ΕΛΛΑΔΑ
ΑΥΞAΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ ΓΡIΠΗΣ – ΚΑΙ ΔΕYΤΕΡΟ ΠΑΙΔI ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚH

Ανοδική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα γρίπης, αν και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αναφέρουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην εβδομαδιαία επιδημιολογική τους έκθεση, επισημαίνοντας ότι αναμένεται η κορύφωσή τους τις επόμενες πέντε εβδομάδες, δηλαδή έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Δύο μέχρι στιγμής τα σοβαρά περιστατικά γρίπης.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, ο απολογισμός της πρώτη εβδομάδας του έτους σε ό,τι αφορά τη γρίπη αποτυπώνει την ανοδική κίνηση της εποχικής γρίπης.

Καταγράφηκαν δύο νέα περιστατικά σοβαρής γρίπης, για τα οποία απαιτήθηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μάλιστα, το ένα αφορούσε σε παιδί, το οποίο παρότι συγκαταλεγόταν σε ευπαθή ομάδα για την οποία συστήνεται εμβολιασμός, δεν είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο.

 

Συνολικά, ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων έχει ανέλθει στα 9.

Υπενθυμίζεται πως από την αρχή της χειμερινής περιόδου, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από γρίπη. Πρόκειται για έναν άνδρα, 61 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στην Εντατική, όπου και κατέληξε. Δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, αν και ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 7 άνδρες και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 2 έως 84 έτη και μέση ηλικία 55,9 έτη. Τα 8 (88,9%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το 1 (11,1%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 6 στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, αλλά εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 2 (25%).

 

 

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *