ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

«Ζητάμε από τους αγίους δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνος Βυτίνας, πολιούχου της πόλης, όπου τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνος.

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας. Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, κλήρος και λαός, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα επισημαίνοντας ότι τίποτε δε μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού και εξήγησε τον ορισμό της λέξης «μάρτυρας» υπογραμμίζοντας ότι μάρτυς Χριστού είναι και αυτός ο οποίος κηρύσσει, διδάσκει αυτό που ο Κύριος παρήγγειλε, αλλά δάσκαλος δεν είναι αυτός που απλώς διδάσκει, αλλά και που τα εφαρμόζει. Σε άλλο σημείο, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι σήμερα ήρθαμε να τιμήσουμε τον άγιο, αλλά τιμούμε τους αγίους όταν τους μιμούμαστε και όταν τους επικαλούμαστε στις δύσκολες ώρες.

A1A4A10A12A15B0B7B17B19B22B24C1C2C4C13C14C15C16C22

«Χρειαζόμαστε δύναμη, κουράγιο και παρηγοριά» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε ότι «γι’ αυτό είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας και γι’ αυτό προσφέρουμε σε αυτούς, γιατί έχουμε αδυναμία και ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να τα βγάλεις πέρα και ζητάμε το κουράγιο, τη δύναμη να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες. Ας φύγουμε σήμερα τιμώντας τον άγιο Τρύφωνα και με την απόφαση ότι θα τον επικαλεσθούμε σε όλες τις δύσκολες ώρες, είτε είναι προσωπικές, είτε της πατρίδος». Κατόπιν ο Μητροπολίτης Γόρτυνος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τον κ. Παυλόπουλο, τους Αρχιερείς, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους. Μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

D1D2D3D4D6D7D8D11D12D13D16D17D19D21

Αργότερα παρουσία του Αρχιεπισκόπου και των Αρχιερέων τελέσθηκε ο Αγιασμός και η τελετή εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του Πανταζοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, ενώ πραγματοποιήθηκε και η αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο Δημότη Γορτυνίας. Στον χαιρετισμό τους ο Δήμαρχος, αλλά και οι εκπρόσωποι του Κληροδοτήματος ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και αναφέρθηκαν στο πολυσχιδές και σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. «Μεγαλουργούμε μόνον όταν είμαστε ενωμένοι μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις, δηλαδή μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά. Ενώ, αντιθέτως, γνωρίσαμε τις μεγαλύτερες, ακόμη και εθνικές, καταστροφές όταν διχαστήκαμε» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

E3E4E6E8E9E15

Dogma.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *