ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Η Αρμενία πρότεινε σήμερα τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της με το Αζερμπαϊτζάν και γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεκδικούν οι δύο χώρες του Καυκάσου.

Η πρόταση αυτή γίνεται ενώ το Μπακού και το Γερεβάν πολλαπλασίασαν τις συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να εξεύρουν μια διέξοδο στη εδαφική σύγκρουση που δημητηριάζει τις σχέσεις τους εδώ και τρεις δεκαετίες.

Οι δύο χώρες έχουν αντιπαρατεθεί σε δύο πολέμους, ο τελευταίος των οποίων, το 2020, προκάλεσε τουλάχιστον 6.500 θανάτους. Συγκρούσεις σημειώνονται τακτικά έκτοτε, όπως τον Σεπτέμβριο όταν σκοτώθηκαν 286 μαχητές.

“Έβαλα στο τραπέζι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ”, δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, στη διάρκεια μιας κυβερνητικής συνόδου.

“Προτείνουμε επίσης (…) να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη τριών χιλιομέτρων κατά μήκος των αρμενοαζερικών συνόρων”, πρόσθεσε.

Η πρόταση αυτή γίνεται ενώ οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν.

Η σύγκρουση αυτή συνδέεται με εδαφικές διαφορές, κυρίως γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους και αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές των χρόνων του 1990 με τη βοήθεια του Γερεβάν. Ένας πρώτος πόλεμος είχε προκαλέσει τότε τον θάνατο τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν πολλές φορές τους τελευταίους μήνες για συνομιλίες ειρήνης.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η χώρα του οποίου έχει αναπτύξει μια δύναμη “διατήρησης της ειρήνης” στο Καραμπάχ, θα μεταβεί στο Γερεβάν στις 22 Νοεμβρίου.

Ο Ρώσος ηγέτης είχε συνατήσει τον Πασινιάν και τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ στη διάρκεια μιας συνάντησης κορυφής στη Ρωσία στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι Δυτικοί οργάνωσαν επίσης πολλές συναντήσεις μεταξύ των δύο μερών, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον. Η Ρωσία, που θεωρεί πως η Καύκασος είναι δική της υπόθεση, δεν βλέπει με καλό μάτι αυτές τις διαμεσολαβήσεις.

Με πληροφορίες από:: ΑΜΠΕ

 

 

 

 

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *