ΥΓΕΙΑ
ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 420.000 ΝΕΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΜΕ PFIZER MODERNA KAI J&J

Ανοίγουν πάνω από 420.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με Pfizer/ΒioNTech, Moderna και Johnson & Johnson, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών. Στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson και με τη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών. 

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ανοίγουν 420.300 νέα ραντεβού για εμβολιασμό. Ειδικότερα:

  • 240.000 με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech
  • 96.300 με το εμβόλιο της Moderna
  • 84.000 με το εμβόλιο της  Johnson & Johnson.

Υπενθύμισε ότι την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 25-29 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και πως όλες οι Περιφέρειες παρουσιάζουν μείωση κρουσμάτων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Όπως είπε, συνεχίζεται η αύξηση κρουσμάτων στις νεώτερες ηλικίες. Η διάμεση ηλικία των νέων μολύνσεων είναι τα 36 έτη.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 6.430.792 εμβολιασμοί στην Ελλάδα. Το 39% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 23,7% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Στήριξη στους υγειονομικούς για το “burn out”

Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας που υφίστανται υπερβολικό στρες και αντιμετωπίζουν το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.  Για τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ, το λεγόμενο “burn out” φθάνει σε ποσοστό άνω του 40% παγκοσμίως, όπως δείχνουν οι σχετικές μελέτες.

«Στην προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ» ανέφερε ο υπουργός.

Η δράση του υπουργείου Υγείας, που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει:

  • την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας
  • την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται
  • την ανάπτυξη πρότυπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «οι στόχοι του προγράμματος θα είναι η συστηματική καταγραφή του στρες και της υπερκόπωσης του υγειονομικού προσωπικού και η ανάπτυξη δράσεων για την ποσοτικοποίησή του και την θεραπευτική του αντιμετώπιση».

Σύμφωνα με την μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον το 1/5 των υγειονομικών παγκοσμίως έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος, ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχθεί εν μέσω της πανδημίας.

Πηγή: Εrtnews.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *