ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ STRATFOR: ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Ο ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ

 Μια σειρά πολιτικών σκανδάλων και οικονομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να οδηγήσει στην τοποθέτηση νέου πρωθυπουργού, αν και οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι απίθανες, μειώνοντας την πιθανότητα για απότομες πολιτικές αλλαγές βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα.

Η θέση του Βρετανού πρωθυπουργούΜπόρις Τζόνσον, είναι εύθραυστη εν μέσω συνεχιζόμενων αναφορών ότι υψηλόβαθμα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης διοργάνωσαν πάρτι το 2020 την ώρα που η χώρα βρισκόταν σε lockdown. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει ζητήσει ανοιχτά την παραίτηση του Τζόνσον, καθώς και ορισμένα μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος έχουν εκφράσει, επίσης, τη δυσφορία τους για τα κυβερνητικά σκάνδαλα.

» ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2021, τα βρετανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανέφεραν ότι το 2020 κυβερνητικοί αξιωματούχοι διοργάνωσαν χριστουγεννιάτικο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, το οποίο φέρεται να παραβίασε τα ισχύοντα μέτρα του lockdown. Καθώς τα δημοσιεύματα αυτά ήταν πολιτικά επιζήμια για τον Τζόνσον, δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι πράγματι συμμετείχε. Στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο, τα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τον Μάιο του 2020 ένα ακόμη πάρτι πραγματοποιήθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ, όταν πάλι η χώρα βρισκόταν υπό αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, στο οποίο ο Τζόνσον ήταν παρών. Στις 12 Ιανουαρίου, ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση του Μαΐου του 2020, την οποία περιέγραψε ως «συνάντηση εργασίας». Μετά τη δήλωση του Τζόνσον, ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «YouGov» που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιανουαρίου, το 56% των ψηφοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου. 

» ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΤΖΟΝΣΟΝ επιβιώσει της τρέχουσας κρίσης, η οργή κατά της κυβέρνησής του θα μπορούσε να αυξηθεί και πάλι τον Απρίλιο, όταν τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου θα πληγούν τόσο από τους υψηλότερους φόρους όσο και από τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Τον Απρίλιο, θα τεθεί σε ισχύ ένα νέο ανώτατο όριο τιμών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, το νέο ανώτατο όριο (το οποίο η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem θα παρουσιάσει στις 7 Φεβρουαρίου) είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερο από το ισχύον, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για πολλά νοικοκυριά. Επίσης, τον Απρίλιο, οι εισφορές Εθνικής Ασφάλισης (οι οποίες καταβάλλονται από τους εργοδότες, τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολουμένους) θα αυξηθούν κατά 1,25%. Και οι δύο αλλαγές θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος ζωής για τους περισσότερους ανθρώπους, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός, επίσης, αυξάνεται (ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 5% στα τέλη του 2021 και αναμένεται να φθάσει περίπου το 6% μέχρι τον Απρίλιο). Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περαιτέρω τη δημοτικότητα του Τζόνσον, προκαλώντας δυσαρέσκεια στο Συντηρητικό Κόμμα.

» ΓΙΑ ΝΑ ΑΜΒΛΥΝΟΥΝ το πλήγμα της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν να αυξηθούν οι κρατικές επιδοτήσεις και η βοήθεια για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Οι Συντηρητικοί βουλευτές, εν τω μεταξύ, ζήτησαν την κατάργηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δηλώσει ότι επεξεργάζεται μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά μέχρι στιγμής έχει απορρίψει και τις δύο προτάσεις. Ορισμένα εξέχοντα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος έχουν, επίσης, ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να καταργήσει τη σχεδιαζόμενη αύξηση των εισφορών Εθνικής Ασφάλισης, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα πρόσθετα κρατικά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των δαπανών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης της Covid-19. Εάν ο Τζόνσον παραιτηθεί ή εκδιωχθεί, το κόμμα του θα διορίσει πιθανότατα αντικαταστάτη και θα αποφύγει τις γενικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανό να αυξηθεί, αλλά είναι απίθανη μια αλλαγή στην κυβέρνηση. Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες:

» Ο ΤΖΟΝΣΟΝ αντικαθίσταται από νέο πρωθυπουργό: Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με δύο τρόπους. Το Συντηρητικό Κόμμα θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ηγεσία του Τζόνσον, προσπαθώντας την αντικατάστασή του από έναν πιο δημοφιλή ηγέτη του κόμματος. Για να γίνει αυτό, 54 από τους 360 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα πρέπει να ζητήσουν ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος στη λεγόμενη Επιτροπή 1922 (μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιος συντηρητικός βουλευτής έχει υποβάλει τέτοιο αίτημα). Εναλλακτικά, ο Τζόνσον θα μπορούσε να παραιτηθεί, γεγονός που θα προκαλούσε, επίσης, ψηφοφορία για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών θα γινόταν αυτομάτως πρωθυπουργός. Αν και ο αντικαταστάτης του Τζόνσον πιθανότατα θα αποστασιοποιηθεί από ορισμένες από τις πολιτικές του, ο διορισμός ενός νέου πρωθυπουργού από το ίδιο κόμμα θα προοιωνιζόταν συνολικά μεγαλύτερη πολιτική συνέχεια και, με τη σειρά του, πολιτική ασφάλεια σε σύγκριση με τις γενικές εκλογές, όπου μια κεντροαριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να αντικαταστήσει την τρέχουσα κυβέρνηση των Συντηρητικών. 

» Ο ΤΖΟΝΣΟΝ παραμένει στην εξουσία: Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν το Συντηρητικό Κόμμα δεν αμφισβητήσει την ηγεσία του ή το κάνει και ο Τζόνσον κερδίσει. Ο κανονισμός του Συντηρητικού Κόμματος ορίζει ότι μία μόνο φορά σε έναν χρόνο μπορεί να αμφισβητηθεί η ηγεσία, γεγονός που θα παγίωνε κάπως τη θέση του Τζόνσον. Παρ’ όλα αυτά, θα πρόκειται για μια αντιδημοφιλή κυβέρνηση που μπορεί να δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας πράγματα και θα βρίσκεται συχνά υπό την απειλή της κατάρρευσης.  

» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ πρόωρων γενικών εκλογών: Προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, αυτό είναι το λιγότερο πιθανό από τα τρία σενάρια, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να κερδίσουν. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα διακινδυνεύσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που θα μπορούσε να χάσει.

 

 

 

 

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *