ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΑΦΤΗΣ: …”OΞΥΓΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ.”

Συνέντευξη στην Αριστέα Κοντοζόγλου.

Η «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ»,η  θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή που αγαπήθηκε απ’ τον κόσμο, επιστρέφει για δύο μοναδικές παραστάσεις στο Ηρώδειο τη Κυριακή 13 και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 στις 9 το βράδυ κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Αυτό στάθηκε η αφορμή να επικοινωνήσουμε με τον ηθοποιό Αιμίλιο Ράφτη όπου στη παρακάτω συνέντευξη μας μιλάει για την παράσταση αυτή και όχι μόνο… Τον ευχαριστούμε από καρδιάς! 

Α.Κ: Πείτε μας τι ήταν αυτό που σας ώθησε και είπατε θα γίνω ηθοποιός;

Α.Ρ: Αυτό που με ώθησε ήταν το αίσθημα, η χαρά και η εσωτερική πληρότητα και ικανοποίηση που ένιωθα όταν έκανα τους γύρω μου να διασκεδάζουν. Συνδυάζοντας λοιπόν την τέχνη που λατρεύω μαζί με αυτό συνειδητοποίησα ότι αυτό που θα μου δίνει οξυγόνο σε αυτή τη ζωή είναι η υποκριτική.

Α.Κ: Μιλήστε μας για την «Όμορφη Πόλη» που θα λάβει χώρα για δύο μοναδικές παραστάσεις στο Ηρώδειο τη Κυριακή 13 και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 στις 21:00 κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης 

Α.Ρ: Η «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε σκηνοθεσία και απόδοση του Γιώργου Βάλαρη, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την πρόταση που μου έκανε και την ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετέχω σε αυτό το αριστούργημα, αναβίωσε και ξεκίνησε το ταξίδι της από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου και αγαπήθηκε από το κοινό στο έπακρο, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα και μας ώθησε στο να δώσουμε τη χαρά σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται να καταφέρει να παρακολουθήσει την πολυσυζητημένη αυτή παράσταση. Γι’ αυτό η «Όμορφη Πόλη» συνεχίζει το όμορφο ταξίδι της αυτή τη φορά στο Ηρώδειο και δίνει την ευκαιρία σε όλους να βιώσουν μια αξέχαστη εμπειρία.

Α.Κ: Είχατε κάποιο βαθμό δυσκολίας στην εναλλαγή των ρόλων στη μουσικο-θεατρική αυτή παράσταση; 

Α.Ρ: Κάθε παράσταση κρύβει τον δικό της βαθμό δυσκολίας και τις δικές της ιδιαιτερότητες και αντίστοιχα και η «Όμορφη Πόλη» είχε τα δικά της κομβικά σημεία που με πολύ δουλειά και αγάπη για την παράσταση αυτή καταφέραμε να τα εξαλείψουμε όντας μια εξαιρετική ομάδα άψογα αρμονισμένη. 

Α.Κ: Τι «κρύβει» η επόμενη μέρα για τους ανθρώπους της Τέχνης;

Α.Ρ: Στις εποχές που ζούμε όλα τα επαγγέλματα κρύβουν απρόσμενες εξελίξεις και ανατροπές και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε και να χειριζόμαστε με ευελιξία κάθε αναπάντεχο γεγονός. Σίγουρα για τους ανθρώπους τις Τέχνης αυτό το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο και αυτό σημαίνει ότι πρέπει ο καλλιτέχνης να προσπαθεί ακόμη περισσότερο  να ανέβει άλλο ένα βήμα ψηλότερα οπλίζοντας τον εαυτό του με όλο και περισσότερα εφόδια λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και του μικρού εύρους εργασίας. Ωστόσο, με πολλή προσπάθεια, αφοσίωση, προσήλωση στο στόχο και πάθος για αυτό που κάνει κανείς θα τα καταφέρει αδιαμφισβήτητα. 

Α.Κ: Αισιόδοξος εκ φύσεως;

Α.Ρ: Αισιόδοξος από επιλογή. Αισιόδοξος από αγάπη για τη ζωή. Αισιόδοξος και αλλεργικός στη μιζέρια, στην απαισιοδοξία. Με την απαισιοδοξία μόνο χαμένος βγαίνει κανείς. Ακόμα και όταν όλες οι συνθήκες της ζωής σε ωθούν προς ένα ψυχολογικό τέλμα αν είναι κανείς δυνατός και έξυπνος το πρώτο και καλύτερο πράγμα που έχει να κάνει είναι να σταθεί αισιόδοξος  και έτσι θα αντιμετωπίσει το όποιο εμπόδιο πολύ καλύτερα.

Α.Κ: Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια

Α.Ρ: Έχω κάνει  την αρχή να πραγματοποιήσω  κάποια μεγάλα όνειρα ζωής στα επαγγελματικά μου φέτος και θα επικεντρωθώ ιδιαίτερα σε αυτά μέχρι την άρτια ολοκλήρωση τους με σκοπό να προσφέρω στον καλλιτεχνικό χώρο του θεάματος κάτι καινοτόμο που ελπίζω να αγαπηθεί πολύ και να ταυτιστεί ο κόσμος με αυτό όπως ταυτίστηκα εγώ.

Α.Κ: Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας; 

Α.Ρ: «Τα πάντα ρεί και ουδέν μένει» του Ηράκλειτου. Που σημαίνει ότι όλα είναι ρευστά και τίποτα δεν μένει το ίδιο. Κατά τον Ηράκλειτο ένα ποτάμι παραμένει ίδιο, ενώ το νερό που κυλάει μέσα του αλλάζει διαρκώς. Γι’ αυτό και κανείς δε μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές. Καινούρια μέρα λοιπόν, καινούρια αρχή!

Λίγα λόγια για τον ηθοποιό Αιμίλιο Ράφτη όπου μας λέει:

Μεγάλωσα στην Πάτρα και ενήλικος πλέον και απόλυτα κατασταλαγμένος για την επαγγελματική μου πορεία και τα όνειρα μου αποφάσισα να έρθω στην Αθήνα και να σπουδάσω στην Δραματική σχολή Ίασμος από όπου και αποφοίτησα το 2013. Από το ’13 και έπειτα ξεκίνησα το όμορφο ταξίδι μου στον χώρο της υποκριτικής και συγκεκριμένα του θεάτρου, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία από εξαιρετικούς και καταξιωμένους σκηνοθέτες όπως ο Χάρης Ρώμας και ο Γιώργος Βάλαρης που ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, να εκφράσω την τέχνη αυτή με όλη μου την αγάπη και την ενέργεια πρωταγωνιστώντας σε μεγάλες παραγωγές που αγαπήθηκαν εξαιρετικά από τον κόσμο. Η αρχή της καριέρας μου έγινε με το “Sex Revolution” και ακολούθησαν και άλλες βραβευμένες παραγωγές όπως “80’s The Musical” και “Γοργόνες και Μάγκες”, που αναγνωρίστηκαν και επιβραβεύτηκαν από κριτικούς αλλά και από το κοινό.

Στην πορεία μου προτάθηκε με μεγάλη μου χαρά από τον δημοφιλή σκηνοθέτη Ανδρέα Γεωργίου να πρωταγωνιστήσω στην αναγνωρισμένη τηλεοπτική σειρά “Δίδυμα Φέγγαρια”, που μεταδόθηκε από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια Ant1 GR και Ant1 CY.

Φέτος πρωταγωνίστησα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή  “Όμορφη πόλη”, του θρυλικού Μίκη Θεοδωράκη σε σκηνοθεσία Γ.Βάλαρη, ένα υπερθέαμα που περιλαμβάνει για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, ποιητικά και πεζά κείμενα του μεγάλου συνθέτη και συνεχίζουμε με δύο μοναδικές παραστάσεις στο Ηρώδειο 13 & 14 Σεπτεμβρίου καθότι πρόκειται για μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ, συζητήθηκε και ζητήθηκε να συνεχιστεί το ταξίδι της.

Η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια με οδήγησε από εγχώριες τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές σε παγκόσμιες περιοδείες. Η τελευταία του περιοδεία έγινε το 2019 με την θεατρική παραγωγή “Σ ‘αγαπώ αλλά…!”, στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Τορόντο, το Μόντρεαλ και το Βανκούβερ και μου πρόσφερε αξέχαστες και μοναδικές εμπειρίες καθώς και με εμπλούτισε πνευματικά και επαγγελματικά σε τεράστιο βαθμό και αισθάνομαι πολύ ευγνώμων και τυχερός που έχω φτάσει ως εδώ έως τώρα.

Αριστέα  Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική  Παραγωγός
Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ

Πηγή: Lifespeed.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *