Θετικά εξελίσσεται η επί τρία χρόνια προσπάθεια του δήμου Αποκορώνου για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στον όρμο Μπρος Γιαλός του συγκεκριμένου δήμου στα Χανιά.
Την Τετάρτη στη συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, όπου και συζητήθηκαν οχτώ μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του καταδυτικού πάρκου στον παράκτιο χώρο της δημοτικής ενότητας Βάμου στον όρμο «Μπρός Γιαλός», του δήμου Αποκορώνου, ΠΕ Χανίων. Πρόκειται για πάρκο σε έκταση 60 στρεμμάτων, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος.
Η περιοχή του έργου διαθέτει εξαιρετικό θαλάσσιο οικοσύστημα που εκτείνεται μεταξύ των ισοβαθών των 8μ. και 25μ.. Εντός του πάρκου πρόκειται να ποντισθούν τεχνητά ενδιαιτήματα (ύφαλοι) τεχνολογίας του ΕΛΚΕΘΕ καθώς και δύο παροπλισμένα πλοία (μεταλλικό και ξύλινο, μήκους 15 και 20 μέτρων αντίστοιχα). Τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά της θαλάσσιας έκτασης και τα μέσα που πρόκειται να ποντισθούν, πρόκειται να δημιουργήσουν τρεις καταδυτικές διαδρομές με διαφορετικό περιεχόμενο και βαθμό δυσκολίας.
«Θέλοντας να αξιοποιήσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στραφήκαμε στην ίδρυση καταδυτικού πάρκου, το οποίο εξ αρχής χωροθετήσαμε μέσα από μία προσπάθεια επίπονη και πολυδαίδαλη, αφού διάφορες υπηρεσίες που εμπλέκονται με το έργο αυτό, έπρεπε να το εγκρίνουν. Υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση και για το λόγο αυτό τελικά καταφέραμε να φτάσουμε στο τελικό στάδιο για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μετέπειτα να φτάσει ο φάκελος του καταδυτικού πάρκου στο υπουργείο Οικονομικών, για τις απαραίτητες εγκρίσεις και χρηματοδότηση», ανέφερε ο δήμαρχος Αποκόρωνα, Χαράλαμπος Κουκιανάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκιανάκη, το καταδυτικό πάρκο είναι το πρώτο στην Ελλάδα που χωροθετείται, και με ύψος προϋπολογισμού γύρω στις 200.000 ευρώ, θα προσφέρει στον Αποκόρωνα αλλά και στο νομό γενικότερα, πλήθος ωφελημάτων. «Πάνω από όλα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την προστιθέμενη αξία του πάρκου, η οποία θα είναι τεράστια, δεδομένου ότι ο καταδυτικός τουρισμός αριθμεί σε 6 εκατομμύρια θιασώτες σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε πως θα γίνουμε παράδειγμα και για άλλες περιοχές της χώρας μας, ώστε να δημιουργηθούν και άλλα καταδυτικά πάρκα που θα βοηθήσουν στο τουριστικό μας προϊόν ως χώρα. Ο Αποκόρωνας έχει πολλά πλεονεκτήματα και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να τον αναπτύσσουμε με στόχο να γίνει ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς. Σε αυτό το στόχο εντάσσουμε και τη μαρίνα σκαφών στη θέση Βώλακας στις Καλύβες Αποκορώνου, δυναμικότητας 90 σκαφών τουριστικών», είπε ο δήμαρχος.
Οι δημοτικές αρχές οφείλουν όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης, να μην επενδύουν στα χρόνια που ο κάθε δήμαρχος μένει στην καρέκλα τη δημαρχιακή, αλλά στους πολίτες και στον τόπο. «Όλοι μας κάποτε αλλάζουμε στις αυτοδιοικητικές καρέκλες, αλλά ο τόπος μας μένει και πρέπει να τον οδηγούμε μπροστά με τις πράξεις μας και τις αποφάσεις μας. Θεωρώ επίσης, πως ενώ όλοι λένε ότι είμαστε ως χώρα σε δύσκολη οικονομική περίοδο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάπτυξη σταματάει. Οφείλουμε όλοι μας στην Αυτοδιοίκηση να εκμεταλλευόμαστε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για έργα και μελέτες, τόσο από πλευράς της χώρας μας, όσο και από την Ε.Ε.».
Ο δήμος Αποκορώνου έχει διαθέσει πάνω από 600.000 ευρώ και επένδυσε σε μελέτες που θα ωφελήσουν, όπως είπε ο δήμαρχος, τον τόπο σε σχέση με αναπλάσεις στην ενδοχώρα, σεΒιολογικούς Σταθμούς Καθαρισμού για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διάβρωση ακτών αλλά και στην τροχαία ασφάλεια καθώς και σε έργα πολιτικής προστασίας.
Zougla.gr
Leave a comment