Η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχει το κόκκινο κρασί, τα φιστίκια και τα μούρα, μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος σύμμαχος για τηνπροστασία των αιμοφόρων αγγείων των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Μινεάπολις, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, με επικεφαλής τη Δρ Ναόμι Χαμπουργκ, διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης άμβλυναν την αρτηριακή σκλήρυνση σε ορισμένους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2. Ηαθηροσκλήρωση είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η σκλήρυνση των αρτηριών είναι φυσιολογική καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει. Αλλά στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, η αθηροσκλήρωση ξεκινά από πολύ νωρίς και έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες για την υγεία τους.
Οι ερευνητές μέτρησαν το πάχος της αορτής (της μεγαλύτερης αρτηρίας του σώματος που μεταφέρει αίμα από την καρδιά προς τα υπόλοιπα όργανα) σε 57 άτομα με διαβήτη τύπου 2, 56 ετών με παχυσαρκία. Ενώ έκαναν και άλλες εξετάσεις για να δουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
Ορισμένοι ασθενείς πήραν συμπληρώματα ρεσβερατρόλης, ενώ άλλοι εικονικό συμπλήρωμα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν μια τάση προς λιγότερη αορτική σκλήρυνση στην πρώτη ομάδα, αλλά χωρίς στατιστική σημασία.
Σε μια υποομάδα όμως 23 ατόμων που είχαν σημαντικά άκαμπτηαορτή από την αρχή της μελέτης, μια ημερήσια δόση 100 mg ρεσβερατρόλης για δύο εβδομάδες, μείωσε την ακαμψία σχεδόν 5%. Στη συνέχεια πήραν 300 mg για δύο εβδομάδες και η σκληρότητα μειώθηκε κατά 9%.
Αντιθέτως, η αορτική σκλήρυνση επιτάθηκε στην ομάδα ελέγχου.
Από πειράματα σε ζώα έχει διαπιστωθεί ότι η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί το γονίδιο SIRT1 που καθυστερεί τα γήρανση και την εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων.
Για το επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων επτά ασθενών και εξέτασαν τη δραστηριότητα του SIRT1. Και όντως διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα του γονιδίου αυξήθηκε σημαντικά μετά τη λήψη των συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης.
«Αυτό δεν αποδεικνύει ότι η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί το γονίδιο της μακροζωίας, αλλά υπάρχει σίγουρα συσχετισμός», σημειώνουν οι ερευνητές.
Και συμπληρώνουν ότι θα πρέπει ο συσχετισμός να μελετηθεί περαιτέρω για να αποφανθούν αν όντως η ρεσβερατρόλη βελτιώνει τις αγγειακές ανωμαλίες στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και αν μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.
health.in.gr