ΔΙΕΘΝΗ
«ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ» Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΟΠΛΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Η αστυνομία της Αυστραλίας χειρίζεται το περιστατικό ομηρίας που σημειώθηκε στη Μελβούρνη ως «τρομοκρατική πράξη» από τη στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ότι ο ένοπλος δράστης ανήκε στην οργάνωση, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ σήμερα.

Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον ένοπλο Γιακούμπ Κάιρε χθες, αφού είχε κρατήσει μια γυναίκα όμηρο μέσα σε διαμέρισμα στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο Κάιρε – ο οποίος είχε απαλλαχθεί από την κατηγορία περί σχεδιασμού επίθεσης σε στρατιωτική βάση του Σύδνεϋ το 2009, αλλά βρισκόταν ελεύθερος με αναστολή για άλλες κατηγορίες – είχε πυροβολήσει και σκοτώσει έναν άνδρα στον προθάλαμο του κτηρίου όπου βρισκόταν το διαμέρισμα.

«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση από έναν γνωστό εγκληματία, έναν άνδρα ο οποίος μόνο πρόσφατα είχε αφεθεί ελεύθερος με αναστολή, είναι ένα συγκλονιστικό και άνανδρο έγκλημα», είπε ο πρωθυπουργός Τέρνμπουλ σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της χώρας, Καμπέρα. «Αποτελεί τρομοκρατική επίθεση και τονίζει την ανάγκη να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση…», είπε.

Ο διοικητής της αστυνομίας της περιφέρειας Βικτόρια, Γράχαμ Άστον, είπε ότι η αστυνομία διερευνούσε το συμβάν μετά από την ανάρτηση του πρακτορείου του Ισλαμικού Κράτους, Amaq, με την οποία η οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη.

«Είμαστε ενήμεροι για την ανάληψη της ευθύνης, αλλά αυτοί πάντα τείνουν να πετάγονται και να αναλαμβάνουν την ευθύνη κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, οπότε το σημειώνουμε ότι έχει γίνει (και) αυτό», είπε. Σύμφωνα με το Amaq, η επίθεση αποτελεί αντίποινα για τη συμμετοχή της Αυστραλίας σε μια αμερικανική στρατιωτική συμμαχία που μάχεται την ισλαμιστική οργάνωση στη Συρία και το Ιράκ.

Η αστυνομία διερευνά επίσης και ένα τηλεφώνημα που έγινε στην αίθουσα σύνταξης της αυστραλιανής τηλεόρασης Seven Network κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του ένοπλου με την αστυνομία. Ο σταθμός μετέδωσε ότι ένας άνδρας που τηλεφώνησε είπε ότι η επίθεση ήταν συνδεδεμένη με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Άστον είπε ότι ο Κάιρε, 29 ετών, Αυστραλός σομαλικής καταγωγής, είχε βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο και βρισκόταν ελεύθερος με αναστολή κατά τη στιγμή της επίθεσης.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν στο σπίτι όπου ζούσε με τη μητέρα του δείχνουν ότι ο Κάιρε έδρασε μόνος του και ότι η απειλή από την επίθεση αυτή έχει λήξει.

Ο Κάιρε κανόνισε να συναντηθεί με μία γυναίκα συνοδό (escort) σε ένα μπλοκ με διαμερίσματα στο παράλιο προάστειο της Μελβούρνης, Μπράιτον, χθες, και σκότωσε ένα μέλος του προσωπικού όταν έφθασε, είπε ο Άστον. Αφού κράτησε τη γυναίκα όμηρο για αρκετές ώρες, ο Κάιρε βγήκε από το κτήριο πυροβολώντας εναντίον της αστυνομίας, που ανταπέδωσε τα πυρά και τον σκότωσε. Η γυναίκα διασώθηκε χωρίς τραυματισμό, αλλά τρεις αστυνομικοί νοσηλεύτηκαν με επιφανειακά τραύματα από σφαίρες.

Η Αυστραλία, σταθερή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τεθεί υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω πιθανών επιθέσεων από ντόπιους μαχητές που επιστρέφουν από μάχες στη Μέση Ανατολή ή τους υποστηρικτές τους.

Ο δράστης
Ο δράστης

ZOUGLA.GR

Related Post