ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ΤΟΥ WATERGATE ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Του Παναγιώτη Αλιμήση

Οι λέξεις αιφνιδιασμός, ξαφνικό, κεραμίδα ή απρόοπτο, δεν μπορούν να περιγράψουν την πρωτοφανή απόφαση του εκκεντρικού Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, να καρατομήσει από την αρχηγία του FBI και μέχρι πρότινος έμπιστο πρόσωπο Τζέιμς Κόμει με την δικαιολογία ότι δεν κάνει πλέον για… αρχηγός!

Πολλές εφημερίδες και Μέσα του εγχώριου και παγκόσμιου Τύπου, κάνουν εδώ και μέρες λόγο για «Το πραξικόπημα του Τραμπ» θεωρώντας πως οι ΗΠΑ έχουν μπει για τα καλά, σε περίοδο πολιτικής ανωμαλίας που «μυρίζει» Watergate. Δεν είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι, που ανακαλούν στη μνήμη το σκάνδαλο των υποκλοπών στο ομώνυμο ξενοδοχείο, το οποίο κατέληξε στην αποπομπή του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον το 1974.

Μέχρι χθες, ο Τζέιμς Κόμει εκθειαζόταν από τον «πλανητάρχη» ως ικανός αρχηγός. Όχι γιατί τον ήξερε από τα… παλιά, αλλά γιατί ο ίδιος είχε βάλει… με τρόπο, στο αρχείο, τις πρώτες αποκαλύψεις για εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα μέσω του διαδικτύου στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Τραμπ, ενώ ταυτόχρονα είχε αποκαλύψει τη μαζική διαρροή των περιβόητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων της υποψηφίας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον που απέστειλε όσο αυτή ήταν υπουργός Εξωτερικών. Τότε ο Τραμπ συνεχάρη δημόσια τον αρχηγό του FBI για την ενέργειά του αυτή και μάλιστα με διθυράμβους. Ωστόσο, τα συναισθήματα άλλαξαν πολύ γρήγορα.

Η αμερικανική πολιτική σκηνή είναι καζάνι που βράζει. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό μεγαλώνουν καθώς ήδη οι Δημοκρατικοί αλλά και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι που δεν είδαν ακόμα και στην προεκλογική περίοδο με καλό μάτι τον Τραμπ, έχουν ζητήσει την ενεργοποίηση της ειδικής επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας. Σε μια προσπάθεια πίεσης προς τον Λευκό Οίκο, η επιτροπή κάλεσε τον πρώην και επίσης απολυμένο σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ αντιστράτηγο Φλιν, για να ανοίξει τα χαρτιά του, σχετικά με τις σχέσεις του με τη ρωσική πλευρά, παραδίδοντας παράλληλα και σχετικά «καυτά» έγγραφα, τα οποία μέχρι πρόσφατα αρνιόταν για άγνωστους λόγους να δημοσιοποιήσει.

Το σύνολο σχεδόν των βουλευτών και των γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος ζητάει να τοποθετηθεί ειδικός εισαγγελέας για τη διερεύνηση της υπόθεσης αποπομπής Κόμεϊ, σε συνάρτηση πάντα με την έρευνα που διεξήγαγε ο ίδιος για την φημολογούμενη εμπλοκή της Μόσχας στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές. Πολλοί θεωρούν πως στο παρασκήνιο, η καρατόμηση του αρχηγού του FBI, είχε μόνον έναν σκοπό που δεν είναι άλλος από το να μπλοκάρει τυχόν αποκαλύψεις για τις «σχέσεις εξάρτησης» των βασικών και πιο άξιων στελεχών του επιτελείου Τραμπ, όλο το διάστημα πριν από τις εκλογές και μετά.

Όμως, παρά τον ντόρο που προκλήθηκε, ο Λευκός Οίκος τηρεί «σιγή ιχθύος» ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί το ζήτημα και να ξεχαστεί. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η αλαζονική ανακοίνωση του Τραμπ «θα βρω κάποιον καλύτερο για το FBI» δεν είναι αρκετή, για να αποπροσανατολίσει την προσοχή των -εχθρικών και μη-, ΜΜΕ από την ουσία. Κάθε άλλο. Οι Ρώσοι έχουν θορυβηθεί με την εξέλιξη, φοβούμενοι ότι ο Κόμει ίσως ανοίξει το στόμα του. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, λένε πως υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσικού ΥΠΕΞ μαζί και ο Λαβρόφ, ζήτησαν «μυστικά» από τον Αμερικανό Πρόεδρο να ανακαλέσει την απόφασή του.

Σε ότι αφορά, την εύθραυστη συμμαχία των δυο υπερδυνάμεων στη Συρία, αναμένεται να διαταραχθεί, αυτή τη φορά εξαιτίας της αποπομπής του Κόμεϊ, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνει και η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, πως θα εξοπλίσει τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ για να χτυπήσουν αποτελεσματικά το ισλαμικό κράτος. Η γεωπολιτική αναβάθμιση των Κούρδων δεν ακούστηκε καλά στη Μόσχα, καθώς διανύει την καλύτερη περίοδο στις σχέσεις της με την Τουρκία. Η Άγκυρα, θα παραλάβει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία, αγορά που καθιστά επιτακτική τη συμμαχία τω δυο χωρών.

Το νέο αυτό «πολιτικό δράμα» που εκτυλίσσεται, αναμένεται να έχει συνέχεια τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ.

Tag

Related Post