ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Πολλές φορές οι ειδήσεις βγαίνουν από εκεί που δεν τις περιμένεις. Κάτι τέτοιο συνέβη όταν μέσω του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, δημοσιοποιήθηκε η επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Donald Tusk. Μια επικοινωνία αρκετά συνηθισμένη που με μια πρώτη ανάγνωση δεν λέει πολλά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών, η επαφή του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι απολύτως ενδεικτική των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου και καθόλου τυχαία.

Όσο ο καιρός περνάει και η λύση για το χρέος δε δείχνει να είναι εφικτή στο eurogroup της 15ης Ιουνίου, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες η ελληνική κυβέρνηση να φέρει το θέμα στην σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι έγινε και το τηλεφώνημα στον κ. Tusk. Πληροφορίες μάλιστα που δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να ζήτησε από τον ευρωπαίο αξιωματούχο να βάλει το θέμα του χρέους στην ατζέντα της συνόδου, με άγνωστη να παραμένει η απάντηση του κ. Tusk.

Για να είμαστε απολύτως ακριβείς , εφόσον ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει καταθέσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μεσολαβήσει ικανός χρόνος μέχρι ο πρόεδρος του συμβουλίου απαντήσει και αφού πρώτα θα έχει κάνει κύκλο απαραίτητων επαφών με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Είτε πάντως ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Tusk να μπει στην ατζέντα το χρέος είτε όχι, η ουσία είναι μία. Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αποτυπώνει τις μειωμένες πιθανότητες ανεύρεσης λύσης στο πλαίσιο του eurogroup. Πιθανότατα μάλιστα ο κ. Τσίπρας για να επιλέγει να παίρνει στο τηλέφωνο τον αξιωματούχο που καθορίζει τα θέματα προς συζήτηση για την σύνοδο κορυφής, έχει αποφασίσει ότι οι ελπίδες για λύση εντός του eurogroup είναι λίγες.

Στο σημείο αυτό αρχίζουν οι εκτιμήσεις και για το πιθανό αποτέλεσμα των συζητήσεων εντός του συμβουλίου κορυφής, στην περίπτωση που φτάσουμε εκεί.

Έμπειρος πολιτικός που έχει λάβει μέρος σε δεκάδες συνόδους κορυφής έλεγε στο liberal.gr ότι «αν το χρέος φτάσει σε αυτό το ανώτατο επίπεδο, οι πιθανότητες επιτυχίας θα είναι λιγότερες, μια και οι διεθνείς συσχετισμοί δεν μας ευνοούν. Ρόλο βαρόμετρο σε αυτές τις περιπτώσεις παίζουν οι πρώην ανατολικές χώρες, που είναι δεμένες στο άρμα της Γερμανίας». Όλα αυτά τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι οι κομματικές εκδηλώσεις έχουν ανασταλεί εξαιτίας του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η ΝΔ εκτιμά ότι όσο περνούν οι μέρες από την μία ο ήδη αποδυναμωμένος ρόλος της ευρωπαϊκής επιτροπής ολοένα και βαίνει μειούμενος και από την άλλη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει διατεθειμένο να ακολουθήσει σκληρή γραμμή. Με άλλα λόγια στην Πειραιώς τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας εγκλώβισε την χώρα στην «ακροβατική» τακτική που υιοθέτησε και πλέον αργά αλλά σταθερά φτάνει στο χείλος του γκρεμού, βρισκόμενος αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε.

Όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα , σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από το eurogroup, το πιο πιθανό σενάριο είναι η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών να αποφασίσει την εκταμίευση δόσης ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 7 δις θα μπουν στα ελληνικά ταμεία άμεσα και τα υπόλοιπα το φθινόπωρο. Καμία απόφαση δε θα ληφθεί για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές, ενώ η ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης δείχνει να πηγαίνει για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, είδαν στην Πειραιώς και το σενάριο που «έριξε» στο τραπέζι ο Δημήτρης Παπαδημούλης περί σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. «Να μας πει τι» αναρωτήθηκε κορυφαίο κομματικό στέλεχος της ΝΔ, ο οποίος εντάσσει την κίνηση αυτή σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού προσθέτοντας: « Πότε θα το συγκαλέσει; Μετά το eurogroup και πριν από την σύνοδο κορυφής; Και όλα αυτά όταν χθες ο κ. Τσίπρας δήλωνε πως λύση να είναι και ας έρθει όποτε έρθει» τόνισε το ίδιο στέλεχος.

Related Post