ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το παρασκήνιο πίσω από την απομάκρυνση της Κατ. Παπακώστα

Με ένα ‘καρέ’ μηνυμάτων που θα μπορούσε να φέρει… κέντα ερμηνειών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομάκρυνε την Κατερίνα Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας της ΝΔ αφήνοντας να διαρρεύσει ότι διαφοροποιήσεις και επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο δεν γίνονται ανεκτές.

Ωστόσο, η κίτρινη κάρτα στη βουλευτή της Β’ Αθήνας που λίγες μέρες πριν είχε εξαπολύσει επίθεση στον Αδωνι Γεωργιάδη ενεργοποίησε αντανακλαστικά στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έδωσε το στίγμα προθέσεων της ηγεσίας της να αντιμετωπίσει κρούσματα εσωστρέφειας αλλά και να αξιοποιήσει νεοφερμένους στην παράταξη, αφού η κ. Παπακώστα αντικαταστάθηκε από τον βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα.

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά: Η Κατερίνα Παπακώστα εκλέγεται επί 17 χρόνια βουλευτής στη μεγαλύτερη και πιο απαιτητική εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθήνας. Δεν έχει ενταχθεί εμφανώς σε κάποια από τις ομάδες και τις φυλές της γαλάζιας παράταξης. Ανέκαθεν συνεργάστηκε με τους προέδρους της ΝΔ ως βουλευτής (Καραμανλή, Σαμαρά, Μητσοτάκη) χωρίς ωστόσο να πρωταγωνιστήσει ούτε σε επεισόδια που έβλαπταν τη Νέα Δημοκρατία ούτε σε κάποια καινοτόμα πολιτική πλατφόρμα στο πλαίσιο της Κεντροδεξιάς. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι στην εσωκομματική μάχη του 2015, παρότι εμφανώς δεν στήριξε κανέναν, προτίμησε τελικά τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Η ίδια πάντως διαφύλαξε την ουδετερότητα της δημόσιας εικόνας της σε μεγάλο βαθμό. Το κόμμα της αξιοποίησε τη δραστηριότητά της όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο Κοινοβούλιο, ωστόσο μόλις το 2014 για λίγους μήνες ο Αντώνης Σαμαράς την έκανε υφυπουργό Υγείας. Βασισμένος στις γνώσεις και την εμπειρία που η κ. Παπακώστα αποκόμισε από αυτή της τη θητεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης της εμπιστεύθηκε τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας, από την οποία την απομάκρυνε προ ημερών, υπέρ του Ιάσονα Φωτήλα.

Ερμηνείες και μηνύματα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όχημα την αντικατάσταση της κ. Παπακώστα θεωρείται ότι επέλεξε να στηρίξει τον αντιπρόεδρό του ‘οι άσπονδοι φίλοι του λένε ‘να γίνει όμηρος του αντιπροέδρου του’… σε μια συγκυρία κατά την οποία η περίοδος της υπουργίας του κ. Γεωργιάδη στον τομέα της Υγείας θα είναι αντικείμενο έρευνας εξεταστικής επιτροπής και ενώ ταυτόχρονα είχε επιλέξει να μην τον τοποθετήσει ως μέλος στην εξεταστική αυτή ώστε να αποφευχθούν επικοινωνιακές κορώνες.Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ αντικατέστησε την κ. Παπακώστα με έναν άρτι αφιχθέντα στη ΝΔ βουλευτή και αφορμή για την κόντρα της με τον κ. Γεωργιάδη, του οποίου επίσης είναι παλαιότερη στο κόμμα. Το μήνυμα είναι σαφές: Επετηρίδες και ‘κατειλημμένες θέσεις’ δεν ισχύουν στη σημερινή Νέα Δημοκρατία, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κάθε στέλεχός της. Εδώ, πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι η Κατερίνα Παπακώστα είχε εξασφαλίσει προσωρινή ‘άφεση αμαρτιών’ έπειτα από σαφείς προειδοποιήσεις όταν στις αρχές Μαρτίου είχε καταγραφεί το πρώτο κρούσμα απόκλισης, μέσω δηλώσεών της, από τη γραμμή του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τώρα, σε συνέχεια της μοιραίας παρέκκλισης, ετέθη θέμα διαγραφής της και της διεμηνύθη πως επόμενο παραστράτημα θα τη βγάλει εκτός κόμματος. Η ενημέρωση της κ. Παπακώστα έγινε τηλεφωνικά από τον Λευτέρη Αυγενάκη και τον στενό συνεργάτη του προέδρου, Μιχάλη Μπεκίρη. Αργότερα, η ίδια σχολίασε την αντικατάστασή της με μια μετριοπαθή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γίνεται επίσης σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια εποχή που η ΝΔ έχει παγιώσει μεγάλη δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθεί να διατηρεί μια σχετική νηνεμία στο κόμμα, προκειμένου να μην αφήνει περιθώρια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης πιθανών εσωτερικών εντάσεων από τους αντιπάλους του. Λιγότερο εμφανές είναι πάντως -τουλάχιστον στην πράξη το κατά πόσο η κίνηση αυτή μπορεί να είναι συμβολική της αποφασιστικότητας του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στην πολύφερνη ανανέωση, που πρεσβεύει μεν αλλά για την ώρα δεν φαίνεται να υλοποιεί στον επιθυμητό από πολλούς βαθμό.

Ανταγωνισμοί
Η δεύτερη ανάγνωση εντοπίζει ζητήματα ανταγωνιστικών διαγκωνισμών στην περιφέρεια της Β’ Αθήνας και μια άτυπη κόντρα μεταξύ πολλών βουλευτών της κεντροδεξιάς παράταξης από την πρώτη περίοδο που ο Αδωνις Γεωργιάδης μετακινήθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λίγο πριν από τις εκλογές του 2012.

Η Κατερίνα Παπακώστα, που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια και δεν τα είχε καταφέρει το 2009, κατέβαλε τη δική της παράλληλη προσπάθεια, που απέδωσε αρχικά με την εύνοια της ποσόστωσης και της εξασφάλισε αργότερα την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο του 2015. Οταν ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε υπουργός Υγείας στον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, υφυπουργός τοποθετήθηκε η Ζέττα Μακρή, αν και το όνομα που ακουγόταν ήταν της κ. Παπακώστα, κάτι που έδωσε αιχμές για πολλά σχόλια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως βουλευτής και ο ίδιος της Β’ Αθήνας γνωρίζει με το παραπάνω τις ισορροπίες στη συγκεκριμένη περιοχή και ως πρόεδρος προσπαθεί να αποθαρρύνει ακραίους ανταγωνισμούς. Ωστόσο οι φιλοδοξίες πολλών επιφανών στελεχών του στενού του περιβάλλοντος να ‘εκτεθούν’ ως υποψήφιοι στη συγκεκριμένη περιφέρεια, δημιουργεί εντάσεις, ανησυχίες και μια κατάσταση που περισσότερο μοιάζει με καζάνι που βράζει και λιγότερο με μια ήρεμη δύναμη που καλλιεργεί και απολαμβάνει τη δημοσκοπική της υπεροχή.

www.ethnos.gr

Related Post