Του Νίκου Μελέτη
Τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας καλλιεργεί στην χώρα του ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι επίκειται η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς βεβαίως να εξηγεί πως θα ξεπερασθεί το μείζον ζήτημα που εμποδίζει αυτή την στιγμή την ευρωατλαντική πορεία της χώρας του, το θέμα της ονομασίας.
Ο Ζ. Ζάεφ βρίσκεται μπροστά σε εξαιρετικά δύσκολα διλήμματα ενόψει των τοπικών Εκλογών του Οκτωβρίου τις οποίες το VMRO-DPMNE θα μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι εάν κερδίσει εκ νέου την πλειοψηφία των Δήμων της χώρας θα βραχυκυκλώσει την κυβέρνηση Ζάεφ και θα μπορεί έτσι να ζητήσει νέες εκλογές η σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Ο κ. Ζάεφ το μόνο που θα μπορούσε να προβάλλει είναι η πρόοδος στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας και η έξοδος της από την απομόνωση στην οποία την είχε οδηγήσει ο κ. Γκρουέφσκι.
Με Υπουργό Εξωτερικών τον ιδιαίτερα έμπειρο και ικανό στις δημόσιες σχέσεις Νικόλα Δημητρώφ τα Σκόπια έχουν επιτύχει την αντιστροφή του κλίματος σε ότι αφορά τουλάχιστον την δημόσια εικόνα της χώρας.
Το γεγονός μάλιστα ότι και με την Ελλάδα χωρίς να έχει υπάρξει η οποιαδήποτε πρόοδος στο μείζον θέμα της ονομασίας, έχουν ανταλλαγεί επισκέψεις, οι σχέσεις βρίσκονται σε κανονικότητα και συζητιούνται και αποφασίζονται ΜΟΕ, διευκολύνει τους χειρισμούς της σκοπιανής κυβέρνησης.
Όμως ο κ. Ζάεφ ενώ υπόσχεται τον ευρωατλαντικό δρόμο, δηλώνει απλώς ότι μέχρι το τέλος του χρόνου περιμένει μια νέα πρόταση από τον κ. Νίμιτς και δηλώνει ότι είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα χωρίς όμως να δίνει κανένα στοιχείο για το πως θα κινηθεί.
Εξάλλου ένα σημαντικό ζήτημα που παραμένει ανοικτό και υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας είναι ότι και ο ίδιος έχει δεσμευθεί ότι κάθε νέα πρόταση θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα και είναι σαφές ότι έχοντας απέναντι του το VMRO-DPMNE και ένα μεγάλο κομμάτι της σλαβόφωνης πλειοψηφίας θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες για να περάσει την όποια συμφωνία η οποία στοιχειωδώς θα ανταποκρίνεται στην ελληνική κόκκινη γραμμή για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση, ακόμη κι αν γίνει αποδεκτό ότι δεν θα «ακουμπήσει» η πρόταση αυτή την ταυτότητα και την γλώσσα. Εξάλλου ένα δημοψήφισμα υπό αυτές τις συνθήκες στην ΠΓΔΜ που θα αφορά το θέμα της ονομασίας είναι σαφές ότι θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, μεταφέροντας τελικά την πίεση στην Αθήνα προκειμένου να αποδεχθεί μια λύση που θα μπορεί να περάσει χωρίς δυσκολίες στο εκλογικό σώμα της χώρας…
Ο Ν. Κοτζιάς στην τελευταία επίσκεψη του στα Σκόπια επέμεινε ότι παραμείνει το θέμα του ονόματος ως κλειδί για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι οι χειρισμοί μετά τις Τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, ώστε να αποκρουσθούν οι πιέσεις για γρήγορη λύση, ώστε να μην εκτροχιασθεί και πάλι η ΠΓΔΜ την στιγμή που η Μόσχα, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, παρακολουθεί τις εξελίξεις θέλοντας να ανακτήσει τον ρόλο και την επιρροή της στην περιοχή…
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ ελέγχει μόνον τρεις Δήμους (Κουμάνοβο, Στρούμιτσα και Τσένταρ Σκοπίων),το κόμμα του Ν. Γκρουέφσκι VMRO-DPMNE ελέγχει 60 Δήμους και 15 Δήμοι ελέγχονται από τα αλβανόφωνα κόμματα κυρίως το DUI του Αλί Αχμετι.
Μεγαλώνοντας την καχυποψία που υπάρχει μεταξύ των σλαβόφωνων για τις προθέσεις της κυβέρνησης Ζάεφ και της συμπόρευσης της με τους Αλβανόφωνους ,στον Δήμο Cair των Σκοπίων που ελέγχεται από τους αλβανόφωνους μια νέα πλατεία ονομάσθηκε “Σκεντέρμπεη” προς τιμή του εθνικού ήρωά της Αλβανίας Γιώργου Καστριώτη – Σκεντέρμπεη.
Και ο λόγος αντίδρασης δεν είναι φυσικά μόνο το κόστος κατασκευής της Πλατείας και του Μνημείου άλλα κυρίως το μήνυμα που εκπέμπει ως σύμβολο του αλβανικού εθνικισμού και αλυτρωτισμού. Οι δημοτικές Αρχές μάλιστα δικαιολόγησαν την απόφαση τους με το επιχείρημα ότι η προηγουμένη κυβέρνηση με το σχέδιο «Σκόπια 2014» που στοίχισε εκατομμύρια και γέμισε την πόλη με αγάλματα και μνημεία, αγνόησε επιδεικτικά τους…Αλβανούς ήρωες.
Ο συγκεκριμένος Δήμος βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων κοντά στην είσοδο του Παλιού Τουρκικού Παζαριού και η συγκεκριμένη πλατεία είναι μόλις μερικές εκατοντάδες μετρά από την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας την «Πλατεία Μακεδονίας».
Στον χώρο αυτό έχει τοποθετηθεί από το 2007 το μπρούτζινο άγαλμα τους Σκεντέρμπεη τώρα όμως οροθετήθηκε η Πλατεία και η διακόσμηση εμπλουτίσθηκε με σιντριβάνι και με αποτυπώσεις σημαντικών σκηνών από την Αλβανική ιστορία, με τα σύμβολα αλβανικών πόλεων,τον δικέφαλο αετό σύμβολο της Αλβανίας και φυσικά τον ίδιο τον Σκεντέρμπεη.
Η δημιουργία της Πλατείας Σκεντέρμπεη συμπίπτει χρονικά με την εσπευσμένη συζήτηση στην Βουλή του νόμου που καθιστά την αλβανική γλώσσα ισότιμη της σλαβομακεδονικής γλώσσας, σε όλη την χώρα. Αυτή ήταν η απαίτησή της αλβανόφωνης μειονότητας και την οποία αποδέχθηκε ο κ .Ζάεφ προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη τους στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Όμως αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται το κόμμα του Ν. Γκρουέφσκι για να καταγγείλει τις «επικίνδυνες» πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που προκειμένου να μείνει στην εξουσία προβαίνει σε σημαντικές παραχωρήσεις στο Αλβανικό στοιχείο.
Ο κ. Ζάεφ βεβαίως κινείται πλέον με ορίζοντα τις Τοπικές εκλογές, ελπίζοντας ότι με την στήριξη των αλβανοφώνων και με το «χαρτί» της ευρωατλαντικής προσέγγισης, θα μπορέσει να κερδίσει περισσοτέρους Δήμους και θα είναι σε θέση έτσι να αντιμετωπίσει την επίθεση που θα εξαπολύσει την επομένη των εκλογών ο Ν. Γκρουέφσκι ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και νέες εκλογές.