ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΚΑΙ BARBAROS «ΚΟΒΟΥΝ» ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΟΖ

Θέμα μερικών ωρών είναι να κατέβει το τρυπάνι του West Capella στο κοίτασμα Ονησίφορος του τεμαχίου 11 και η Άγκυρα αντιδρά εξαγγέλλοντας αντίστοιχες έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στη Μόρφου. Το επόμενο βήμα είναι να πάει και εξέδρα για να γίνει γεώτρηση» ανέφερε ο «Υπουργός Ενέργειας» του Ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν. Yποστήριξε ότι θα κατασκευαστεί αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Τουρκία, μέσω κατεχομένων και ακολούθως στην Ευρώπη.

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν λόγο για αυτή τη συνεργασία. Ξεκινώντας ξανά γεώτρηση στη Μεσόγειο, αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε να μας αγνοήσουν. Ως Τουρκοκύπριοι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε διεθνή ρόλο» ανέφερε ο Σουνάτ Ατούν.

Την ίδια ώρα, η τουρκική φρεγάτα Ίμβρος και το σεισμογραφικό Μπαρμπαρός συνεχίζουν να κόβουν βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του sigmalive.com, σε κάποια στιγμή η φρεγάτα πλησίασε την εξέδρα του West Capella στα 3,8 ναυτικά μίλια. Εισήλθε δηλαδή στην κόκκινη ζώνη προστασίας και δέχθηκε προειδοποίηση από τη Δημοκρατία μέσω ασυρμάτου. Λίγο αργότερα απομακρύνθηκε και χθες η φρεγάτα έπλεε σε απόσταση πέραν των πέντε ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση.

Το τουρκικό σεισμογραφικό Μπαρμπαρός βρίσκεται ανοικτά της Πάφου και αλλάζει συνεχώς δρομολόγια. Τις τελευταίες ώρες είχε κατεύθυνση προς τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και ότι πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνεργασία της με τη γαλλική εταιρεία TOTAL, διανοίγουν νέες προοπτικές για τις σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας, καθώς και προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης προέβη στη δήλωση το βράδυ της Παρασκευής σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο της επετείου για την Εθνική Ημέρα της Γαλλίας, στην πρεσβεία της χώρας στη Λευκωσία.

NEWSBEAST.GR

Related Post