ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΟΝ “ΑΠΟΣΤΟΜΩΣΑΝ” ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΙΔΡΩΣΕ….

Του Παναγιώτη Αλιμήση∗

Το νέο-οθωμανικό όραμα του Ερντογάν επιβεβαιώθηκε δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Πολλοί έτρεξαν να δοξάσουν τις «αποστομωτικές» απαντήσεις που υποτίθεται ότι έλαβε, ωστόσο διαψεύστηκαν καθώς το αυτί του σουλτάνου ήταν «βουλωμένο».

Μετά την φιέστα στη Θράκη, σε νέες δηλώσεις έσπευσε να καταδικάσει την – ανόητη μεν αναμενόμενη δε – απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τράμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο απόγονος του Μωάμεθ (έτσι θεωρεί τον εαυτό του) δήλωσε ότι αυτή η απόφαση ήταν απαράδεκτη και πως ο δρόμος προς την… Μέκκα περνάει μέσα από την Ιερουσαλήμ! Η ανάγκη του να «χρηστεί» ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων ίσως πραγματοποιηθεί στο μέλλον, καθώς ο αραβικός κόσμος παραμένει διχασμένος και ανίκανος να ορθώσει ανάστημα στο Ισραήλ.

Αν και οι Παλαιστίνιοι Άραβες, δεν έστειλαν… χαιρετισμούς στον Τούρκο Πρόεδρο, οι τουρκικές σημαίες δεν ήταν λίγες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Μέση Ανατολή. Δυστυχώς, το νέο-οθωμανικό όραμα ζει από πλευράς Άγκυρας και εφαρμόζεται μεθοδικά τόσο στη Θράκη όσο και στον μουσουλμανικό κόσμο. Τρανή απόδειξη είναι ότι η Χαμάς διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

Μια σχέση αγάπης και μίσους

Μπορεί οι Δυτικοί να μη χωνεύουν τον Ερντογάν, χρειάζονται όμως την Τουρκία. Η γείτονα είναι μια χώρα με δυναμική αυτόφωτη εξωτερική πολιτική (άσχετα αν τρώει τα μούτρα της πολλές φορές) και ικανή να αναπληρώνει τις απώλειές της σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, σε σχετικά μικρό χρόνο. Είναι μια χώρα που εμπνέει εμπιστοσύνη στους συμμάχους της, καθώς εκτός από την στρατηγική της θέση αρχίζει να αναπτύσσει ταχύτατα τον βασικό άξονα της ισχύος της που δεν είναι άλλος από τον πολεμική της βιομηχανία. Αντίθετα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κυβερνάει μια χώρα που δεν διαθέτει τα παραπάνω χαρακτηριστικά άρα δεν μπορεί -δυστυχώς- να διαπραγματευτεί χωρίς τις οδηγίες των Δυτικών.

Άλλωστε οι πρόσφατες παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της αναθεωρητικής στάσης του Ερντογάν για την συνθήκη της Λωζάνης δεν ήταν «έκρηξη φιλίας» προς τον Τσίπρα – όπως θριαμβολόγησαν τα εγχώρια ΜΜΠ- αλλά ευκαιρία να αντιταχθούν στον Ερντογάν… μέσω του Τσίπρα. Σε περίπτωση αλλαγής ηγεσίας στην Τουρκία ούτε που θα υπολογίζουν την «ελλαδίτσα» της ξιπασιάς.           

Η απάντηση   

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, (σοβαρός ηγέτης, σοβαρής χώρας) είπε ότι δεν θα δεχτεί μαθήματα από εκείνον που βομβαρδίζει Κούρδους και στηρίζει το Ιράν και τους «τρομοκράτες» στη Λωρίδα της Γάζας. Κάπως έτσι έπρεπε να είχε απαντήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αντίθετα όμως έκανε τα μούτρα του Ερντογάν… κρέας. Αλλά που;…

∗Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι δημοσιογράφος και διεθνολόγος

Related Post