ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ UNFICYP ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Ηνωμένα Έθνη
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, γράφει στα συμπεράσματα της έκθεσης για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP ότι οι διαπραγματεύσεις βίωσαν στιγμές «ιστορικής σημασίας» και η διαδικασία έφθασε σε «κρίσιμο στάδιο» μέσω πολυμερών συνομιλιών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στην έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε ανεπίσημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Γκουτέρες καταγράφει τις εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου και επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις πέρασαν περιόδους υψηλής έντασης και άνευ προηγουμένου προόδου, αλλά παράλληλα, προκλήσεις και στιγμές στασιμότητας.

Αναφερόμενος στο δείπνο της 4ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση (4 Ιουνίου 2017) σημείωνε ότι «η πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια».

Δηλώνει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός «ήρεμου και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Κύπρο και στη διευκόλυνση της επικοινωνίας στη διαιρεμένη περιοχή».

Παράλληλα, εισηγείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Προτρέπει επίσης όλα τα μέρη, λαμβάνοντας υπόψη το απογοητευτικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά, να προβληματιστούν βαθιά για τα αποτελέσματα και για τον πιθανό δρόμο, που υπάρχει μπροστά.

«Όσον αφορά τα Ηνωμένα Έθνη, ο ρόλος του Οργανισμού στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ως παράγοντας διευκόλυνσης της διαδικασίας, παραμένει στη διάθεση των μερών», προσθέτει ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτηρίζει στα συμπεράσματα της έκθεσης «κρίσιμες για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες στην Κύπρο» τις εταιρικές σχέσεις των Ηνωμένων Εθνών με τοπικούς, περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες.

Επίσης, εκφράζει τις ευχαριστίες του στους εταίρους αυτούς και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που παρέσχε βοήθεια σε ορισμένους τομείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μεταξύ άλλων, μέσω συνεισφορών προς την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για την εργασία στα δύο νέα σημεία διέλευσης και την Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, καθώς και την κρίσιμα σημαντική διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών του υπηρεσιών.

NEWS.IN.GR

Related Post