ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αθήνα
Να μας απαντήσει ο κ. Σόιμπλε ποιος ευθύνεται για την αποτυχία των δύο πρώτων προγραμμάτων, ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι την ευθύνη για το μείγμα των μέτρων την έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στο Epsilon, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η ουσία δεν είναι σε αυτά που είπε ο κ. Σόιμπλε, αλλά σε αυτά που δεν είπε.

Ο κ. Σόιμπλε «δεν μας λέει γιατί δεν τα κατάφερε η Ελλάδα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Ο λόγος είναι ότι τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα, αυτό το έχει ομολογήσει το ίδιο το ΔΝΤ, έκαναν προβλέψεις ότι οι περικοπές δεν θα οδηγήσουν στην ύφεση που οδήγησαν. Αντιθέτως μας είχαν πει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο με τα μέτρα τότε που πήρε η ελληνική κυβέρνηση θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και καταλήξαμε το 2011 να έχουμε 9,1% ύφεση».

«Γι’ αυτό θα πάρει κάποιος την ευθύνη;» αναρωτήθηκε ο κ. Τζανακόπουλος. «Θα μας απαντήσει ο κ. Σόιμπλε αν αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων πολιτών, της σημερινής κυβέρνησης ή αν είναι ευθύνη ευθύνη εκείνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα του 2010 και του 2012 αλλά και εκείνων που αποδέχτηκαν να τα υλοποιήσουν;» συνέχισε.

«Εκεί είναι η πραγματική συζήτηση» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος. «Διότι» πρόσθεσε «είναι πάρα πολύ εύκολο να έχει κανείς μια τιμωρητική λογική, όπως έχει ο κ. Σόιμπλε, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά ειδικά και με την Ελλάδα και να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι στην πραγματικότητα αυτός που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ο κ. Τσίπρας και η σημερινή κυβέρνηση».

«Δεν είναι έτσι τα πράγματα» τόνισε, και συμπλήρωσε ότι η κριτική που ασκείται προς τον κ. Σόιμπλε, όχι μόνο από την Ελλάδα, από τον παγκόσμιο Τύπο πια και από πολιτικές δυνάμεις απ’ όλη την Ευρώπη, είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά και ορθή.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι χάθηκαν 100 δισ. λόγω του 2015, καταρχάς υπενθύμισε ότι δεν είναι ο πρώτος που το έχει ισχυριστεί, αλλά ότι το έχει πει και η ΤτΕ και η ΝΔ. Πρόσθεσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους πολιτικές εκτιμήσεις, και υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για τεχνοκρατική, αλλά για πολιτική εκτίμηση που κάνει ο κ. Ρέγκλινγκ στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «καλό είναι οι τεχνοκράτες να μιλάνε για τα τεχνικά και οι πολιτικοί για τα πολιτικά ζητήματα και να προσπαθούν οι τεχνοκράτες όσο το δυνατόν να μην παρεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση».

NEWS.IN.GR

Related Post