ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Της Μίνας Μπουλέκου

Τα σύνορα της χώρας μας είναι μη διαπραγματεύσιμα και κάθε εχθρική ενέργεια θεωρείται casus belli”.

Η ένταση στο Αιγαίο κλιμακώνεται τον τελευταίο χρόνο στην χώρα μας από τις αλλεπάλληλες αεροναυτικές επιδρομές των στρατιωτικών τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, επιδεικνύοντας μια συνεχόμενη προκλητική στάση, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο μας, τα χωρικά μας ύδατα και το FIR Αθηνών στο Βορειανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Το θερμόμετρο στο Αιγαίο ανεβαίνει, μέσα από την πολεμική επίδειξη αερομαχίας οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, που εκτυλίσσεται πλέον καθημερινά και που αναχαιτίζονται από τις ελληνικές δυνάμεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Και όλα αυτά εν όψει της έναρξης της τουριστικής καλοκαιρινής περιόδου για την χώρα μας, που θεωρείται μια ανάσα για την Ελληνική Οικονομία.

Μέσα σ΄ αυτό το φορτισμένο κλίμα προστίθεται και η παρουσία του ΝΑΤΟ, που διαδραματίζει τον ρόλο του Ειρηνοποιού-Τοποτηρητή για τα δύο κράτη μέλη της Νατοϊκής συμμαχίας Ελλάδα-Τουρκία στα πλαίσια μιας πολιτικής αποκλιμάκωσης. Παρ’ όλες τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί τόσο από το καθεστώς Ερντογάν, όσο και από τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους αξιωματούχους, δεν φαίνεται να κερδίζει πρόσφορο έδαφος στο διπλωματικό σκάκι, η αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς, που κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει και να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μας.

Αγκάθι στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και παραμένει:

  • Η πρωτοφανής θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» στην περιοχή του Αιγαίου, η οποία συνίσταται σε μια σειρά νήσων, νησίδων και βραχονησίδων.
  • Ο γεωστρατηγικός έλεγχος της περιοχής και η πιθανή αξιοποίηση ενεργειακών πόρων που περιλαμβάνει την εκμετάλλευση του ορυκτού και υποθαλάσσιου πλούτου μας.

Η κρίση στο Αιγαίο και η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών έχει βαθύτερα αίτια και εστιάζεται στα ακόλουθα σημεία:

  • Η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων-Αιγιαλίτιδα Ζώνη και η επέκταση από 6 σε 12 ναυτικά μίλια σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
  • Η οριοθέτηση του εθνικού εναέριου χώρου.
  • Η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (A.O.Z.) της περιοχής καθώς και η χρήση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.
  • Η οριοθέτηση των πληροφοριών πτήσης Περιφερειών (FIR), και ο έλεγχος των στρατιωτικών δραστηριοτήτων κάθε πτήσης από και προς τον εθνικό εναέριο χώρο, όπου θεωρείται μείζονος σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας.
  • Το καθεστώς αποστρατικοποίησης που έχει εκχωρηθεί σε μερικά από τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η χώρα μας αυτή την στιγμή απειλείται πραγματικά, ευρισκόμενη σε μια ευάλωτη και δεινή θέση, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά μέτωπα, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, η Ελληνική Ηγεσία καλείται να ασκήσει έναν πιο ουσιαστικό και ενεργό ρόλο, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο για τις πάγιες ελληνικές θέσεις μας, όσο και για τις αξιώσεις μας ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Τα σύνορα της χώρας μας είναι μη διαπραγματεύσιμα και κάθε εχθρική ενέργεια θεωρείται casus belli. Οι γείτονες μας οφείλουν, να σεβαστούν τις Διεθνείς Συνθήκες και να επανεξετάσουν την δική τους στάση και την όποια επεκτατική πολιτική πρεσβεύουν, εάν δεν θέλουν να απομονωθούν από την Ευρώπη και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Μίνα Μπουλέκου είναι Συγγραφέας-Ποιήτρια-Αρθρογράφος, Μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Related Post