ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΥΨΩΣΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Πρέπει να τεθεί ένα τέλος στις απωθήσεις και τις πρακτικές που καταπατούν το διεθνές δίκαιο κατά των μεταναστών στο Αιγαίο» υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καλώντας την Ευρώπη «να υψώσει τη φωνή της ειδικά για τα γεγονότα στο Αιγαίο, τα οποία αποτυπώθηκαν και στα ΜΜΕ».

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μιλώντας στους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η προσδοκία μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετανάστευση συνίσταται μόνο σε δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών. Και πάλι, σε αυτή τη διαδικασία, είναι απαραίτητο να τεθεί ένα τέλος στις απωθήσεις και τις πρακτικές που καταπατούν το διεθνές δίκαιο κατά των μεταναστών. Αναμένουμε από την Ευρώπη να υψώσει τη φωνή της ειδικά για τα γεγονότα στο Αιγαίο, τα οποία αποτυπώθηκαν και στα ΜΜΕ».

Εν συνεχεία, σύμφωνα με το Reuters, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν προσέφερε σημαντική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και ότι δεν ανταπέδωσε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την βελτίωση των σχέσεων.

Μιλώντας σε πρεσβευτές χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την διάρκεια συνάντησης στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί την τοποθέτηση των σχέσεων με το ευρωπαϊκό μπλοκ σε «πιο στέρεες βάσεις», αλλά οι σχέσεις αυτές έχουν υποστεί τις συνέπειες «τακτικών καθυστέρησης». «Θέλω να δηλώσω με λύπη ότι δεν έχουμε λάβει την απάντηση που θέλαμε από την πλευρά της ΕΕ για τα βήματα αυτά», είπε.

«Η Τουρκία δεν έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην μάχη της με την μετανάστευση», δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει «εμβάθυνση της συνεργασίας» ως προς το ζήτημα αυτό, όσο οι όροι της συμφωνίας του 2016 δεν ανανεώνονται.

«Η κρίση στην Λευκορωσία έδειξε για μία ακόμη φορά ότι η Ένωση στερείται βιώσιμης πολιτικής για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης», πρόσθεσε αναφερόμενος στην σύγκρουση ανάμεσα στο Μινσκ και την ΕΕ για το πλήθος των μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορά τους.

Ο Ερντογάν καλεί σε «απευθείας και εποικοδομητικό» διάλογο την Αθήνα

Παράλληλα, πρόταση προς την Αθήνα σε διάλογο απεύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά την προκλητική επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σχετικά με τις δηλώσεις της για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσίευμα στη Hurriyet, αναφέρεται τώρα σε «προσπάθειες μείωσης των εντάσεων με την Ελλάδα» και σε δήθεν διάθεση για «άμεσο και εποικοδομητικό διάλογο».

Αναλυτικά, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «πέρυσι, κάναμε μεγάλες προσπάθειες για να μειώσουμε τις εντάσεις με την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ως δύο γειτονικές χώρες «θα επιλύσουμε τα ζητήματά μας με άμεσο και εποικοδομητικό διάλογο».

 

Το Κυπριακό και η «τυφλή» ΕΕ

Σχετικά πάντως με τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος επανέρχεται στη σκληρή γραμμή και επιμένει ότι «οι Έλληνες δεν μπορούσαν να απαλλαγούν από τη νοοτροπία που έβλεπαν τους εαυτούς τους ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού» και υπογραμμίζει πως «δυστυχώς, η ΕΕ, ενώ ενεργούσε τυφλά ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς, αγνόησε τα δικαιώματα και τους νόμους των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας γεωγραφικής περιοχής».

«Συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου για τη λύση του Κυπριακού. Είναι καιρός η ΕΕ να κάνει ειλικρινή απολογισμό», τονίζει ο Ερντογάν.

«Αν η ΕΕ θέλει πραγματικά να συμβάλει στη λύση, θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004, να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη βούληση των Τουρκοκυπρίων και να αξιολογήσει την πρόταση λύσης που παρουσιάστηκε στη Γενεύη. Διαφορετικά, θα θεωρηθεί ως νέος αντιπερισπασμός, ειδικά ως τακτική, και δεν θα σημαίνει τίποτα άλλο παρά χάσιμο χρόνου και ενέργειας», καταλήγει ο Τούρκος πρόεδρος.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022, 15:09

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *