ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε στη Βουλή, με αφορμή τη βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την οποία η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει ρουσφετολογική. 

 Η ρύθμιση προβλέπει ότι εταιρείεςπου αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος. 

 Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρσή της και την επανακατάθεσή της ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

 «Αν δεν το κάνετε αυτόεγείρονται αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία», είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. 

 Επίσης, ρώτησε «αν πραγματικά αυτή η τροπολογία είχε σκοπό να προστατεύσει επενδυτές, γιατί έρχεται ως βουλευτική τροπολογία, δεν την φέρνει ο ίδιος ο υπουργός. 

 Ο Πρωθυπουργός πήρε τον λόγο για να σημειώσει ότι η αγωνία του αρχηγού της Ν.Δ. είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή. 

 «Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του βουλευτή και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Πιστεύει ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να έχουν ρόλο στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε. 

 Η κόντρα συνεχίστηκε με τον κ. Μητσοτάκη να ρωτά τον Πρωθυπουργό: «Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ;». «Απαντήστε αντί να κρύβεστε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Εν τη ρύμη του λόγου σας είπατε ότι η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση. Είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Γιατί δεν τη λέτε;», πρόσθεσε. 

 «Αν θέλουμε να κάνουμε πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου να έρθει ο υπουργός να εξηγήσει με λόγια σταράτα ποιους αφορά αυτή η τροπολογία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.και τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα:«Είστε υπόλογος γιατί αφήνετε σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και για διαγραφές χρεών από λαθρεμπόριο». 

 Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός απάντησε στις χθεσινές καταγγελίες του κ. Μητσοτάκη ότι  η κυβέρνηση περιφρονεί τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής  . 

 «Η κοινοβουλευτική λειτουργία», είπε, «κανείς δεν λέει ότι είναι πάντοτε ανέφελη. Κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε». 

 Στο σημείο αυτό έσπευσε να υπενθυμίσει την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά που τότε ο πρωθυπουργός δεν είχε απαντήσει ούτε σε μια ερώτηση. 

 «Ζήσαμε μαζί μια διαδικασία που ήταν φαστ τρακ, “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε” με δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Μιλάτε τώρα για τροπολογίες; Ξεχνάει ο λαός τις τροπολογίες με τις οποίες δώσατε ασυλία στους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια;», συνέχισε. 

 Επανερχόμενος στα της τροπολογίας ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως λέει «κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχατε επικροτήσει (η Ν.Δ.), επειδή υποτίθεται ότι κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».«Αν έχετε το θάρρος να συζητήσετε την ουσία και όχι τη διαδικασία», συμπλήρωσε. 

   «Μητσοτάκης και Ν.Δ. σε διαρκές βέρτιγκο»   

 Τέλος, έσπευσε να δώσει ερμηνεία στη στάση που τηρεί η Ν.Δ. στη Βουλή λέγοντας πως «οκ. Μητσοτάκης και η παράταξή του βρίσκονται σε ένα διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου, όταν παρ’ ελπίδα τους έκλεισε η πολιτική συμφωνία και τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία». 

 «Η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας, που την έχει οδηγήσει η Ν.Δ.», σημείωσε. Ακόμη, υπενθύμισε την εκτίμησή του ότι ο κ.Μητσοτάκης θα γίνει γραφικός ζητώντας εκλογές και πρόσθσε πως τώραδιαπιστώνει ότι θα γίνει γραφικός και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία. 

 «Η αμηχανία σας είναι εκδηλη και έρχεστε εδώ και δημιουργείτε επί της διαδικασίας ζητήματα όχι όμως επί της ουσίας», είπε χαρακτηριστικά. 

   «Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας»   

 Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, αργότερα,ο Πρωθυπουργός, απέρριψε ξανά τις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη για την τροπολογία, λέγοντας μεταξύ άλλων πως σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος η βουλευτική τροπολογία πριν γίνει δεκτή από τον κ. Παπαδημητρίου η κ. Παπανάτσιου πήρε την πολιτκή ευθύνη και το έκανε αποδεκτό. 

 Παράλληλα σημείωσε πως η τροπολογία είναι οριζόντια, αφορά κάθε επιχείρηση, όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ και υπογράμμισε πως δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο. «Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην πτέρυγα της Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε για διαπλοκή «που είναι ακόμη και σήμερα παρούσα». 

   Η επίμαχη τροπολογία   

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, πρόκειται για «μια διάταξη που έχει σκοπό να εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτά». 

Συγκεκριμένα, προβλέπει κατά την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων- στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή και ειδικών εκκαθαρίσεων- καταλογίζονται, εκ των υστέρων, σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, τότε τα πρόστιμα να καταλογίζονται στους κυρίως υπαίτιους της παράβασης. 

 «Με την τροπολογία επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον μελλοντικό επενδυτή διότι δεν είναι συνυπεύθυνος για πράγματα που έχουν τελεστεί στο προηγούμενο διάστημα και δεν ήταν ενήμερος», ανέφερε κ. Δημητριάδης. 

www.naftemporiki.gr

Related Post