ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ;

Του Σάββα Καλεντερίδη

Το έχουμε γράψει και στο παρελθόν. Η δίκη που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, του Ιρανοαζέρου επιχειρηματία Ριζά Ζαράμπ, στον οποίον ο ίδιος ο Ερντογάν έδωσε κατ’ απονομήν την τουρκική υπηκοότητα, έχει ως στόχο τις τράπεζες που συνεργάστηκαν με τον «επιχειρηματία» στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, παραβιάζοντας το εμπάργκο εναντίον του Ιράν και την αμερικανική νομοθεσία.

Όμως οι τράπεζες, με πρώτη και… καλύτερη την Halkbank, είναι κρατικές και οι αμερικανικές Αρχές έχουν στοιχεία με βάση τα οποία οι διοικήσεις των τραπεζών εκτελούσαν εντολές της κυβέρνησης.

Άρα, στο κάδρο μπαίνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως η οικογένεια του Ερντογάν αλλά και ο ίδιος, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγαλγιάν να έχει ήδη συμπεριληφθεί στους κατηγορουμένους και να έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Όμως ας αφήσουμε τον φιλοκυβερνητικό δημοσιογράφο Αμντουλκαντίρ Σελβί να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω από το θέμα, με σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα Hürriyet:

«Μήνυμα των ΗΠΑ μέσα από τις γραμμές της υπόθεσης Ζαράμπ»
Οι ΗΠΑ, ενώ προσπαθούν να προστατευθούν από τον τυφώνα Ίρμα, την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να χτυπήσουν την Τουρκία με τον «τυφώνα Ζαράμπ».

Το ένταλμα σύλληψης του πρώην υπουργού Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, παραμονές επίσκεψης του Ερντογάν στις ΗΠΑ, έχει ρίξει το ηθικό στην Άγκυρα.

Οι υπεύθυνοι στις ΗΠΑ εργάζονται πυρετωδώς εδώ και καιρό πάνω στο φάκελο της υπόθεσης Ζαράμπ, και το ένταλμα σύλληψης του Τσαγλαγιάν δείχνει ότι επιστρέφει ως εφιάλτης και πέφτει στο κεφάλι της Τουρκίας η περίοδος 17-25 Δεκεμβρίου 2013.*

Όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν τι στοιχεία περιέχει ο φάκελος του Ζαράμπ. Κι αυτό γιατί η κάθε συνεδρίαση της δίκης Ζαράμπ είναι κάτι σαν κινέζικο μαρτύριο για την Τουρκία, αφού όλο βγαίνουν νέες αποφάσεις. Πότε με τον Ζαράμπ, πότε με το ένταλμα σύλληψης του υπουργού, επιχειρείται μια άσκηση πίεσης στην Τουρκία.

Το κατηγορητήριο που συνέταξαν οι εισαγγελείς του Γκιουλέν είναι στα χέρια των ΗΠΑ
Η ανάκριση του Ζαράμπ στις ΗΠΑ στηρίχτηκε στο κατηγορητήριο που είχαν συντάξει οι εισαγγελείς που ανήκαν στο δίκτυο του Γκιουλέν. Στο κατηγορητήριο της 17ης Δεκεμβρίου υπήρχαν τα ονόματα των υπουργών Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Εγεμέν Μπαγίς και Ερντογάν Μπαϊρακτάρ. Άλλωστε, οι εισαγγελείς τότε έκαναν εκείνη την επιχείρηση καθ’ υπόδειξιν των ΗΠΑ.

Ο στόχος του πραξικοπήματος της 17-25 Δεκεμβρίου ήταν η ανατροπή του Ερντογάν. Στο φάκελο της υπόθεσης ανάμεσα στους υπόπτους ήταν και το όνομα του, με τον τίτλο «Πρωθυπουργός της περιόδου που έγιναν τα εγκλήματα».

Στην υπ’ αριθμόν 2012/656 ανάκριση της 25ης Δεκεμβρίου υπήρχαν οι φράσεις «Ο πρωθυπουργός της επίμαχης περιόδου Ταγίπ Ερντογάν», «Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Ταγίπ Ερντογάν», «Οι εντολές που έδωσε ο ο Ταγίπ Ερντογάν στα μέλη της οργάνωσης».

Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης του Τσαγλαγιάν, είπε ότι «Πίσω από την υπόθεση αυτή έρχονται βρόμικες μυρωδιές», ενώ έχει πει ότι «ό,τι δεν κατάφεραν τις 17-25 Δεκεμβρίου, προσπάθησαν να καταφέρουν με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου».

Οι δυνάμεις του βαθέος αμερικανικού κράτους
Την τελευταία περίοδο του Ομπάμα, και τώρα με τον Τραμπ, τα ηνία της εξουσίας στις ΗΠΑ είναι στα χέρια των δυνάμεων του βαθέος αμερικανικού κράτους. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν αυτά που θέλουν στην Τουρκία όσο υπάρχει ο Ερντογάν. Για το λόγο αυτόν, ο μοναδικός τους στόχος είναι ο Ερντογάν. Στην Άγκυρα σκέφτονται ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν στον Τσαγλαγιάν. Οι Αμερικανοί, μέσα από τις γραμμές των αποφάσεων της υπόθεσης Ζαράμπ, είναι σαν να μας λένε «Αυτή η δουλειά δεν μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε πολιτική στήριξη».

Τώρα η Άγκυρα έχει επικεντρωθεί στη μεγάλη εικόνα που βρίσκεται πίσω από την υπόθεση Ζαράμπ!

*Οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο Ζαράμπ, ενώ ενεπλάκη και το όνομα του Ερντογάν, με διαρροή σχετικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του ιδίου με τον γιο του.

Σχόλιο-μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.

Πηγή: pontos-news.gr

Related Post