ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ…

Του Γιώργου Μοσχονά

Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα ανέδειξε τις τεράστιες διαφορές προσέγγισης των δύο χωρών σε θέματα εξωτερικής πολίτικης. Ο “Σουλτάνος” έχει μεθοδικά καταφέρει να συγκεράσει τον Κεμαλισμό με τον Ισλάμ. Θέλει μια Τουρκία ισλαμική με δυτικό επεκτατισμό τύπου Κεμάλ. Το αποτέλεσμα είναι μια επιθετική Τουρκία που προκαλεί σε όλα τα επίπεδα.

Είναι γεγονός ότι ο “Σουλτάνος” ασκεί μελετημένη εξωτερική πολιτική στα χνάρια του Οζάλ, ενώ η ελληνική διπλωματία στερείται εδώ και χρόνια κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού ώστε να καθίσταται αδύναμη και αναποτελεσματική.

Βαλκανική διείσδυση

Η βαλκανική πολιτική του Σουλτάνου είναι παρεμβατική και μακρόπνοη. Η εξωτερική πολιτική της σημερινής Τουρκίας σε χώρες των Βαλκανίων όπου οι μουσουλμάνοι πλειοψηφούν, πχ Αλβανία Κόσσοβο Σκόπια Βοσνία έχει άμεσο στόχο την δημιουργία ενός μουσουλμανικού τόξου στα βόρεια σύνορα μας. Η Τουρκία έχει επιρροή σε αυτές τις περιοχές τις οποίες καθιστά σταδιακά δορυφόρους της.

Προσφυγικό/Μεταναστευτικό

Στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, η Τουρκία εκμεταλλεύεται πλήρως την γεωστρατηγική της θέση αυξάνοντας τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη ΕΕ όταν θέλει να εξασφαλίσει κάποια ανταλλάγματα από την ΕΕ (π.χ. κατάργηση βίζας για Τούρκους ταξιδιώτες στην Ευρώπη). Οι μεταναστευτικές ροές χρησιμεύουν στην Τουρκία ως μοχλός πίεσης προς την ΕΕ και την υπόλοιπη Δύση σε ένα ανατολίτικο παζάρι. Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εφαρμόζεται κατά το δοκούν από την γειτονική χώρα ώστε να μην υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό το εισερχομένων προσφύγων στην ΕΕ.

Μειονοτική πολιτική

Η Τουρκία του Ερντογαν εφαρμόζει μια παρεμβατική πολιτική στη  περιοχή της ελληνικής Θράκης όπου το παντοδύναμο Τουρκικό προξενείο λειτούργει σαν κράτος εν κράτει φροντίζοντας να αφυπνίζει την τουρκική εθνική συνείδηση των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών της περιοχής. Η εφαρμογή της Σαρίας είναι απόδειξη της παρέκκλισης από το ελληνικό δίκαιο εντός της ελληνικής επικράτειας. Κατά την επίσκεψη του στην δυτική Θράκη, ο Ερντογαν φρόντισε να τονώσει το εθνικό φρόνημα των μουσουλμάνων της περιοχής (περιλαμβανομένων των Πομάκων) αποκαλώντας τους προκλητικά “ομοεθνείς” του τονίζοντας παράλληλα την ύπαρξη 4 “Τούρκων” βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αμφισβητεί ανοιχτά τα σύνορα μας μέσω της επιμονής του για “επικαιροποίηση” της Συνθηκης της Λωζανης.

Αιγαίο και Κυπριακό

Στο αιγαίο η Τουρκία ακλουθεί επεκτατική πολιτική εις βάρος της Ελλάδας με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλασσίου χώρου αμφισβητώντας ανοιχτά την ελληνικότητα του Aιγαίοy. Έχει μάλιστα φτάσει στην κατάτμηση του 25ου παραλλήλου από το 2010. Στα Ίμια έχει δημιουργήσει γκρίζες ζώνες από το 1996. Στο κυπριακό επίσης συνεχίζει την κατοχή του βόρειου μέρους του νησιού ενώ επιδιώκει λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας για να εδραιώσει την διχοτόμηση και την εξίσωση του 82% των Ελληνοκυπρίων με το 18% των Τουρκοκύπριων.

Ενεργεία και Άμυνα

Η προσέγγιση του Ερντογαν με την Ρωσία σε ενεργειακά και αμυντικά θέματα είναι εμφανής δημιουργώντας προβλήματα εντός του ΝΑΤΟ. Η αγορά οπλικών συστημάτων από την Μόσχα δυσχεραίνει την κατάσταση. Η συγκρουση του Ερντογάν με τις ΗΠΑ είναι αναποφευκτη καθώς διαφωνουν στο θέμα της ίδρυσης κουρδικού κράτους, στα θέματα τρομοκρατίας και ISIS ακόμα και στο Θέμα της Ιερουσαλήμ. Η Τουρκία του Ερντογάν δεν είναι αρεστή στις ΗΠΑ. Με την ισλαμική πολιτική του ο Ερντογαν οδηγεί την Τουρκία σε μη ασφαλή δρόμο κλείνοντας οριστικά την πόρτα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκιάς. Η έπαρση του “Σουλτάνου” και η προσπάθεια ανάδειξης της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη οδηγεί σε επικίνδυνη τροχιά την γειτονική χωρά επηρεάζοντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής και της μεσογείου.

Η Ελλάδα αποτελεί «όμηρο» των εξελίξεων δεμένη σε μνημόνια και οικονομική ύφεση με αδυναμία “αξιοπρεπούς” άμυνας της. Με την ανεξέλικτη εισροή μεταναστών, η Ελλάδα κοντεύει να γίνει αποθήκη ψύχων. Στο Κυπριακό επίσης η χωρά μας δεν μπορεί να βοηθήσει τους αδελφούς Κύπριους λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Παρά ταύτα, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί την σημερινή συγκύρια των κακών σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ ώστε να κερδίσει στα θέματα της ΑΟΖ και στο Κυπριακό. Το Ισραήλ μπορεί να είναι καλός σύμμαχος σε αυτή την πολιτική. Πρέπει να  ζητήσουμε ανταλλάγματα από την Δύση αν θέλει να κατευνάσουμε τον Σουλτάνο και να τον επαναφέρουμε στη λογική της μη αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου. Η γέφυρα τον σχέσεων Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ πρέπει να είναι η Ελλάδα ως χωρά ειρηνική, δημοκρατική και σταθερή στην περιοχή. Από εκεί και περά, είναι στο χέρι του Σουλτάνου να κάνει την Τουρκία ευρωπαϊκή ή ισλαμική.

Related Post