ΔΙΕΘΝΗ copyright@protothema.gr
ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΑΔΟΥΡΟ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα- χαστούκι για τον ηγέτη της Βενεζουέλας πλην Παπαδημούλη, Κούνεβα και Κούλογλου που το καταψήφισαν – Την ίδια στάση τήρησαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή 

Κατά του ψηφίσματος που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε με συντριπτική και διακομματική πλειοψηφία (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Ευρωσκεπτικιστές) 450 συνολικά ψήφων έναντι μόλις 35 αρνητικών, και το οποίο καταδίκαζε το καθεστώς Μαδούρο για τη φίμωση της αντιπολίτευσης αλλά και για μια σειρά αντιδημοκρατικών μεθόδων ακόμα και των δολοφονιών 26 πολιτών, ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα.
 
Ταυτιζόμενοι με δύο Ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής τους κ.κ. Επιτήδειο και Φουντούλη και με τους δύο του ΚΚΕ κ.κ. Παπαδάκη και Ζαριανόπουλο, οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή επιβεβαίωσαν όλους εκείνους που ανέφεραν πως δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινούνταν απέναντι στην κυβέρνηση των Τσαβιστών της Βενεζουέλας παρά τη διεθνή κατακραυγή για τον ανελεύθερο τρόπο διακυβέρνησης της.
 
Ενδιαφέρον προκύπτει πάντως από το γεγονός πως ο κ. Κώστας Χρυσόγονος φέρεται να διαφοροποιήθηκε, επιβεβαιώνοντας τη διάσταση απόψεων με το κόμμα του και την κεντρική γραμμή που είχε χαραχθεί.

Η καταψήφιση ενός ψηφίσματος ιδιαίτερα επικριτικού για την κυβέρνηση Μαδούρο και ούτε καν η αποχή που άλλες συντηρητικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέλεξαν, δημιούργησαν έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της ΕΕ καθώς αποδεικνύεται πως δεν υπήρχε τελικά ενιαίο μέτωπο κατά των αυθαιρεσιών μιας κυβέρνησης που οδηγεί σε περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών.

Θα πρέπει να πούμε πως το ύφος του ψηφίσματος είναι πρωτόγνωρα επιθετικό, καθώς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες θεωρούν πως η Δημοκρατία διακυβεύεται από μια κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα της στο χάος. Είναι μια από τις πολύ λίγες φορές που Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι ακόμα και Ευρωσκεπτικιστές ταυτίστηκαν σε μια ψηφοφορία.

Το ψήφισμα

Με ένα ιδιαίτερα σκληρό ψήφισμα το οποίο σθεναρά υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους του ALDE, τη σοσιαλιστική ομάδα και τους Ευρωσκεπτικιστές του ECR, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από λίγο αποφάσισε να παροτρύνει τη Βενεζουέλα να αποκαταστήσει τη δημοκρατική τάξη και να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.
 
Στη σημερινή σύνοδο της ολομέλειας σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 450 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 100 αποχές (σ.σ. μένει να δούμε ποιοι δεν θέλουν να υπάρξει κοινωνική γαλήνη και δημοκρατία σε μια δοκιμαζόμενη χώρα), το Κοινοβούλιο καταδικάζει σθεναρά την «σκληρή καταπίεση», όπως χαρακτηρίστηκε στο ψήφισμα, που ασκούν οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, καθώς και τις ένοπλες ομάδες, κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 20 άνθρωποι να έχουν πεθάνει και πολλοί να τραυματιστούν.
 
Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη αντισυνταγματική παραβίαση της δημοκρατικής τάξης στη Βενεζουέλα και την έλλειψη διαχωρισμού των εξουσιών και ανεξαρτησίας των κυβερνητικών κλάδων. Αντιτίθενται στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναστείλει τις εξουσίες της Εθνοσυνέλευσης (που ελέγχονται από την αντιπολίτευση), τις οποίες θεωρούν ως μια αντιδημοκρατική πράξη που παραβιάζει το Σύνταγμα. 
 
Το κείμενο υποστηρίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης από πολλές χώρες της περιοχής και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για εξωτερική πολιτική να διερευνήσει ενεργά με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς “άλλα μέτρα που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αποκαταστήσει την πλήρη δημοκρατία στη Βενεζουέλα”.

 www.protothema.gr

Related Post