ΚΥΠΡΟΣ
ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο, η οποία έγινε με τη συμμετοχή του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά Το όργανο, με την παρουσία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων του νησιού, εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την αποτυχία της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι θέσεις των συμμετοχόντων για την ασφάλεια και τη συνθήκη εγγυήσεων.

Α. Νεοφύτου: Στήριγμά μας η Ελλάδα, αλλά είμαστε ανεξάρτητη χώρα

Εξερχόμενος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε:  “Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το ανιδιοτελές στήριγμά μας για απελευθέρωση, αλλά η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος”, προσθέτοντας πως η συζήτηση σήμερα αφορούσε αποκλειστικά τις εγγυήσεις. Επίσης, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «Το πακέτο Γκουτέρες για την ασφάλεια βρίσκει τον ΔΗΣΥ απόλυτα ικανοποιημένο, όπως και η γενική συμπεριφορά και οι τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ». Τέλος, σημείωσε πως τα ΗΕ και ο διεθνής παράγοντας πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία, η οποία εάν αποδεκτεί τις θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού.

Α. Κυπριανού: Το Κραν Μοντανά απομάκρυνε τη λύση

O Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αμέσως μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου σημείωσε: «Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τις εμπειρίες του κ. Κοτζιά στο Κραν Μοντανά. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, και κυρίως την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό για την στήριξη. Είχαμε τη δυνατότητα χτες να αναπτύξουμε την άποψη μας και για το συνέβηκε στο Κραν Μοντανά και για το πώς πάμε παρακάτω. Κακά τα ψέματα, ό,τι και να λέμε είναι γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο δεν έφεραν το Κυπριακό κοντά στη λύση, αλλά το έχουν απομακρύνει».

Παράλληλα, ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι «Θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση και για να γίνει αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με τους Τ/κ. Αν δεν κατανοήσουμε και τις δικές τους ανησυχίες, θα δημιουργήσουμε τεράστια ζημιά στην Κύπρο. Για εμάς το πλαίσιο λύσης είναι αυτό που έχει καθοριστεί από τα ΗΕ δηλαδή το πλαίσιο της ΔΔΟ. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό».

Και ο Τσαβούσογλου στο νησί

Παράλληλα, στο κατεχόμενο μέρος της απόψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσολου θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί παρουσία και της «προέδρου της βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ, του «πρωθυπουργού» και ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.

Σχολιάζοντας τη χρονική σύμπτωση της άφιξης των δύο ΥΠΕΞ στην Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς απάντησε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες: «έμαθε ότι επισκέπτομαι εγώ την ελεύθερη Κύπρο και αποφάσισε και εκείνος να το ίδιο» και αστειευόμενος πρόσθεσε «συνηθίζει να με ακολουθεί» και πως «αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να είχε και τους ίδιους στόχους».

www.cnn.gr

Related Post