Η Google άνοιξε την Τετάρτη (29 Νοεμβρίου) τις πόρτες του τρίτου της κέντρου κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη, δεσμευόμενη να διαθέσει 10 εκατομμύρια δολάρια για την κατάρτιση δεξιοτήτων στον κυβερνοχώρο.
Το Google Safety Engineering Center (GSEC) με έδρα τη Μάλαγα είναι το τρίτο κέντρο στην Ευρώπη. Το 2019, η Google εγκαινίασε ένα κέντρο στο Μόναχο που επικεντρώνεται στη μηχανική της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας και το 2020, ένα άλλο στο Δουβλίνο για την αντιμετώπιση της ευθύνης του περιεχομένου.
«Η έναρξη λειτουργίας του νέου GSEC της Google όχι μόνο συμβάλλει σε ένα ασφαλέστερο μέλλον για όλους, αλλά και εδραιώνει την ιδιότητα της Μάλαγα ως ακμάζοντος τεχνολογικού κόμβου», δήλωσε στο Euractiv ο Jose Carlos Delgado Gómez, Cyber Attaché για την Ισπανία.
Το πρώην στρατιωτικό διοικητικό κτίριο τετραγωνικών 2500 μέτρων έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 100 μηχανικούς της Google, καθώς και προσωπικό από άλλες ομάδες, όπως η ηγέτιδα στην αγορά πληροφοριών για τις απειλές, η Mandiant αλλά και η νεοφυής επιχείρηση VirusTotal με έδρα τη Μάλαγα.
Η VirusTotal εξαγοράστηκε από την Google το 2012 και είναι πλέον κορυφαία πληθοποριστική πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με απειλές.
«Το άνοιγμα του κέντρου είναι επίσης ένα μήνυμα ότι οι παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας κατανοούν πως η Ευρώπη είναι ένα μέρος για να επενδύσουν τα ταλέντα τους και ένα μέρος όπου οι εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο είναι πολίτιμοι για να βοηθήσουν τους πολίτες μας», δήλωσε η Dita Charanzová, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με την έναρξη του GSEC Màlaga, η Google ανακοίνωσε επίσης τη χρηματοδότηση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων και κατάρτισης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και την παροχή βοήθειας σε οργανισμούς της τοπικής κοινότητας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίμησε ότι πέρυσι υπήρχαν έως και 500.000 [εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο] πολύ λίγοι. Οι επιπτώσεις της κάλυψης αυτού του ελλείμματος δεξιοτήτων δεν μπορούν να υπερτιμηθούν», δήλωσε ο Kent Walker, Πρόεδρος Παγκόσμιων Υποθέσεων της Google και της Alphabet.
Στην Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων 2023, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατέταξε το εκτεταμένο έγκλημα στον κυβερνοχώρο και την ανασφάλεια μεταξύ των δέκα κορυφαίων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων οικονομικών κινδύνων. Η Europol με τη σειρά της κατέγραψε την αύξηση των επιθέσεων ransomware κατά δημόσιων ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.
Η Charanzová περιέγραψε το τοπίο των απειλών στον κυβερνοχώρο ως ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού που γίνεται όλο και χειρότερο.
Παρά τις ενέργειες της ΕΕ, πολλοί προσβλέπουν και στον ιδιωτικό τομέα για την πλήρη προστασία των ιδρυμάτων, των επιχειρήσεων και των πολιτών.
«Θα είμαστε πάντα ανεπαρκώς καταρτισμένοι, με χαμηλό προϋπολογισμό και ανίκανοι να προσαρμοστούμε αρκετά γρήγορα σε όλες τις νέες απειλές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αναπτύξουμε τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε η Ευρωβουλευτής.
Οικοδόμηση ανθεκτικότητας της ΕΕ στον κυβερνοχώρο
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Έρευνας για τις Συγκρούσεις στον Κυβερνοχώρο, η Google θα υποστηρίξει την στήριξη ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ακαδημία Δεξιοτήτων στον Κυβερνοχώρο της ΕΕ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, στα πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη θα προσφερθεί εκπαιδευτικό υλικό και πρόγραμμα σπουδών για την κυβερνοασφάλεια, ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν φοιτητές από όλα τα ακαδημαϊκά υπόβαθρα. Σύμφωνα με την Google, δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία ή προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στα μαθήματα κυβερνοασφάλειας.
«Χαίρομαι που μπορώ να συμπεριλαμβάνω την Google στην κοινότητα των υποστηρικτών της Ακαδημίας. Από σήμερα, δεν μπορώ παρά να ελπίζω ότι η δέσμευσή σας θα εμπνεύσει και άλλες εταιρείες να προβούν σε παρόμοιες δεσμεύσεις», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
Με σκοπό να καλύψει το κενό ταλέντων στον κυβερνοχώρο, η Ακαδημία στοχεύει να συνδέσει τον ιδιωτικό τομέα με την κατάρτιση, την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση επαγγελματιών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Συνολικά, αναμένουμε να εγγράψουμε 6.000 εκατοντάδες σπουδαστές στο αρχικό πρόγραμμα και να βοηθήσουμε περισσότερους από 3.200 διαφορετικούς οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη να αυξήσουν και να βελτιώσουν την άμυνά τους στον κυβερνοχώρο», πρόσθεσε ο Walker.
«Είναι δύσκολο να φέρεις μερικά από τα καλύτερα ταλέντα του κόσμου στις ΗΠΑ και η ύπαρξη ενός κέντρου αριστείας στην ΕΕ δείχνει μια σημαντική ωρίμανση στην προσέγγισή τους [της Google]», δήλωσε στο Euractiv ο Patrick Wheeler, διευθυντής του προγράμματος ανάπτυξης εργατικού δυναμικού CyberWayFinder.
Το νέο πρόγραμμα κατάρτισης έχει επίσης σχεδιαστεί για να βοηθήσει να ενταχθούν στον τομέα περισσότερα άτομα από όλα τα υπόβαθρα, όπως γυναίκες, οι οποίες κατέχουν μόνο το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
«Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει εξειδικευμένους ανθρώπους στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και η συνεργασία με παγκόσμιους ηγέτες είναι επωφελής. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι αξίες της ΕΕ αποτελούν μέρος κάθε εκπαιδευτικής προσπάθειας της ΕΕ», σημείωσε ο Wheeler.
Η απάντηση είναι η τεχνητή νοημοσύνη
Κατά την έναρξη λειτουργίας ενός νέου κέντρου κυβερνοασφάλειας της Google στην Ευρώπη, η VirusTotal αποκάλυψε νέα έρευνα που αποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανάλυση κακόβουλου κώδικα, εντοπίζοντας 70% περισσότερα κακόβουλα σενάρια με τριπλάσια ακρίβεια από τις παραδοσιακές τεχνικές.
«Αν και είναι ανησυχητικό να βλέπουμε adware να μεταμφιέζεται σε προϊόντα AI στο διαδίκτυο, είναι καθησυχαστικό ότι η AI μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την πρόληψη μιας κοινής ευπάθειας ή εκμετάλλευσης», εξήγησε ο Phil Venables, VP of Trusted Infrastructure Security και Chief Information Security Officer του Google Cloud.
Η έρευνα συμπληρώνει το Cybersecurity Forecast 2024 της Google Cloud που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, το οποίο προέβλεπε ότι τα LLM (μεγάλα γλωσσικά μοντέλα) και η generative AI θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο μέλλον.
«Για τους υπερασπιστές του κυβερνοχώρου, αυτό σημαίνει ότι θα προσφέρουν βαθύτερη κατανόηση του σκοπού και της λειτουργίας του κακόβουλου κώδικα και […] θα ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητα εντοπισμού και μετριασμού των απειλών», κατέληξε ο Walker.
Πηγή: Euractiv.gr
Leave a comment