Uncategorized
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Τ.ΕΡDOGAN ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η’ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, στην Αθήνα ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους διπλωματικούς συντάκτες.

Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα και μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε, συμφωνήθηκε να επισκεφθεί ο κ. Erdogan την Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως είναι μέχρι στιγμής οι αρχικές σκέψεις.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει την ευκαιρία για να γίνει ένα ακόμη βήμα επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, για πολλούς λόγους -όπως οι αυξανόμενες παραβιάσεις και παραβάσεις των τουρκικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, η μη έκδοση από την Αθήνα των στρατιωτικών που κατηγορούνται από την Άγκυρα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καθώς και το προσφυγικό.

Βεβαίως, η επίσκεψη ενέχει και κινδύνους, καθώς ο τούρκος πρόεδρος είναι πιθανό να θέσει δημοσίως και επιθετικά τις απαιτήσεις του, όπως συνηθίζει άλλωστε σε αντίστοιχες συναντήσεις με ξένους ηγέτες.

«Ανοίξαμε τα κανάλια επικοινωνίας στην Τουρκία»

Ο κ. Κοτζιάς, στη δίωρη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών που παραχώρησε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διάνοιξη των διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, την επανέναρξη του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, που δεν ήταν, όπως είπε, επαρκώς συστηματικός από το περασμένο καλοκαίρι, τονίζοντας τη σημασία που έχει η συμπεριφορά υπευθυνότητας και νηφαλιότητας για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία όπως επισήμανε κάθε άλλο παρά ένδειξη αδυναμίας είναι από ελληνικής πλευράς. Αν κρίνει κανείς μάλιστα και από το γεγονός ότι χθες, μία μέρα μετά την επίσκεψή του, δεν υπήρξε καμία παραβίαση από τουρκικής πλευράς.

Οι δύο πλευρές, όπως είπε, συμφώνησαν, εκτός από ορισμένα επιμέρους εκκρεμούντα θέματα, σε σχέση την παρουσία του χριστιανικού και ελληνικού στοιχείου στην Τουρκία, (Ίμβρο, Βακούφια κλπ), στη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο αντιπροσωπειών τον προσεχή Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην τακτική επαφή των υπουργών Εξωτερικών κάθε εξάμηνο με εναλλάξ επισκέψεις στις δύο χώρες. Και μάλιστα σε τόπους εκτός Αθηνών, από ελληνικής πλευράς, όπως είπε, τονίζοντας τη σημασία της ανάδειξης περιοχών της χώρας μας τόσο από τουριστικής άποψης όσο, κυρίως, από πλευράς ασφάλειας.

Οι κ.κ. Κοτζιάς και Cavusoglu συμφώνησαν επίσης να ξανανοίξει ο διάλογος για τα αμυντικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές που είναι ένα πεδίο συζήτησης των αεροναυτηλιακών θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις παραβιάσεις. Παράλληλα συμφωνήθηκε η ανάπτυξη των επαφών σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών ορισμένων Διευθύνσεων του ΥΠΕΞ για την ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα διαφωνιών.

Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ήταν το πρώτο θέμα που του έθιξε ο Τούρκος ομόλογός του, τονίζοντας ότι πριν από ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά θα ήθελε να κουβεντιάσει με την ελληνική τα δύσκολα θέματα. Ένα “θετικό βήμα, όπως είπε επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν ένα ζήτημα το οποίο είχε θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας τη σημασία της καλής προετοιμασίας.

Απαντώντας σχετικά με το θέμα των “γκιουλενιστών”, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι υπήρξε πολύ σαφής στις απαντήσεις του, υπογραμμίζοντας στους συνομιλητές του ότι η χώρα μας δεν έχει καμία διάθεση να αγαπά πραξικοπηματίες, ότι είμαστε οπαδοί του κράτους δικαίου και επιδεικνύουμε σεβασμό στη δικαιοσύνη.

Αναφορικά με το προσφυγικό τόνισε ότι πρέπει να δραστηριοποιηθεί πιο έντονα η κοινή ομάδα για την μεταναστευτική πολιτική, ενώ σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επανέλαβε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να γίνει η γειτονική χώρα ευρωπαϊκό κράτος και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία που θα ήθελε να διακοπούν οι συζητήσεις αυτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου SOOC

Related Post