Breaking News
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ (WEBINAR) ΜΕ ΘΕΜΑ: “Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ,  Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ” ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΔΙΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΝEΟ «ΜΑYΡΟ» ΡΕΚOΡ ΜΕ 121 ΘΑΝAΤΟΥΣ – 606 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ ΚΑΙ 1.747 ΚΡΟYΣΜΑΤΑ
WIKILEAKS: 10 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗ ΜΕΓΑΛYΤΕΡΗ ΔΙΑΡΡΟH ΑΠOΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡAΦΩΝ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ
ΚΥΠΡΟΣ: ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ “ΜΕΔΟΥΣΑ 2020”
ΡΩΣIΑ: ΑΔΙAΒΑΣΤΟ ΣΧΟΛΙΑΡΟΠΑΙΔΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ – ΣAΛΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝIΑ: ΣΦAΛΜΑ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤHΡΙΟ EΒΓΑΛΕ 1.300 ΘΕΤΙΚA ΤΕΣΤ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΤΣΙ «ΛΑΔΩΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ – ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ Η Ε.Ε. ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ – ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ: ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ «ΑΝΟΙΞΕΙ» ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤ. ΠEΤΣΑΣ: ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤEΣ ΑΝΟIΓΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜIΑ – ΔΕΝ ΕΞΕΤAΖΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚOΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜOΣ
Η ΔΕΗ ΜΠΑIΝΕΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝIΕΣ
Χ. ΡΟΧΑΝI: ΚΑΤΗΓΟΡΕI ΤΟ ΙΣΡΑHΛ ΓΙΑ ΤΟ ΘAΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟY ΕΠΙΣΤHΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕI ΜΕ ΑΝΤIΠΟΙΝΑ
ΤΟ «ΣΠΑΘI ΤΩΝ ΑΡAΒΩΝ» ΑΠEΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚIΑ, Ο ΡOΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΪ́ΡΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛH ΤΗΣ ΑΘHΝΑΣ
ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Κ.Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ – Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Ο MICHAEL JORDAN ΧΑΡΙΖΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ
ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ Γ΄ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2020
28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΤΑ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ KAZAN – KAZAN

Του Θανάση Μαυρίδη*

Ο πρόεδρος Ερντογάν το είπε πολύ σωστά! Ή βγαίνεις στο πεδίο και πληρώνεις το τίμημα της επιλογής σου με αίμα ή πας τρέχοντας και με σκυμμένο κεφάλι σε διαπραγματεύσεις για να δώσεις ό,τι μπορείς να κουβαλήσεις στην πλάτη σου. Στα νέο-οθωμανικά λέγεται και kazan – kazan. Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που να αποδεχτεί το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω». Το τίμημα της αποκοτιάς τους θα είναι πάντως βαρύ!

Το «λάθος» το κάναμε εμείς το 1922. Όταν πιστέψαμε ότι θα γινόμασταν μία υπερδύναμη της εποχής, κοιτώντας στα ίσια τους μεγάλους της Ευρώπης. Το ίδιο λάθος κάνει σήμερα και η Τουρκία. Κι εν πάση περιπτώσει το τι λάθος κάνει η Τουρκία αφορά τους Τούρκους. Εμείς οφείλουμε για μία τουλάχιστον φορά να κοιτάξουμε τα δικά μας και να αφήσουμε κατά μέρος τα δίκια των Παλαιστινίων, των φυλών της Σαχάρα και των Ερυθροδέρμων. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με ρεαλισμό.

Ευτυχώς η Ελλάδα είναι ακόμη μέλος της ΕΕ και δεν «πέρασε» το 2015 το «όχι» του πάνσοφου ελληνικού λαού. Τα πράγματα θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετικά για την Τουρκία αν η Ελλάδα ήταν μία χώρα σε διαρκή οικονομική κρίση και χωρίς την «προστασία» της ΕΕ. Τώρα υπάρχει ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Μία πιθανή επιθετική ενέργεια της Τουρκίας θα δοκιμάσει σοβαρά την ενότητα της ΕΕ, καθώς θα φέρει στην επιφάνεια τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς. Για παράδειγμα, η περαιτέρω ισχυροποίηση της Τουρκίας στην Μεσόγειο σημαίνει αυτόματα την αναίρεση του ρόλου της Γαλλίας ως μιας μεγάλης ναυτικής δύναμης. Η αποδοχή αυτής της κατάστασης θα είναι σαν να ακρωτηριάζει η Γαλλία από μόνη της τα χέρια και τα πόδια της. Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ΕΕ η Γαλλία θα είχε λιγότερες δυνατότητες να αντιδράσει. Και απ’ ότι φαίνεται δεν θα αφήσει αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Η Γερμανία είναι κάθε φορά το μεγάλο ερώτημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κοντά στις 6.000 γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Τουρκία κι αυτό γέρνει με το καλημέρα την πλάστιγγα υπέρ της Άγκυρας. Από την άλλη πλευρά, είναι αδιευκρίνιστο αν οι Γερμανοί έχουν πράγματι πάρει από τους Αμερικανούς το δακτυλίδι για να παίξουν τον ρόλο του χωροφύλακα των συμφερόντων τους στην περιοχή και αν πράγματι μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Είναι σαφές ότι οι Γερμανοί είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων. Κι εμείς είμαστε υπέρ! Αλλά διαπραγματεύσεις σε τι και κάτω από ποιες συνθήκες; Για μας το μόνο θέμα που έχουμε να συζητήσουμε είναι η υφαλοκρηπίδα. Για τους Τούρκους είναι κάθε χρόνο και μερικά ακόμη «αμφισβητούμενα» νησιά. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό τον δρόμο. Είναι αδιέξοδος.

Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας έσπευσε να κάνει πολύ γρήγορα το χατίρι στους Γερμανούς με την Βόρειο Μακεδονία και έτσι έχουμε αυτή την στιγμή ένα χαρτί λιγότερο στο τραπέζι. Ένα ακόμη δυστύχημα είναι το γεγονός ότι επί δέκα χρόνια δεν μας «επέτρεψαν» να αγοράσουμε ούτε ανταλλακτικά για τα όπλα μας. Παρόλα αυτά το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε καλό σημείο και η χώρα είναι έτοιμη να αποκρούσει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.

Η Τουρκία πιστεύει ότι τώρα είναι η ώρα για να καταφέρει τους στρατηγικούς της στόχους. Είναι μάλιστα φανερό ότι βιάζεται να τους πετύχει και πιέζει αφόρητα όλα τα περιθώρια. Αυτό έχει ίσως να κάνει με τις Αμερικανικές εκλογές ή με τον ίδιο τον Ερντογάν που θα ήθελε να δει την ολοκλήρωση του έργου του όσο ο ίδιος είναι εν ζωή. Κι ακόμη ίσως σχετίζεται με τον φόβο του ότι οι ενέργειες της Γαλλίας θα έχουν αποτέλεσμα και σε λίγο δεν θα είναι ο Μακρόν αλλά η Ευρώπη που θα λέει στον Ερντογάν «ως εδώ».

Είναι όμως ποτέ δυνατόν να δεχτεί ο ελληνικός λαός τα τελεσίγραφα του Ερντογάν; Όχι! Και δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα περάσει τις κόκκινες γραμμές. Είναι προτιμότερο να πάμε στο πεδίο από το να μπούμε σε μία διαδικασία για να συζητάμε ακόμη και για τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Το kazan – kazan α λα Ερντογάν δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα. Υπάρχει όμως το φιλότιμο!

*Ο Θανάση Μαυρίδη είναι καταξιωμένος οικονομικός και πολιτικός δημοσιογράφος, έχει εργαστεί στα κορυφαία οικονομικά ΜΜΕ και είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς μαζί του, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει πως παραμένει σταθερός στις απόψεις του και δεν κάνει συνεχείς… κωλοτούμπες όπως κάποιοι άλλοι. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι ο κορυφαίος οικονομικός αλλά και πολιτικός συντάκτης και αναλυτής, κατάγεται από τον Έβρο. Συγκεκριμένα, ο πατέρας του από το Διδυμότειχο και η μητέρα του από το χωριό Αμόριο. Ο ίδιος μεγάλωσε στην Αθήνα  και έχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος κυρίως σε οικονομικά μέσα ενημέρωσης.Διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας «Κεφάλαιο» και της ιστοσελίδας της www.capital.gr για 9 χρόνια, ενώ είναι πλέον γενικός διευθυντής της ιστοσελίδας www.liberal.gr, η οποία κάνει σημαντικές παρεμβάσις με τα θέματα και τις αναλύσεις της.Εμφανίζεται πολλές φορές στην τηλεόραση σε διάφορες εκπομπές αλλά μιλάει και στο ραδιόφωνο. Αρθρογραφεί επίσης στην κορυφαία κυριακάτικη εφημερίδα“ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” και οι οικονομικές αναλύσεις και απόψεις του διαβάζονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλους.

 

 

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr 

Photo:In.gr

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *