ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ οικονομικά μέτρα
ΣΟΚ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ: ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Νέο σοκ τουλάχιστον για το 30% των σημερινών συνταξιούχων – όπως παραδέχθηκε χθες το υπουργείο Εργασίας – και με περικοπές έως 280 ευρώ, φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019. Μεγάλα θύματα εκτιμάται ότι θα είναι όσοι λαμβάνουν σήμερα συντάξεις από 1.000 έως 1.300 ευρώ!

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα με παραδείγματα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που βασίζονται σε πραγματικές περιπτώσεις σημερινών συνταξιούχων, τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά, η οποία θα περικοπεί προκειμένου να προκύψουν οι νέες μειωμένες συντάξεις που θα ισχύσουν από το 2019. Οι νέες αυτές μειώσεις στις συντάξεις που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς ανά περίπτωση θα πλήξουν, όπως παραδέχθηκε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τον έναν στους τρεις συνταξιούχους.

Οπως προκύπτει, τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, περίπου 900.000 σημερινοί συνταξιούχοι θα χάσουν από το 2019 το σύνολο ή μέρος της προσωπικής διαφοράς. Πρόκειται για το ποσό που προκύπτει όταν από τη σύνταξη, όπως αυτή πληρώνεται σήμερα, αφαιρεθεί το νέο ποσό που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό της με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το πρώτο κύμα επανυπολογισμού (40% των συντάξεων) δείχνει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ. Αντίθετα υπάρχει στις υψηλότερες συντάξεις.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σύνταξης χηρείας (με 10.945 ημερομίσθια) όπου το σημερινό καταβαλλόμενο ποσό είναι 1.407 ευρώ, ενώ το νέο ποσό μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης και την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς πέφτει στα 1.169,96 ευρώ (απώλεια 238 ευρώ). Σε άλλη περίπτωση σύνταξης γήρατος (με 12.000 ημερομίσθια), όπου το σημερινό καταβαλλόμενο ποσό είναι 1.017,95 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό της και την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς το νέο ποσό μειώνεται στα 875,03 ευρώ (απώλεια 142,92 ευρώ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν ολόκληρη τη προσωπική διαφορά, ενώ άλλοι θα υποστούν περικοπές. Το θέμα αυτό βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι τη διαπραγμάτευσης, καθώς η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές να υπάρξει ένα «ταβάνι προστασίας» των συντάξεων από τις περικοπές αυτές. Συγκεκριμένα ζητά οι περικοπές να μην αφαιρούν πάνω από το 22% των συντάξεων, αλλά συγκεκριμένες αποφάσεις δεν υπάρχουν ακόμη. Επίσης, ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση προτείνει να μην υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά οι θεσμοί από την πλευρά τους ζητούν να περικοπούν και αυτές σε περίπτωση που δεν μπορεί να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ από το Συνταξιοδοτικό.

 
ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ 
Από τις επικείμενες περικοπές οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι:

1) Οι περίπου 270.000 συνταξιούχοι που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν το σύνολο της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ. Ο επανυπολογισμός εκτιμάται ότι θα βγάλει γι’ αυτούς προσωπικές διαφορές πάνω και από τα 400 ευρώ, καθώς πρόκειται κατά κύριο λόγο για συνταξιούχους που είχαν δουλέψει πάνω από 35 χρόνια.

2) Οι ένστολοι και οι γιατροί του ΕΣΥ με 35ετία. Μικρότερη προσωπική διαφορά θα έχουν όσοι αποχώρησαν με 28-32 έτη ασφάλισης, ενώ μικρή ή και καθόλου θα δουν όσοι αποχώρησαν με 25ετία και κάτω.

3) Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Οι προσωπικές τους διαφορές υπολογίζονται από 153 έως και 240 ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι  η επερχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και η μείωση του αφορολογήτου μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα. Εκτιμάται ότι η συνολική μνημονιακή απώλεια για τους συνταξιούχους από τις μειώσεις, τη φορολογία και τις εισφορές θα φθάσει – μετά τις νέες περικοπές – το 65%. Κατά την περίοδο των Μνημονίων (2010 – 2016) οι συνταξιούχοι  έχασαν 50 δισ. ευρώ, λόγω μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους κατά 35% έως 50%.

Η ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ 
Στο μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» επισήμανε σε ό,τι αφορά τις συντάξεις ότι με τον καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς που επιδιώκει να θεσπίσει η κυβέρνηση θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων. Η εφαρμογή των μέτρων, υποστήριξε η υπουργός, θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα επηρεάσει το 30% των συνταξιούχων. «Διαπραγματευόμαστε να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην έχουμε μεγάλες μεταβολές» είπε και εκτίμησε ότι στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές, καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στις υψηλές συντάξεις. Η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το ζήτημα επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων έχει λυθεί με τον ασφαλιστικό νόμο του 2016, όπου έχει καθιερωθεί όριο προστασίας στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων στα 1.300 ευρώ. Υποστήριξε ότι εφόσον η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) προκύψει από τις προσωπικές διαφορές, δεν υπάρχει λόγος να πειραχτούν οι επικουρικές συντάξεις.
www.tanea.gr

Related Post