ΔΙΕΘΝΗ
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΜΙ – ΦΙΕΣΤΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μετά από 86 χρόνια, η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει σήμερα ως τζαμί με τις πύλες του ναού να ανοίγουν στις 10 το πρωί και την μουσουλμανική προσευχή να έχει προγραμματιστεί για τις 1 το μεσημέρι.  

Στην πρώτη τελετή στην Αγία Σοφία θα παραστεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται ο Τούρκος πρόεδρος να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας. 

O Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό». Αναφερόμενος στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Οι ετοιμασίες ήταν εντατικές έως την τελευταία στιγμή, ενώ την Πέμπτη ο Ερντογάν, πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, προκειμένου να επιθεωρήσει την εξέλιξη των εργασιών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος εισήλθε από την πίσω πόρτα, παρέμεινε στο ναό επί μια ώρα, όπου ενημερώθηκε για το έργο και τις προετοιμασίες, ενώ τον συνόδευε η σύζυγός του, καθώς και κυβερνητικά υψηλόβαθμα στελέχη, σύμφωνα με την Hurriyet.

Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς. 

Από προχθες έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι.

Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου οι Τούρκοι προσπαθούν να καλύψουν. 

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες θα καλυφθούν με κουρτίνες στη διάρκεια της προσευχής και ο μηχανισμός θα είναι παρόμοιος με αυτόν της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

 

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *