ΚΥΠΡΟΣ
Προεδρικές Εκλογές – Λιλλήκας: «Τορπιλίζει» την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου; Το μήνυμά του στο twitter [pic]

– Ο Γιώργος Λιλλήκας φαίνεται πως επιμένει στην υποψηφιότητά του
– Συνεδρίαση της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών για να συζητήσει το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης
– Απογοητευμένος από τη στάση των υπολοίπων κομμάτων ο κ. Λιλλήκας – Δεν συζήτησαν τα τρία ζητήματα που έθεσε για την επιλογή του υποψηφίου.

Παρά την πρόθεση των τριών (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη) από τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να προκρίνουν Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Γιώργος Λιλλήκας φαίνεται πως επιμένει στην υποψηφιότητά του και στις 6.00 μ.μ. συνήλθε η Γραμματεία της Συμμαχίας Πολιτών για να συζητήσει το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης.

Ο Γιώργος Λιλλήκας φέρεται απογοητευμένος από τη στάση των υπολοίπων κομμάτων του Ενδιάμεσου, καθώς δεν έδειξαν καμιά πρόθεση να συζητήσουν ή να αποδεχθούν έστω και ένα από τα τρία ζητήματα που έθεσε στο τραπέζι ο Γιώργος Λιλλήκας. Δηλαδή: Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή του «εκλεκτού» του Ενδιάμεσου Χώρου, αφού ο κ. Λιλλήκας ζήτησε να στηθούν κάλπες, πρόταση που δεν αποδέχθηκαν οι υπόλοιποι.
Δεύτερον, Τα κριτήρια για την επιλογή του υποψηφίου, τα οποία δεν συζητήθηκαν. Και τρίτον, το πλαίσιο, στο οποίο θα βασιστεί η ενδεχόμενη συνεργασία, δηλαδή το πλαίσιο των αρχών διακυβέρνησης.

Αυτή η διάθεση των υπολοίπων κομμάτων ερμηνεύεται ως έλλειψη πραγματικής βούλησης για συνεργασία από τον κ. Λιλλήκα. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε σε μήνυμα του στο Twitter.

Με διαφανή κ δημοκρατική διαδικασία ν επιλεγεί ο υποψήφιος του “ενδιάμεσου”.Να αποφασίσουν οι αυτονομημένοι πολίτες.Συμμετοχική δημοκρατία

Πρόθεση του Γιώργου Λιλλήκα είναι να απευθυνθεί στους πολίτες, μακριά από τα “βαρίδια των κομμάτων”, όπως άλλωστε ήταν και η αρχική πρόθεση της Συμμαχίας Πολιτών. Αυτό ενδέχεται να τον φέρει ακόμα και αντίπαλο με τον Νικόλα Παπαδόπουλο στις Προεδρικές Εκλογές, εκτός και αν οι πιέσεις εντός του κόμματός του αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη.

Τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε πρώτο επίπεδο μετά και τη σημερινή συνεδρία της Γραμματεία της Συμμαχίας Πολιτών, αφού μια ομάδα στελεχών είναι αντίθετη στο να διαχωρίσει το Κίνημα τη θέση του από τα υπόλοιπα κόμματα του Ενδιάμεσου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Λιλλήκα για τη σημερινή συνάντηση

«Η Συμμαχία Πολιτών προσήλθε στο διάλογο με τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, με ειλικρίνεια και διάθεση συνεργασίας. Καταθέσαμε τρεις προτάσεις για να καταστεί ο διάλογος δημιουργικός και παραγωγικός. Εισηγηθήκαμε:

Πρώτο: να συζητηθεί και να συμφωνηθούν το πλαίσιο αρχών του προγράμματος διακυβέρνησης που να καλύπτει το Κυπριακό και τη νέα στρατηγική που θα στοχεύει στο να κάμψει την Τουρκική αδιαλλαξία, την οικονομική και κοινωνική πολιτική, το ΓΕΣΥ, την περιβαλλοντική πολιτική κ.α. Αλλιώς είναι σαν να θέτουμε την άμαξα πριν από το άλογο.

Δεύτερο: να συζητήσουμε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα έπρεπε να επιλεγεί ο υποψήφιος ο οποίος, αν εκλεγεί, θα κληθεί να διαχειριστεί σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα.

Τρίτο: να συμφωνήσουμε τη διαδικασία με την οποία θα κριθεί ο πλέον κατάλληλος και εκλέξιμος υποψήφιος.
Θέση μας είναι ότι αφού υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τα κριτήρια, να απευθυνθούμε στους πολίτες. Αντί την όποια απόφαση να την λάβουν οι κομματικές ηγεσίες, να δοθεί ο λόγος στους πολίτες. Να στηθούν κάλπες για να εκφράσουν τη βούληση τους οι πολίτες. Μια διαδικασία καθόλα διαφανής και απόλυτα δημοκρατική. Μόνο αυτή η διαδικασία θα αποδείκνυε ποιόν προκρίνει η κοινωνία ως τον ικανότερο να τερματίσει τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη που είναι το ζητούμενο. Το σημαντικό για μας δεν είναι απλά να περάσουμε ένα υποψήφιο μας στον δεύτερο γύρο, αλλά να κερδίσει.

Δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κι άλλα πρόσωπα τα οποία ενδεχόμενα να πληρούσαν τα κριτήρια, όπως ήταν η εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να μπουν στη διαδικασία της κάλπης διευρύνοντας τις επιλογές των πολιτών.

Μας λυπεί γιατί οι προτάσεις μας δεν έτυχαν της στήριξης των άλλων κομμάτων.

Η απόφαση των τριών κομμάτων είναι απόλυτα σεβαστή από εμάς.

Τώρα τον λόγο έχουν οι πολίτες που αποτελούν και το σώμα που τον Φεβρουάριο θα επιλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύουμε στους πολίτες γι’ αυτό και θέλουμε να τους δώσουμε πραγματικό και ουσιαστικό λόγο και ρόλο στις αποφάσεις. Θέλουμε να κάνουμε πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία.

www.newsit.com.cy

Related Post