ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙ ΨΥΧΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΟΜΒΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΜ

Του Νικόλα Μπαγιαρτάκη

Πολύς κόσμος έχει την εξής γνώμη επί του Κιμ” ότι πρόκειται περί ενός ψυχωτικού ατόμου καθώς προβαίνει σε τέτοιες προκλήσεις με τις βόμβες του και το κουμπάκι του άνευ λόγου και αιτίας κι αυτό τον κάνει απόλυτα επικίνδυνο για όλους μας. Είναι όμως, έτσι; Είναι ένας μανιακός ψυχοπαθής ο Κιμ ή αυτή η προκλητική συμπεριφορά του υποκρύπτει μία στρατηγική;

Η Βόρεια Κορέα όπου ηγείται ο Κιμ είναι στην σφαίρα επιρροής της Κίνας, ως εκ τούτου έχουν σχέσεις σε πολλαπλά επίπεδα, όπως η οικονομία κι όχι μόνο. Αντίστοιχα η Νότια Κορέα αλλά και η Ιαπωνία (το σύνταγμα της είναι γραμμένο από τις Η.Π.Α.) είναι ενταγμένες στη σφαίρα επιρροής των Η.Π.Α. Αυτά τα πλέγματα σχέσεων των ομάδων αυτών είναι που συγκρούονται αναμεταξύ τους στη πραγματικότητα κι όχι ο Κιμ ενάντια σ’ όλα τα έθνη. Η εικόνα των συστημικών δυτικών μέσων ενημερώσεως για άλλη μία φορά είναι παραπλανητική και προπαγανδιστική, δίχως να σημαίνει ότι πρόκειται περί κάποιου αγγέλου αλλά κι απ’ την άλλη η δαιμονοποίηση του Κιμ τον μόνο σκοπό που έχει δεν είναι άλλος απ’ τον να ελέγξει τις μάζες των δυτικών λαών και να διαμορφώσει μία κοινή κατασκευασμένη συνείδηση ότι καλώς θα επέμβει ο παγκόσμιος σερίφης εκτός του σπιτιού του και της αυλής του, βλέπε Η.Π.Α.

Στη πραγματικότητα ο Κιμ λειτουργεί υπό τις οδηγίες της Κίνας. Η περιοχή του ειρηνικού ωκεανού έχει γείρει τη πλάστιγγα βάρους της γεωπολιτικής και της γεωστατηγικής ως προς τα εκεί. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον Ειρηνικό ωκεανό και δη για την νότια Σινική θάλασσα. Η περιοχή εκεί έχει καταστεί ως το μήλον της έριδος μεταξύ των Η.Π.Α. και της Κίνας καθώς η αξίας της υπολογίζεται από το Center for Strategic & International Studies περί των 3,37 τρισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως. Όπερ σημαίνει ότι ο έλεγχος της θάλασσας αυτής προσφέρει μεγάλη ισχύ σε όποια υπερδύναμη καταστεί κυρίαρχη της σε έλεγχο εκεί.

Γενικά η Κίνα είναι η υπερδύναμη που φιλοδοξεί να παραλάβει τα σκήπτρα της πλανητικής ηγεμονίας και της πρωτοκαθεδρίας από τις Η.Π.Α. Έτσι ο έλεγχος της στην θάλασσα εκεί που είναι στα γεωγραφικά της σύνορα δίπλα θα της φέρει περαιτέρω ανάπτυξη και ισχύ σε άμεσο χρονικό διάστημα αλλά και σε μελλοντικό. Κάτι το οποίο δεν το αγνοεί αυτό οι Η.Π.Α. Έτσι προσπαθεί να βάλλει εμπόδια στην Κίνα μέσω του διεθνούς δικαίου της θάλασσας καθώς εκεί η Κίνα παρεμποδίζεται για να ελέγξει την θαλάσσια περιοχή με συνέπεια να υποστεί πλήγμα εμπορικό στον διάδρομο αυτόν για τα πλοία της κι οικονομικό συνάμα, πλην των άλλων είναι και ένα πεδίο σύγκρουσης κι αυτό όπως πολλά άλλα ανάμεσα στην ανερχόμενη ηγεμονική δύναμη και στην σημερινή άρα είναι και είναι επίδειξη δύναμης κι αίγλης για την διεθνή κοινότητα.

Προσφάτως υπήρξε μία δικαστική απόφαση που δεν δικαίωνε την Κίνα για την νότια Σινική θάλασσα. Παρόλα αυτά η ίδια δεν διατίθεται να πειθαρχήσει σ’ αυτήν την απόφαση και έχει ξεκινήσει από καιρό να δημιουργεί τεχνητά νησιά (δημιουργεί επέκταση της Α.Ο.Ζ. της, δηλαδή) και τοποθετεί σ’ αυτά πυρηνικό οπλισμό και σε κάποια εξ αυτών δημιουργεί αεροδιαδρόμους για τα μαχητικά αεροπλάνα της. Είναι ένα πεδίο σύγκρουσης αυτό μεταξύ των Η.Π.Α. με την Κίνα που μοιάζει αδύνατο να κλείσει, τουλάχιστον είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η σύγκρουση εκεί των δύο υπερδυνάμεων. Ίσως το μόνο που να ‘χει λειτουργήσει αποτρεπτικά στη σύγκρουση αυτή να ‘ναι η ισχύς των όπλων που κατέχουν αμφότερες και δη των πυρηνικών που αν ενεργοποιηθούν τότε θα ‘ναι για πρώτη φορά και η καταστροφή θα ‘ναι ανεπούλωτη τόσο για τον χαμένο στον πόλεμο όσο και για τον νικητή δε, επίσης.

Ας επανέλθουμε στον Κιμ, όπου όλες αυτές οι επιδείξεις της πυρηνικής ισχύος της Βόρειας Κορέας στην πραγματικότητα δεν είναι δίχως ουσία όπου εκτελούνται για το θεαθήναι αλλά είναι υποκινούμενες από την Κίνα. Καθώς εργαλειοποιείται η πυρηνική ισχύς ή η προσπάθεια της δημιουργίας της από την Βόρεια Κορέα απέναντι στον σχεδιασμό που δημιουργούν εκεί στην περιοχή μέσω της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, οι Η.Π.Α. Οι Η.Π.Α. από την δε άλλη πέραν από την νομική πίεση που ασκούν στην Κίνα για να αποδεχθεί το δίκαιο της θάλασσας (αντίθετα με το Αιγαίο πέλαγος προς τους Τούρκους σ’ εμάς αλλά και στην Κυπριακή δημοκρατία), δεν εξαντλούν την όλη αυτή πίεση μόνο εκεί αλλά προχωρούν με την τοποθέτηση της προηγμένης πυραυλικής ασπίδας ΤΗΑΑD στην Νότια Κορέα, με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των Η.Π.Α., Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας στη περιοχή εκεί, όπως επίσης και με την παρουσία των τριών αεροπλανοφόρων της και δη το USS Carl Vinson, το USS Ronald Reagan και το USS Nimitz.

Φυσικά στο στόχαστρο των πυραύλων και των αμερικανικών αεροπλανοφόρων βρίσκεται όχι μόνο η Βόρεια Κορέα αλλά και η Κίνα και εν δυνάμει εάν καταστεί αναγκαίο να τεθούν στο στόχαστρο βολής και η Ρωσσία στο μέλλον. Όλη αυτή η ισχύς των Η.Π.Α. έχουν ενοχλήσει την Κίνα όπου επιθυμεί να φύγει η παρουσία των Η.Π.Α. η στρατιωτική με τους πυραύλους, με τα αεροπλανοφόρα και με τα στρατιωτικά κοινά γυμνάσια. Ο μόνος τρόπος που χρησιμοποιούν προς το παρόν είναι ενώ δημόσια η Κίνα κατακρίνει τον Κιμ για τις πυρηνικές δοκιμές του αλλά και για την εξέλιξη των πυρηνικών του, εν τούτοις δεν προβαίνει σε κινήσεις τέτοιες που θα τραβούσαν τα γκέμια στον ίδιο τον Κιμ ώστε να τον πειθαρχήσουν. Θα μπορούσε η Κίνα, αν όντως επιθυμούσε να προβεί σε τέτοιες κινήσεις που θα έπλητταν τον Κιμ να τις πραγματώσει, φερ’ ειπείν μία τέτοια κίνηση θα ‘ταν να προβεί σε εμπάργκο της εξαγωγής του πετρελαίου της προς την Βόρεια Κορέα κάτι που το πραγματοποίησε στο παρελθόν και είχε στεφθεί με επιτυχία το 2003 όπου είχε σταματήσει την τροφοδοσία για τρεις μέρες, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χρειάστηκε για να πειθαρχήσει τότε η Βόρεια Κορέα στην Κίνα. Είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουν οι Η.Π.Α. και δη ο Τραμπ είχε παραπονεθεί πολλάκις και συνεχίζει να παραπονείται για την στάση της Κίνας, ως προς αυτό.

Η Κίνα δεν θέλει ο Κιμ να σταματήσει αυτές τις επιδείξεις του ή τουλάχιστον επιθυμεί να ολοκληρωθούν τελικώς εάν οι Η.Π.Α. αποστρατικοποιησούν και αφοπλίσουν την περιοχή εκεί για να επιτραπεί στην Κίνα να ‘χει τον πλήρη έλεγχο της Νότιας Σινικής θάλασσας ώστε να αναπτυχθεί ως μέγεθος οικονομικά, εμπορικά και όχι μόνο κατ’ αυτών. Εάν κι εφ’ όσον έρθουν σε κοινή συμφωνία οι Η.Π.Α. με την Κίνα για την νότια Σινική θάλασσα τότε θα διευθετηθεί κι το όλο ζήτημα αυτό με τον Κιμ. Εν κατακλείδι, όπως έλεγε κι ο μέγας πολέμαρχος ο Σουν Τζου η στρατηγική της Κίνας μέσω του Κιμ δεν είναι άλλη απ’ αυτή που ‘χει περιγράψει στην εξής του φράση: “Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη”

Related Post