Breaking News
ΚΑΚΟΚΑΙΡIΑ «ΛEΑΝΔΡΟΣ»: ΚΛΕΙΣΤO ΤΜHΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚHΣ ΟΔΟY ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ – ΠΟΎ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ
Ο ΠΟΛΙΤΙΚOΣ ΚOΣΜΟΣ ΤΟ ΠΛΕΥΡO ΤΗΣ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ – ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΤΗΝ AΓΚΥΡΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΧAΙΚΟ ΜAΑΣ – ΣΥΝΟΜΙΛIΕΣ ΜΕ ΤΣΑΒΟYΣΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚH ΜΕΣOΓΕΙΟ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο ΑΡΜΙΝ ΛΑΣΕΤ ΕΞΕΛΕΓΗ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (CDU)
ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΗΑΕ
Ν. ΔEΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚEΣ ΕΠΑΦEΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚIΑ: Η ΕΛΛAΔΑ ΔΕΣΜΕYTΕΤΑΙ ΑΠO ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚO ΚΕΚΤΗΜEΝΟ
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ.
ΗΠΑ: ΤΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΛΟΜΠΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗΣ NRA ΥΠΕΒΑΛΕ ΑΙΤΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ
ΤΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ RESTART ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ Ε.Ε-ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΜΕ ΤΟΥΣ S-400
ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΜΕ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΤΑ 50 ΑΤΟΜΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΦΘΟΡΕΣ ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ “ΛΕΑΝΔΡΟΣ”: ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ Η ΧΩΡΑ – ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΚΑΙ ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ
“ΒΟΥΤΙΑ” 60% ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟ 2020 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚEΣ ΠΗΓEΣ: ΧΡHΣΙΜΗ ΜΙΑ ΣΥΝAΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ-ΕΡΝΤΟΓAΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕIΤΑΙ ΘΕΤΙΚO ΚΛIΜΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛEΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕIΝΕΙ Ο TRUMP ΣΤΗ ΘEΣΗ ΤΟΥ ΜEΧΡΙ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣIΑ ΤΟΥ BIDEN;
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ BREXIT ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤEΡΑ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ – ΝΟΡΒΗΓIΑ: ΠEΘΑΝΑΝ 23 AΤΟΜΑ ΜΕΤA ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜO ΤΟΥΣ
ΑΣΥΛΟ ΣΤΟ ΙΣΡΑHΛ ΖΗΤA ΜΕΞΙΚΑΝOΣ ΠΡΩΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 43 ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΕΥΡΩΠΗ
ΠΑΡΑΠΟΜΠH ΤΗΣ ΕΛΛAΔΑΣ ΜΕ 6+1 «ΚΑΤΗΓΟΡIΕΣ», Η ΠΛΕΙΟΝOΤΗΤΑ ΑΦΟΡA ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚEΣ ΠΑΡΑΒΙAΣΕΙΣ

Του Νίκου Μπέλλου

Παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο για 7 παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, που αφορούν τον φόρο κληρονομιάς, το περιβάλλον, διακρίσεις σε ανώτερο επίπεδο στη δημόσια διοίκηση και τους σιδηροδρόμους, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα η Κομισιόν ενεργοποίησε χθες το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Ελλάδας, ζητώντας την τροποποίηση της νομοθεσίας για τον φόρο κληρονομιάς όσον αφορά τις καταθέσεις τραπεζικών λογαριασμών και τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων που κατέχουν από κοινού οι σύζυγοι.

Φόρος κληρονομιάς

Η Ελλάδα χορηγεί επί του παρόντος απαλλαγή από τον φόρο για τις εν λόγω κληρονομίες. Ωστόσο, περιορίζει την απαλλαγή αυτή μόνο σε εκείνους τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς και τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων που προσφέρονται από ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η ελληνική νομοθεσία παραβιάζει την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων (άρθρο 63 παράγραφος 1 της συνθήκης). Το εν λόγω άρθρο απαγορεύει οποιονδήποτε περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών.

 

Ποιότητα αέρα στη Θεσσαλονίκη

Η Επιτροπή ενεργοποίησε το πρώτο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας για την ποιότητα του αέρα στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων, η εισπνοή των οποίων είναι επιβλαβής για την υγεία. Τα πρωτογενή αιωρούμενα σωματίδια απορρίπτονται απευθείας στον αέρα από διάφορες πηγές (αυτοκίνητα, βιομηχανικές δραστηριότητες, οικιακή θέρμανση). Η Ελλάδα δεν τήρησε τις ημερήσιες οριακές τιμές για τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, οι οποίες είναι νομικά δεσμευτικές από το 2005.

 

Ανακαίνιση κτηρίων

Η Επιτροπή ενεργοποίησε το πρώτο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Ελλάδας και άλλων 12 κρατών μελών, επειδή δεν υπέβαλαν τις εθνικές τους μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανακαίνισης κτηρίων.

Με βάση την κοινοτική οδηγία 2010/31/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, τα κράτη μέλη είχαν την υποχρέωση να υποβάλουν στην Επιτροπή τις εθνικές τους μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανακαίνισης έως τις 10 Μαρτίου 2020.

 

Έργα – περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Η Επιτροπή ενεργοποίησε χθες το τελευταίο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Ελλάδας, ζητώντας τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα δεν έχει μεταφέρει ορθά ορισμένα μέρη της οδηγίας 2011/92/ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι είναι δυνατόν να εγκρίνονται ορισμένα έργα για τα οποία πρέπει να διενεργείται εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων μολονότι δεν συμμορφώνονται πλήρως με την οδηγία.

Caretta -caretta

H Κομισιόν κάλεσε χθες τη χώρα μας να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. (10 Νοεμβρίου 2016) σχετικά με τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, διαφορετικά θα καταθέσει νέα προσφυγή ζητώντας αυτήντη φορά και την επιβολή χρηματικού προστίμου.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή της παρενόχλησης των προστατευόμενων ειδών (μεταξύ αυτών και της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta)και της υποβάθμισης των προστατευόμενων οικοτόπων στην περιοχή της Κυπαρισσίας.

 

Πρόσβαση υπηκόων άλλων χωρών στη δημόσια διοίκηση

Επίσης κίνησε την προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για παρεμπόδιση της πρόσβασης υπηκόων άλλων χωρών σε υψηλές θέσεις της δημ. διοίκησης. Όπως τονίζει η Κομισιόν, σε ορισμένους δημόσιους φορείς η πρόσβαση σε θέσεις υψηλού επιπέδου περιορίζεται μόνο για Έλληνες υπηκόους. Αυτό αφορά τις θέσεις γενικού διευθυντή, διευθυντή και προϊσταμένου τμήματος. Σύμφωνα με το άρθρο 45 της Συνθήκης δεν θα πρέπει να γίνεται διάκριση λόγω ιθαγένειας μεταξύ εργαζομένων από διαφορετικά κράτη μέλη

 

Σιδηρόδρομοι

Η Επιτροπή ενεργοποίησε επίσης προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, επειδή δεν συμμορφώνονται με κοινοτικούς κανόνες που αποσκοπούν στη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου.

nbellos@naftemporiki.gr

Από την έντυπη έκδοση

Photo: Eurokinissi/Παναγόπουλος Γιάννης

 

 

Πηγή: Naftemporiki.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *