Breaking News
ΠIΕΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΟΥΛAΧΙΣΤΟΝ ΔYΟ ΑΚOΜΑ ΕΒΔΟΜAΔΕΣ – ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 100.000 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΦΙΜΩΣΗΣ ΕΠΙΚΡΙTΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ
ΙΡAΝ: ΔΟΛΟΦΟΝHΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΤEΚΤΟΝΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟY ΠΡΟΓΡAΜΜΑΤΟΣ
ΛΟΙΜΩΞΙΟΛOΓΟΙ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ: «LOCKDOWN ΤΙΣ ΓΙΟΡΤEΣ – ΚΛΕΙΣΤA ΤΑ ΠAΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟYΓΕΝΝΑ»
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΟ ΚENΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘHΝΑΣ: AΝΔΡΑΣ ΑΥΤΟΚΤOΝΗΣΕ ΠEΦΤΟΝΤΑΣ ΑΠO ΤΟΝ 6o OΡΟΦΟ
ΟΡΙΑΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟΙΧΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΘ
ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΕ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΟΥ NATO
ΤΟΥΡΚΙΑ: 337 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΑΝ ΣΕ ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2016
“ΞΕΠΟΥΛAΕΙ” Η ΤΟΥΡΚIΑ ΣΤΟ ΚΑΤAΡ – ΠΟYΛΗΣΕ ΤΟ 10% ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡIΟΥ ΤΗΣ
ΜHΠΩΣ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟI EΧΟΥΝ ΠΡOΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΛEΞΗ ΠΟΥ ΑΡΧIΖΕΙ ΑΠO Σ-;
ΘΑ ΔΙΑΓΡAΨΕΙ ΤΑ ΧΡEΗ ΜΑΣ Η ΕΚΤ;
ΝΤ. ΤΡΑΜΠ: ΘΑ ΦΥΓΩ ΑΝ ΤΟ ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΑ ΤΩΝ EΞΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
ΤΌ 25% ΤΩ͂Ν ΚΑΤΟIΚΩΝ ΤΗ͂Σ ΠOΛΕΩΣ ΤΩ͂Ν AΘΗΝΩΝ ΕIΝΑΙ ΜΕΤΑΝAΣΤΕΣ!
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ “ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ” ΚΑΙ “ΑΝΟΙΓΕΙ” ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
“ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΒΡΑΣΙΔΑ”: Η ΠΙΟ… ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”
ΤΙ ΥΨΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4: ΦΘΗΝΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ 1,8-1,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
BLOOMBERG: ΤΟ ΕΜΒOΛΙΟ ΟΞΦOΡΔΗΣ-ASTRAZENECA ΕΓΕIΡΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛIΕΣ ΜΕΤA ΤΟ ΤΕΧΝΙΚO ΛAΘΟΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
“ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΩΝ” ΜΕ… ΔΟΛΩΜΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Του Κώστα Κετσιετζή

Νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων φέρνει η πανδημία του κορονοϊού, καθώς οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την ανησυχία που προκαλεί μέσω ψεύτικων ιστοσελίδων. Παράλληλα, η βιαστική εφαρμογή της τηλεργασίας που σε πολλές περιπτώσεις, έγινε χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και τις απαραίτητες μελέτες, λόγω του lockdown, δημιουργεί επιπλέον κενά ασφαλείας, τα οποία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι κυβερνοεγκληματίες.

Όπως εξηγεί, o Γιάννης Γκίκας, Regional Manager στην Check Point για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η πανδημία και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω απ’ αυτή οδήγησε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο στην ραγδαία αύξηση ψεύτικων sites σχετικά με τον κορονοϊό. “H πανδημία του κορονοϊου, φέρνει μια “πανδημία κυβερνοεπιθέσεων””, τονίζει ο κ. Γκίκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν μέσω email που θεωρητικά οδηγούν σε sites, τα οποία ενημερώνουν για την πανδημία, να κάνουν τον παραλήπτη να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να υποκλέψει ευαίσθητα δεδομένα. Το ίδιο συμβαίνει και με emails τα οποία μοιάζουν σαν να προέρχονται από πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης. Παράλληλα πολλές είναι και οι ιστοσελίδες απάτης που ισχυρίζονται ότι πωλούν μάσκες, εμβόλια και test για τον κορονοϊό.

Πιο έξυπνες και στοχευμένες επιθέσεις

Η πιο συνηθισμένη πρακτική εξαπάτησης είναι αυτή του ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing), η οποία αποτελεί μια αρκετά παλιά διαδικτυακή απάτη, που όμως εξελίσσεται διαρκώς. “Οι επιθέσεις γίνονται ολοένα και πιο έξυπνες και τα μηνύματα όλο και πιο αληθοφανή”, σημειώνει ο κ. Γκίκας προσθέτοντας ότι αν οι εταιρείες δεν διαθέτουν τα κατάλληλα συστήματα ασφαλείας οι υπάλληλοι δεν μπορούν να δουλέψουν ξέγνοιαστα καθώς θα πρέπει να διπλοελέγχουν κάθε email και link που λαμβάνουν.

Ένα επιπλέον φαινόμενο που έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, είναι οι στοχευμένες επιθέσεις που καταγράφονται σε επίπεδο οργανισμού αλλά και σε συγκεκριμένους χρήστες. “Πλέον στόχοι phishing δεν είναι απλά και γενικά οι υπάλληλοι σε μια εταιρεία, αλλά τα email με κακόβουλο λογισμικό πηγαίνουν σε ανώτατα στελέχη που είναι πιο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε εταιρικά συστήματα”, σημειώνει ο κ. Γκίκας υπογραμμίζοντας πως απ’ αυτό φαίνεται πως οι κυβερνοεγκληματίες μελετούν τον στόχο τους πριν προχωρήσουν σε μια επίθεση.

Οι πιο συνηθισμένες επιθέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Check Point, στη χώρα μας η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων γίνεται μέσω email (97%) και μόλις 3% μέσω web. Παγκοσμίως, τα ποσοστά αυτά είναι 81% και 19%, ανιστοίχων.

Πιο συνηθισμένη μορφή κακόβουλου λογισμικού, με ποσοστό 11%, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο καταγράφει το τι πληκτρολογεί ο χρήστης του μολυσμένου υπολογιστή (keylogger), υποκλέπτοντας έτσι κωδικούς και άλλα ευαίσθητα δεδομένα.

Σχεδόν 1 στα 3 (32,7%) μολυσμένα αρχεία που αποστέλλονται με email είναι της μορφής xlsx, δηλαδή αρχεία excel. Ακολουθούν με 28,2% εκτελέσιμα αρχεία (exe) και με 18,3% αρχεία κειμένου (rtf).

Συμβουλές προστασίας

Προκειμένου να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης, η Check Point συνιστά:

Να είστε προσεκτικοί με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα αρχεία που λαμβάνετε από άγνωστους αποστολείς, ειδικά εάν σας ζητείται να κάνετε συγκεκριμένες ενέργειες που συνήθως δεν θα κάνατε όπως το άνοιγμα επισυναπτόμενων αρχείων.

Βεβαιωθείτε ότι παραγγέλνετε προϊόντα από πραγματικά online καταστήματα. Ένας τρόπος για να εξασφαλιστείτε είναι να αναζητάτε το ηλεκτρονικό κατάστημα που θέλετε να επισκεφθείτε στο Google και να κάνετε κλικ στον link που εμφανίζεται στη σχετική σελίδα αποτελεσμάτων. Να αποφεύγετε να κάνετε click σε διαφημιστικά links που λαμβάνετε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις κάθε είδους “προσφορές”. Θεραπείες, φάρμακα και συμπληρώματα που προστατεύουν από τον κορονοϊό δεν αποτελούν ευκαιρίες αγοράς αλλά πιθανότατα απάτες. Έως τώρα δεν έχει βρεθεί καμία θεραπεία για τον κορονοϊό και ακόμα και αν είχε βρεθεί σίγουρα δεν θα σας προσφερόταν μέσω email.

Να προσέχετε τα ονόματα των ιστοτόπων που επισκέπτεστε, αφού πολλές φορές οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν links με ονόματα που μοιάζουν με εκείνα πραγματικών portals. Να είστε επίσης υποψιασμένοι όταν συναντάτε ορθογραφικά λάθη σε ηλεκτρονικά μηνύματα που λαμβάνετε από άγνωστους αποστολείς.

Τέλος, για όσους ασχολούνται με το επιχειρείν, θα πρέπει να υιοθετήσετε μια πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, για να προστατευτείτε από ενδεχόμενες κακόβουλες επιθέσεις.

kostaskets@capital.gr

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *