ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης

Με τις εξαιρέσεις των Μάκη Βορίδη και Αδώνιδος Γεωργιάδη, σιγή επικράτησε χθες από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπως και από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, σχετικά με τις επώνυμες καταγγελίες που διατύπωσε στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» μέσα από τη φυλακή ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης.

«Ως προς τη ρύθμιση που έκανα για την απαλλαγή των ευθυνών των μελών του Δ.Σ., αυτό πραγματοποιήθηκε επειδή οφείλονταν χρηματικά ποσά από τη διοίκηση Μαρτίνη και ως εκ τούτου κανένα μέλος της προσωρινής διοίκησης δεν θα διακύβευε την προσωπική του περιουσία και ελευθερία. Η προστασία που παρείχε η συγκεκριμένη ρύθμιση τους προστάτευε μόνο από τα οικονομικά και όχι από πιθανά ποινικά αδικήματα» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Μάκης Βορίδης.

«Αν είναι ακριβή αυτά που λέει ο Μαρτίνης για τον πλειστηριασμό, αυτό δεν αφορά το Δ.Σ. διότι την ευθύνη για αυτό την έχει το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα η αρμόδια Εφορία» συμπλήρωσε.

Κατηγορηματικά διέψευσε τους ισχυρισμούς Μαρτίνη ο παλιός του φίλος και αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, αρνούμενος ότι στη συνομιλία που είχαν το 2013 τον πίεσε να παραιτηθεί γιατί «ήθελε να βάλει ο Σαμαράς τους δικούς του».

«Δηλαδή έγινε αυτή η διεθνής συνωμοσία για να αρπάξουμε το “Ερρίκος Ντυνάν”; Ξέρετε πόσα χρήματα πλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς όταν πήρε το νοσοκομείο; Τριάντα οχτώ εκατομμύρια. Τόσα χρώσταγε στο ΙΚΑ το “Ντυνάν”. Είκοσι οχτώ εκατομμύρια χρώσταγε στους εργαζόμενους που ήταν απλήρωτοι περίπου δύο χρόνια. Γι’ αυτό το κελεπούρι μιλάμε;» ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης.

«Το δάνειο που είχε το “Ντυνάν” είχε φτάσει τα 97 εκατ. ευρώ. Αν ο Σάλλας της Πειραιώς το πήρε, όπως λέει ο Αδωνις, 38 εκατ. ευρώ -πόσο μάλλον 18 εκατ. ευρώ που μου είχε πει ο ίδιος- όλοι αντιλαμβάνονται τι έγινε» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Ο ίδιος προσθέτει: «Η απάντησή μου στον Αδ. Γεωργιάδη είναι η επιστολή όπου εγγράφως με ευχαριστεί για την παραίτησή μου, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι εγώ έριξα το Δ.Σ. για να βάλουν τους δικούς τους, όπως μου ζήτησαν. Η διαχρονική παρουσία στον Ερυθρό Σταυρό της κ. Σάκη Κυπραίου, γραμματέως του Κων/νου Μητσοτάκη, αποδεικνύει από μόνη της για το ποιος ήξερε τι γινόταν».

ΣΥΡΙΖΑ: Διαχρονικό σκάνδαλο

«Ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά και όσοι εμπλέκονται, υπουργοί και στελέχη της Ν.Δ., εξακολουθούν να σιωπούν, παρότι οι καταγγελίες αφήνουν έκθετους τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους δύο σημερινούς αντιπροέδρους της Ν.Δ., Αδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη, τον τομεάρχη Εσωτερικών της Ν.Δ., Μάκη Βορίδη, αλλά και τον Ανδρέα Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ. Οσο κι αν σιωπούν, όμως, να είναι βέβαιοι ότι όλα θα ειπωθούν με ονόματα, ποσά και επώνυμα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία (σ.σ. αύριο). Και εκεί κανείς δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, αλλά και των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, για το διαχρονικό σκάνδαλο του “Ερρίκος Ντυνάν”» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντώνης Αυγερινός: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν υπόδικο συκοφάντη…»

Απάντηση του προέδρου του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού, Dr Αντώνη Αυγερινού

Αντώνης Αυγερινός

«Η αήθης αυτή συκοφαντική επίθεση δεν θα με πτοήσει στην προσπάθειά μου, μαζί με τα λοιπά μέλη της Διοίκησης, τα μέλη, τους εργαζομένους και τους πολυάριθμους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να οδηγήσουμε τον μεγαλύτερο φιλανθρωπικό οργανισμό της χώρας στο σημείο που του αξίζει. Και φυσικά, όσο περνά από τις δυνάμεις μου, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν υπόδικο συκοφάντη να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή.

Αναλυτικά σας διευκρινίζω:

1) Οι άνθρωποι του Μαρτίνη ξεκίνησαν και συντηρούν αντιδικίες σε σχέση με το νέο καταστατικό που μας επέβαλε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και ψήφισε η γενική συνέλευση στις 24/4/2015.

2) Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ) διαχειρίζεται τα εκατομμύρια ευρώ του προσφυγικού θέματος και όχι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

3) Κανένας δεν δείχνει την πόρτα εξόδου στον κ. Α. Αυγερινό καθ’ ότι δεν έχει καταλογισθεί οποιαδήποτε μομφή κατά του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου και ιδίως κατά του προέδρου του.

4) Τα σχετικά με πρώην αρεοπαγίτη… εμπίπτουν στη σφαίρα της φαντασίας του κ. Μαρτίνη και προφανή στόχο έχουν να προκαταληφθεί η κρίση των δικαστηρίων.

5) Η ΔΟΕΣ ποτέ δεν στήριξε ούτε άδειασε τον κ. Α. Αυγερινό.

6) Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) δεν αγοράζει φάρμακα παρά μόνο ελάχιστα και αναγκαία εμβόλια για τους εμβολιασμούς των μικρών παιδιών. Στην προσφυγική κρίση την ευθύνη αγοράς φαρμάκων την είχε και την έχει η ΔΟΕΣ.

7) Ο Α. Αυγερινός δεν ήταν μέλος του ΕΕΣ, καθ’ ότι επί 30 χρόνια με το παλαιό καταστατικό ο Μαρτίνης αποφάσιζε ποια μέλη θα εγγράψει. Είναι φυσικό λοιπόν να μην μπορούσε να γίνει μέλος, όπως και χιλιάδες άλλων Ελλήνων με πλούσια ερυθροσταυρικά αισθήματα.

8) Ως μέλος της διοίκησης του ΕΕΣ, ο Α. Αυγερινός δεν θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης ενός ιδρύματος, όπως το “Ερρίκος Ντυνάν”, παράλληλα με τα υψηλής ευθύνης καθήκοντά του ως πρόεδρος του ΕΕΣ.

9) Από πού συνάγει ο συνεχώς ψευδόμενος κ. Μαρτίνης ότι ο Α. Αυγερινός είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Αδ. Γεωργιάδη; Τι επιδιώκει με τέτοιες δηλώσεις;

10) Για ποιο “δήθεν” νέο καταστατικό ομιλεί, το οποίο είναι αποκύημα της φαντασίας του και επί 30 χρόνια γιατί δεν το άλλαζε;

11) Μήπως παραιτήθηκε ο κ. Μαρτίνης υπό την πίεση εγγράφου που εστάλη από τη ΔΟΕΣ στον τότε πρωθυπουργό Α. Σαμαρά;»

EFSYN.GR

Related Post