ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Σφαέλος 

“Δυστυχώς, στην Ελλάδα εφαρμόζουμε ακόμα λιτότητα και ληστρική φορολογία (φόροι πάνω στους φόρους) μετά από 7 χρόνια Μνημονίων όχι για να βγούμε από την κρίση αλλά για να διατηρούμε ένα φαύλο και σπάταλο πελατειακό κράτος και να διαιωνίζεται η δυστυχία ώστε να φαίνονται ανθρωπιστές οι δήθεν αριστεροί που μας κυβερνάνε”.

Ψηφίστηκε λοιπόν και το τέταρτο μνημόνιο ή “συμπληρωματικό μνημόνιο” σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό που κάποτε μετονόμασε την τρόικα σε “θεσμούς”. Τα μέτρα εξοντώνουν τον ελληνικό λαό, ρημάζουν τους ελευθέρους επαγγελματίες και αποτελειώνουν τους συνταξιούχους. Κατά τα άλλα, ο κ Τσίπρας μας είπε χθες από το βήμα της βουλής ότι καμιά καταστροφή δεν ήρθε. Ίσως για τον ίδιο δεν ήρθε καμία καταστροφή! Καταδίκασε όμως τις μελλοντικές γενιές σε ατελείωτα μνημόνια δυστυχίας.

Είμαστε η τελευταία χώρα της ΕΕ που βρίσκεται ακόμα σε μνημόνιο και λιτότητα. Ποιος φταίει; Ο λαϊκισμός και οι κορώνες κατά των λεγόμενων “τοκογλύφων”  δανειστών (σημ. επιτόκιο λιγότερο από 1%) που έλεγαν το αυτονόητο: Να ξοδεύετε λιγότερα από όσα βγάζετε. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επένδυσαν στην δυστυχία του κόσμου και στους αγανακτισμένους (αλήθεια που είναι τώρα οι αγανακτισμένοι;) και πήραν την εξουσία για να εφαρμόσουν μια καταστροφική πολιτική σύγκρουσης με τους εταίρους μας και προσβολής των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Και τι πήραμε; Μνημόνιο χωρίς λεφτά και capital contros μετά την απόρριψη της πρότασης Γιούνκερ. Τη νύχτα του δημοψηφίσματος κοντέψαμε να βγούμε από την Ευρωζώνη και την ΕΕ και χρειάστηκε η επέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μείνουμε στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνο Καρβούνη (δείτε την πρόσφατη του συνέντευξη του στο Action 24). Εκείνο το βράδυ, ο Τσίπρας είδε μπροστά του το GREXIT και έκανε πίσω αποπέμποντας τον Βαρουφάκη.

Μετά το δημοψήφισμα δεχθήκαμε την πρόταση Γιούνκερ που είχαμε απορρίψει με το δημοψήφισμα. Με την μόνη διαφορά ότι αν είχαμε δεχθεί την πρόταση Γιούνκερ στις 26 Ιουνίου 2015, δεν θα πηγαίναμε σε δημοψήφισμα και δεν θα επιβάλλονταν τα capital controls.

Η αέναη διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη και το δημοψήφισμα μας φόρτωσε αρκετά δις και συρθήκαμε  στο τρίτο μνημόνιο καθώς εκείνη την στιγμή ήταν ο μόνος τρόπος να μείνουμε στο ευρώ. Αν δεν είχε προηγηθεί το εξάμηνο Βαρουφάκη, θα είχαμε ήδη μπει στην ποσοτική χαλάρωση. Ήδη, από την Άνοιξη του 2014, υπήρχαν δείγματα βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Αλλά, καθώς πηγαίναμε μοιραία σε πρόωρες εκλογές άρχισε η αστάθεια, καθώς υπήρχε αβεβαιότητα για το τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ στα τέλη του 2014 συζητιόταν η προληπτική γραμμή στήριξης ως γέφυρα από το μνημόνιο στην επόμενη φάση, όλα ανατράπηκαν με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να εξαργυρώσει τα γραμμάτια προς τα  στελέχη του που ήθελαν διορισμό στο δημόσιο την στιγμή που δεν υπήρχε περιθώριο για αύξηση των δημοσίων δαπανών. Και ενώ ήταν στιγμή να μειωθούν οι φόροι, αυξήθηκα κατακόρυφα για να συντηρήσουν το νέο κρατικοδίαιτο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι άρχισε η δεύτερη κρίση στην Ελλάδα και περάσαμε στη  ψήφιση των νέων μνημονιακών νόμων με το αφήγημα περί “παράλληλου προγράμματος” ή “αντιμέτρων” κλπ, τα οποία αποτελούν τον μοχλό πίεσης προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης για να ψηφίζουν μνημόνια και να στέκονται στην εξουσία διαλύοντας την χώρα.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα εφαρμόζουμε ακόμα λιτότητα και ληστρική φορολογία (φόροι πάνω στους φόρους) μετά από 7 χρόνια Μνημονίων όχι για να βγούμε από την κρίση αλλά για να διατηρούμε ένα φαύλο και σπάταλο πελατειακό κράτος και να διαιωνίζεται η δυστυχία ώστε να φαίνονται ανθρωπιστές οι δήθεν αριστεροί που μας κυβερνάνε.  Την κρίση την δημιουργούν οι κυβερνώντες με τις αντιαναπτυξιακές πολιτικές που ακολουθούν. Και 10 μνημόνια να ψηφίσουμε δεν θα αλλάξει τίποτα σε αυτή την χώρα. Οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης εφάρμοσαν ένα μνημόνιο και βγήκαν από την κρίση (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) ενώ η Ιταλία δεν μπήκε καν σε μνημόνιο, ενώ εμείς έχουμε ήδη 4 μνημόνια στην πλάτη μας και δεν εφαρμόζουμε τίποτα στην πράξη.

Εν κατακλείδι, η λύση είναι απλή: μείωση φόρων μέσω εξορθολογισμού του κράτους και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επίσης, μείωση φορολογικών συντελεστών για εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα και κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες με μειωμένες κρατήσεις και απαλλαγή από το ΦΠΑ για τα δύο πρώτα χρόνια ίδρυσης της εταιρείας τους. Αντίθετα, η κυβέρνηση αφαιμάζει συνεχώς τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και μετά ζητάει νέα μνημόνια για να βγει από το τέλμα που η ίδια δημιούργησε. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται……

 

Related Post