ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πλανήτης στην… τροχιά του Τραμπ

Γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος

Νομικός, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Η Προεδρία Τραμπ έχει ήδη αρχίσει να δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής τα οποία μόνο θετικά δεν είναι. Η σταδιακή αποδόμηση των κατακτήσεων του πολιτισμένου κόσμου είναι εμφανής. Ο Τραμπ δείχνει τα δόντια του προς τον υπόλοιπο κόσμο με τον οικονομικό προστατευτισμό αλλά και την επιθετική του στάση κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Η νέα ρεπουμπλικανική ηγεσία του Λευκού Οίκου είναι πολύ πιο ακραία ακόμα και από αυτήν του Ρήγκαν ή του Νίξον και τρομάζει και τους πιο συντηρητικούς κύκλους. Σύντομα, τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έχουν πληγεί ολοκληρωτικά.

Η ύψωση τειχών στα σύνορα με το Μεξικό και οι διακρίσεις κατά των Μουσουλμάνων αποδεικνύουν την ρατσιστική ατζέντα του νέου Προέδρου. Ως μετρ του λαϊκισμού, ο Τραμπ – ο όποιος παραδόξως τηρεί τον προεκλογικό του λόγο – επενδύει στον φόβο του μέσου Αμερικανού πολίτη που έχει πλέον πειστεί ότι για όλα φταίνε οι μετανάστες που δήθεν «κλέβουν» τις θέσεις εργασίας των Αμερικανών. Ο Τραμπ κυβερνώντας κυρίως με προεδρικά διατάγματα (executive orders) φτιάχνει μια Αμερική ξενόφοβη, απομονωμένη, περιθωριοποιημένη με μια εθνικιστική λογική που υπηρετεί σε κελεύσματα  τύπου: «πρώτα οι Αμερικανοί» και «θα κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά».

Η πολιτική του Τραμπ διαλύει την συνοχή της αμερικανικής κοινωνίας, καταργώντας το σύστημα υγείας που με κόπο είχε φτιάξει ο Πρόεδρος Ομπάμα (Obamacare). Πλέον,  η πρόσβαση στο σύστημα υγείας θα είναι προνόμιο κάποιων. Το κοινωνικό κράτος είναι στο στόχαστρο του Τραμπ. Η μείωση φόρων για τους οικονομικά ισχυρούς θα έχει συνέπεια την αφαίρεση πόρων από το κρατικό ταμείο. Η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων είναι η προτεραιότητα του νέου Προέδρου.

Η εκλογή Τραμπ σε συνδυασμό με το Brexit και την άνοδο της ακροδεξιάς στα κράτη μέλη της ΕΕ δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα. Ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται ενώ η οικονομική κρίση κάνει τους ευρωπαίους πολίτες να μην πιστεύουν στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Δεν μπορούν να δουν τον στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αλλά, ευτυχώς, ο στόχος μιας πολιτικής ένωσης παραμένει ακόμα ενεργός παρά τα συνεχή πλήγματα.

Πράγματι, η ΕΕ κλονίζεται από το Brexit, τον αντί-ευρωπαϊσμό και τις ακραίες πολιτικές Τραμπ. Αυτή η κρίση είναι μεγάλη ευκαιρία για την ΕΕ να αποκτήσει μια πραγματικά κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα με δικό της στρατό. Η εξάρτηση της ΕΕ από το ΝΑΤΟ ήταν μια οικονομικά συμφέρουσα λύση στο παρελθόν αλλά της έκοβε την δυνατότητα να έχει της δικής της αμυντική προστασία. Ο Τραμπ ήδη έθεσε θέμα για το ΝΑΤΟ λέγοντας ότι είναι ένα παρωχημένο σύστημα. Επίσης, είπε ότι τα έξοδα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταμεριστούν στις χώρες μέλη του. Συνεπώς, η καλύτερη λύση σε αυτή την συγκυρία είναι η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής που θα ενισχύσει την διεθνή θέση της ΕΕ. Η απάντηση στις αποσχιστικές τάσεις και την συμπόρευση ΗΠΑ και Βρετανίας είναι περισσότερη Ευρώπη, περαιτέρω πολιτική ολοκλήρωση της καθώς και κοινή αμυντική πολιτική με κοινό στρατό.

Η κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ είναι ένας τομέας που παραμένει υπό διακυβερνητική συνεργασία, καθώς τα εθνικά συμφέροντα των κρατών μελών δεν έχουν επιτρέψει την ένταξη της στην κοινοτική μέθοδο λήψης αποφάσεων αποτρέποντας την περαιτέρω ολοκλήρωση της. Θα πρέπει λοιπόν σταδιακά να περάσουμε στην «κοινοτικοποίηση» της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας ώστε η ΕΕ να έχει μια ενιαία φωνή στην διεθνή πολιτική σκηνή.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί που στηρίζουν τον Τραμπ θεωρώντας τον «αντισυστημικό» και κατά της παγκοσμιοποίησης. Ξεχνούν όμως ότι πρόκειται για έναν άκρως συστημικό παίκτη που στηρίζεται στους πιο ακραίους αντιδραστικούς ακροδεξιούς κύκλους που θέλουν να κρατούν τον παγκόσμιο πλούτο και την συνακόλουθη παγκόσμια εξουσία στα χεριά τους. Η παγκοσμιοποίηση δεν θα σταματήσει όποιος και να εκλεγεί Πρόεδρος. Όσο πιο ακραίος είναι ο Πλανητάρχης τόσο η παγκοσμιοποίηση θα υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του απλού πολίτη και της δημοκρατίας. Συνεπώς, η εκλογή Τραμπ πρέπει να μας αφυπνίσει και να μείνουμε σταθεροί στην ΕΕ η οποία πρέπει να ενισχυθεί για να αντισταθμίσει το Brexit και την εκλογή Τραμπ.

Συνολικά, η εκλογή Τραμπ και οι παράπλευρες συνέπειες της μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ένα αρραγές μέτωπο από την πλευρά της ΕΕ δίνοντας έμφαση στην κοινή εξωτερική πολιτική αλλά και στην γενικότερη πολιτική ενοποίηση της σε ένα σύστημα ομοσπονδίας ή έστω συνομοσπονδίας. Η λύση είναι η βελτίωση της συνοχής της ΕΕ και όχι η διάσπαση της σε μια κρίσιμη εποχή εθνικιστικών εξάρσεων. Διαφορετικά, οι διασπαστικές πολιτικές στα κράτη μέλη  που υπηρετούν την λογική Τραμπ θα διαλύσουν την ΕΕ η οποία διατήρησε την ειρήνη και την δημοκρατία στην Ευρώπη για μισό και πλέον αιώνα.

 www.paraskhnio.gr

Related Post