ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ “ΨΕΥΤΟΜΑΓΚΑΣ” ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Πριν λίγες μέρες ο σουλτάνος άστραψε και βρόντηξε εναντίον των ΗΠΑ, για τον θάνατο εννιά ανδρών των δυνάμεων Ασφαλείας στο Σέμντινλι του Χακκιάρι, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από Κούρδους του  PYD-PKK με όπλα που τους έδωσαν οι Αμερικανοί.

Εάν οι απειλές και οι κατηγορίες του ήταν ειλικρινείς και αληθινές θα έπρεπε αμέσως να ακυρώσει την αγορά των αεροσκαφών Boeing , αξίας11 δις$ ,για την αεροπορική εταιρία   ΤΗΥ ,  την οποία υπέγραψε πρόσφατα κατά την συνάντηση του με τον αμερικανό Πρόεδρο Τράμπ.
Αντί αυτού στέλνει τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ  την προσεχή Τρίτη στην Αμερική για να δηλώσει προφανώς υποταγή και να ξεπεραστεί η κρίση.
Ο Γιλντιρίμ θα μεταβεί στις ΗΠΑ συνοδευόμενος από τον γαμπρό του σουλτάνου Μπαρράκ Αλμπαϊράκ , όπου αναμένεται να  αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα , γιατί τα θέματα που θα συζητήσει είναι πολλά και καυτά. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους, η σύλληψη των εργαζομένων στο Προξενείο των ΗΠΑ, η αγορά s-400, η έκδοση του Φεττουλλάχ χότζα  και η δίκη του ιρανικής καταγωγής Ζαρράμπ.
Ασφαλώς το ζήτημα που ανησυχεί περισσότερο από όλα είναι η δίκη που αναμένεται να διεξαχθεί  στις 27 Νοεμβρίου.  Η δίκη αναμφισβήτητα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για την Τουρκία. Η επιβολή ενδεχομένως ενός προστίμου στην Τράπεζα Halk Bank   δεν θα προκαλέσει καμία αναστάτωση.  Η Άγκυρα αγωνιά για τις ποινές που θα επιβληθούν στα πολιτικά πρόσωπα μετά τις φήμες που λένε ότι ο Ζαρράμπ θα προβεί σε ¨ομολογίες¨.
Μπορεί η οικονομική κρίση να εξελίχθηκε σε κρίση ηγεμονίας στον δυτικό κόσμο και η Αμερική να χάνει τον πρωταρχικό της ρόλο. Οι δορυφόροι της, όμως,  θα κληθούν να πληρώσουν βαρύτερο τίμημα  όσους ελιγμούς και αν επιχειρούν να κάνουν. Η περίπτωση της Τουρκίας είναι ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της τραγελαφικής κατάστασης. Έχει εμπλακεί στο βούρκο της Μέσης Ανατολής χωρίς κανένα όφελος και με ορατό τον κίνδυνο διαμελισμού της. Ο σουλτάνος προσπαθεί να πιαστεί από ένα κλαρί σωτηρίας, αλλά όλοι του έχουν γυρίσει την πλάτη. 

Related Post