ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΧΑΚΕΡ

Της Νεφέλης Λυγερού

Ενώ έχουμε για τα καλά εισέλθει σ’ ένα ψυχροπολεμικό κλίμα με την Τουρκία, λόγω των αλλεπάλληλων προκλήσεών της, παράλληλα μαίνεται μία άλλου είδους σύρραξη. Σ’ αυτήν δεν συμμετέχουν στρατιώτες, τανκς και μαχητικά αεροσκάφη, αλλά πληκτρολόγια και χάκερς κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία του Διαδικτύου.

Εκεί, άλλωστε, λαμβάνει χώρα το θερμό επεισόδιο που οι Έλληνες χάκερς ονόμασαν #OpTurkeyBlackout, το οποίο ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 22 του μηνός.

Όλα άρχισαν όταν Τούρκοι χάκερς «γιόρτασαν» την κυβερνοεπίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον της ιστοσελίδας του Έλληνα πρωθυπουργού. Στα τουρκικά Μίντια αναπαράχθηκε η είδηση ότι πίσω από την επίθεση στο primeminister.gov.gr. κρύβονταν Τούρκοι χάκερς, ως εκδίκηση στη στάση της Αθήνας για την υπόθεση της Αγίας Σοφίας. Εκδίκηση, δηλαδή, για τη καταγγελία που έκανε δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία να αναγνωστεί το Κοράνι μέσα στο ναό-σύμβολο της Ορθοδοξίας.

Επίθεση στο Μαξίμου

Η πρωθυπουργική ιστοσελίδα είχε πράγματι τεθεί εκτός λειτουργίας. Ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν επιβεβαιωνόταν η ύπαρξη τουρκικού δακτύλου.

Το Twitter, όμως, είχε άλλη άποψη, καθώς Τούρκοι χρήστες ανέλαβαν την ευθύνη. Ένας από τους πιο γνωστούς χάκερ της χώρας με το όνομα Aslan Neferler Tim, σε ανάρτησή του, ανέφερε: «Η ιστοσελίδα σας έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης. Η Αγία Σοφία είναι δική μας».

Αργότερα, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι «ουδεμία αλλοίωση και επέμβαση στο περιεχόμενο και τα ψηφιακά δεδομένα αυτής κατέστη δυνατή», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι υπήρξε προσπάθεια παραβίασης από αγνώστους της ιστοσελίδας του Πρωθυπουργού.

Ελληνική «απάντηση»

Παρά την αποτυχία της προσπάθειας, οι Έλληνες χάκερς δεν άργησαν να απαντήσουν. Λίγες ώρες μετά, οι Έλληνες Anonymous, όπως αυτοαποκαλούνται χωρίς να είναι σίγουρο ότι ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των χάκερς που ιδρύθηκαν το 2003 και φέρουν το ίδιο όνομα, απάντησαν: «Τουρκία Τουρκία, πόσες φορές σου έχουμε πει ότι οι Έλληνες Hackers και οι Anonymous είναι 100 φορές πιο δυνατοί από εσάς. Μάλλον ήρθε η ώρα να γνωρίσεις την δική μας πραγματική δύναμη. Έριξες μια ιστοσελίδα, θα πέσουν 100 δικές σας. Ερχόμαστε!».

Πράγματι, επιτέθηκαν σε πάνω από 200 τουρκικά κυβερνητικά site, αναγγέλλοντας πως πρόκειται μέσα στη μέρα να χτυπήσουν και το Τουρκικό Χρηματιστήριο καθώς και τουρκικές τράπεζες. «Πάμε για τούρκικο χρηματιστήριο; #OpAnonymousGreece», έγραψαν σε ανακοίνωσή τους».

Πράγματι, εκτός των άλλων «έριξαν» το Google Translate της Τουρκίας όπου και ανάρτησαν το ακόλουθο μήνυμα: «Η Τουρκία ήταν πρώτη. Είναι ώρα να σας κυνηγήσουμε. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους Τούρκους. Το πρόβλημα είναι με την ελεεινή κυβέρνησή σας, η οποία προφανώς βοηθά τον ISIS και φυσικά τις ομάδες των χάκερς σας που δεν ξέρουν πώς να χακάρουν σωστά συστήματα. Είναι ώρα να ξεκινήσουμε την επιχείρηση «η Τουρκία σε Blackout«. Όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και τα αεροδρόμιά σας και οι επιχειρήσεις σας θα καταστραφούν».

Καίρια πλήγματα

Ένα από τα πρώτα χτυπήματα έγινε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι yirmidort.tv, το οποίο και είχε σπεύσει να σχολιάσει με ειρωνικό τρόπο την αρχική επίθεση Τούρκων χάκερ στην πρωθυπουργική σελίδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μάλιστα, πανηγύριζε για την ενέργεια. Επί πέντε ώρες το κανάλι αντιμετώπιζε προβλήματα. Αρχικά δεν έπαιζε το live streaming του καναλιού στο Διαδίκτυο και κατόπιν άρχισε να υπολειτουργεί ολόκληρο. Για πέντε ολόκληρες ώρες, μάλιστα, είχε «πέσει» ολοκληρωτικά!

Την ίδια μοίρα είχε και το Πανεπιστήμιο «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν στη γενέτειρά του, στα Ριζά της Τραπεζούντος το 2006. Από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, μάλιστα, έχουν αποφοιτήσει και πολλοί από τους χάκερς που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Ερντογάν και οι μυστικές υπηρεσίες.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με την σημαντικότερη αυτών να πραγματοποιείται στην Τουρκική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων που έκανε λόγο για «μεγάλη διαρροή δεδομένων». Λέγεται ότι οι Έλληνες χάκερς απέσπασαν μεγάλη βάση δεδομένων με στοιχεία και απόρρητες πληροφορίες.

Ο τουρκικός «στρατός» των χάκερ

Η μάχη αυτή παίρνει μεγαλύτερη διάσταση αν σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες έναν «προσωπικό στρατό» από χιλιάδες χάκερ. Σύμφωνα, μάλιστα, με επίσημες ανακοινώσεις πρόκειται για 13.000 άτομα, τα οποία έχουν ειδικευτεί στο να «αντιμετωπίζουν επιθέσεις τύπου ransomware».

Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών Ahmet Arslan είχε χαρακτηρίσει το ειδικό αυτό σώμα «λευκούς χάκερς». Στην ίδια ανακοίνωση, μάλιστα, είχε ισχυριστεί ότι σε λίγα χρόνια ο στρατός αυτός δεν θα αποτελείται από 13.000 άτομα, αλλά από 130,000. Ο κυβερνοστρατός αυτός έχει προσληφθεί στο δημόσιο και είναι χωρισμένος σε πέντε ομάδες, με διαφορετική ειδικότητα η κάθε μία.

Αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επισήμως κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτός ο στρατός βρίσκεται πίσω από τις αρχικές προκλήσεις. Εξάλλου, μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχαν ρίξει την ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με αποτέλεσμα αυτή να τεθεί εκτός λειτουργίας. Όποιος χρήστης επιχειρούσε να την επισκεφτεί, έβλεπε μια εικόνα ενός αετού με την αναγραφή «Turkey Security, Hacked By DexmoD», καθώς κι ένα κείμενο γραμμένο στην τουρκική γλώσσα.

Η ελληνική υπερδύναμη

Παρά τις προσπάθειες των Τούρκων, στην άτυπη αυτή σύγκρουση δυνάμεων η Ελλάδα κράτησε το ανάστημά της. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, παρά το μικρό της μέγεθος, η χώρα μας αποτελεί υπερδύναμη στο χάκινγκ.

Σύμφωνα με περιοδική έκθεση της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφαλείας Symantec, η Ελλάδα εμφανίζεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών προέλευσης στοχευμένων κυβερνοαπειλών και διαδικτυακών επιθέσεων.

Ακόμα και έφηβοι έχουν κατά καιρούς μπει στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ένας 13χρονος μαθητής έγινε δεκτός στην ομάδα Greek Hacking Scene (GHS), η οποία έχει εμπλακεί σε πάμπολλες διαδικτυακές «εισβολές», όπως στην επίθεση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και άλλων οργανισμών και φορέων.

Και στην Ταϋλάνδη

Οι Έλληνες χάκερς έχουν κατά κύριο λόγο «χτυπήσει» εγχώριους στόχους. Πριν την Τουρκία, όμως, είχε προηγηθεί μία επίθεση και στην Ταϊλάνδη. Είχαν επιτεθεί στο κρατικό κανάλι της Ταϊλάνδης και σε αυτό του στρατού. Το γραφείο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών στην Ταϊλάνδη, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε τότε παρακολουθήσει την εξέλιξη των επιθέσεων, δηλώνοντας ότι είναι καλά προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από τις κυβερνοεπιθέσεις.

Από την πλευρά τους, οι Έλληνες «χακτιβιστές» είχαν αναρτήσει στη σελίδα τους στο Facebook ότι έχουν ετοιμάσει τα ψηφιακά τους όπλα για να επιτεθούν στην κυβέρνηση της Ταϋλάνδης και καλούσαν όποιον επιθυμεί να τους ακολουθήσει στις κυβερνοεπιθέσεις.

Ο ελληνοτουρκικός κυβερνοπόλεμος αποτελεί ουσιαστικά επίδειξη ισχύος. Στην πραγματικότητα οι κανονικές επιχειρήσεις κυβερνοκλοπής και σαμποτάζ γίνονται αθόρυβα χωρίς να αφήνουν ίχνη. Η μάχη, όμως, ανάμεσα στους Έλληνες και Τούρκους χάκερ διεξάγεται στο επίπεδο των εντυπώσεων. Με την βοήθεια των κοινωνικών δικτύων δείχνει ο καθένας τα δόντια του.

Stavroslygeros.gr

Related Post