ΥΓΕΙΑ
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ MΑΤΙΩΝ

Η υγεία των ματιών μας είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο βασικές ανάγκες στη ζωή μας, καθώς από την αίσθηση της όρασης εξαρτάται όλη η καθημερινότητά μας. Χρειαζόμαστε υγιή μάτια για να βλέπουμε σωστά όταν εργαζόμαστε, όταν οδηγούμε, όταν διαβάζουμε και γενικά στην πλειονότητα των δραστηριοτήτων μας.


Ένα οφθαλμολογικό check up δεν είναι απλά μία μέτρηση της τυχούσας αμετρωπίας (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία) καθώς και της οπτικής οξύτητας αλλά περιλαμβάνει την επισκόπηση, το ιστορικό και την αξιολόγηση ολόκληρης της οφθαλμικής υγείας.

Η πρόληψη είναι το κύριο ζήτημα που μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από πολλά προβλήματα, καθώς πάνω από το 80% των περιπτώσεων, εάν έχουν έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτούν εάν είναι εφικτό, έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση.

Είναι γεγονός πως στην οφθαλμολογική εξέταση αποκαλύπτονται τα πρώτα σημάδια από ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρτηριοσκλήρωση, παθήσεις του θυρεοειδούς, νευρολογικά νοσήματα κ.α., κάτι που επιβεβαιώνει την σοβαρότητα του τακτικού οφθαλμολογικού ελέγχου.

Το check up είναι αναγκαίο για όλες τις ηλικίες, καθώς οι εκάστοτε πιθανές παθήσεις της εκάστοτε ηλικίας έχουν την δική τους σοβαρότητα, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον τρόπο ζωής, την μάθηση κ.α., ενώ η μη διάγνωση τους μπορεί να οδηγήσει μέχρι και την τύφλωση (διαβήτης, γλαύκωμα).

Ξεκινώντας με τα παιδιά, είναι βασικό να γνωρίζει κανείς πως το 5%-10% των παιδιών προσχολικής ηλικίας και το 25% των παιδιών σχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωσθεί το πρόβλημα όρασης του παιδιού το νωρίτερο δυνατόν έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση σε τυχούσα θεραπεία.
 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμιάτρων καθώς και το Βασιλικό Κολέγιο Οφθαλμολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου ο πρώτος προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος ενός παιδιού πρέπει να πραγματοποιείται μετά τη γέννηση. Καλό θα ήταν πριν το παιδί ξεκινήσει το σχολείο να πραγματοποιούνται άλλοι δύο έλεγχοι, ένας στον πρώτο και ένας στον τρίτο χρόνο του παιδιού.

Η οφθαλμολογική εξέταση στα πρώτα χρόνια του παιδιού μπορεί να δώσει πληροφορίες και μια πρώιμη διάγνωση για ασθένειες όπως ο συγγενής καταρράκτης, ο συγγενής στραβισμός, συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες και οφθαλμολογικά σύνδρομα, αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας, νεογνική επιπεφυκίτιδα, συγγενής απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου, κ.λπ.

Στα τρία έτη του παιδιού μπορεί να αναγνωριστεί – εκτός από τις προηγούμενες παθήσεις – και η αμβλυωπία, ή όπως λέγεται αλλιώς, το “τεμπέλικο μάτι”. Η διαυγής όραση είναι το “α” και το “ω” για την ομαλή ένταξη του παιδιού στη μαθησιακή διαδικασία στο σχολείο. Ένα παιδί που δεν μπορεί να δει καλά, απογοητεύεται κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει χαμηλές επιδόσεις, μαθησιακές ελλείψεις και δυσκολίες.

Σε γενικές γραμμές η συχνότητα του check up στα παιδιά μετά την πρώτη επίσκεψη κυμαίνεται από 3 μήνες έως 1 χρόνο ανάλογα με την σοβαρότητα της εκάστοτε πάθησης και φυσικά είναι στην διακριτική ευχέρεια του οφθαλμιάτρου η συχνότητα των επισκέψεων. Μετά την ηλικία των 12 ετών κάθε 2 χρόνια είναι καλό να κάνουμε οφθαλμολογική εξέταση εκτός εάν φυσικά μας υποδείξει διαφορετικά ο οφθαλμίατρός μας.

Στους ενήλικες σε γενικές γραμμές από την ηλικία των 20 και μετά, η συχνότητα εξέτασης, εάν δεν υπάρχουν προβλήματα γενικής ή οφθαλμικής υγείας, συνιστάται κάθε 2 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλικίες 40-60 ετών, εκτός εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη, γλαυκώματος, παθήσεις θυρεοειδούς αδένα και καρδιοαγγειακών παθήσεων, όπου η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Μετά τα 60 έτη πρέπει να γίνεται check up κάθε χρόνο υποχρεωτικά. Αξίζει φυσικά να σημειωθεί κι εδώ πως είναι στην διακριτική ευχέρεια του οφθαλμιάτρου να ζητήσει συχνότερα οφθαλμολογικό έλεγχο για την ορθή αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων ή επιπλοκών της οφθαλμικής υγείας.
 

Οι εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί ο εκάστοτε ασθενής είναι πολλές και εξαρτώνται από την ηλικία, από την τελευταία του επίσκεψη σε οφθαλμίατρο, το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό και άλλους παράγοντες. Κάποιες από αυτές είναι η οπτική οξύτητα, (η ικανότητα του ασθενούς να βλέπει καλά με την κεντρική όραση), διαθλαστικός έλεγχος (π.χ. μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία), έλεγχος της χρωματικής αντίληψης (διαταραχές της χρωματικής όρασης), γωνιοσκοπία (εύρος της γωνίας απόχετευσης – τυχόν παθολογικά ιζήματα που μπορεί να την αποφράσσουν, εξέταση απαραίτητη σε ασθενή με γλαύκωμα καθώς προσδιορίζει τον τύπο γλαυκώματος), τονομέτρηση (μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης – διάγνωση του γλαυκώματος), βυθοσκόπηση (έλεγχος αμφιβληστροειδούς χιτώνος, οπτικού δίσκου, ωχράς κηλίδας), εξέταση σχισμοειδούς λυχνίας (κερατοειδής , βλέφαρα, κρυσταλλοειδής φακός, αμφιβληστροειδής) κ.α.
 

Μπορεί να μην είμαστε “εκπαιδευμένοι” στο να προγραμματίζουμε οφθαλμολογικό έλεγχο, όμως αυτό είναι απαραίτητο ακόμα κι αν η όρασή μας είναι καλή. Ένα πλήρες οφθαλμολογικό check up θα μας εξασφαλίσει τις καλύτερες πιθανότητες η όρασή μας να παραμείνει καλή κι αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Προγραμματίστε το την ημέρα γενεθλίων σας για να το θυμάστε και εξασφαλίστε την υγεία των ματιών σας!

Πηγή: Diavgia.eu

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *