ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙ ΤΟΡΙΣ ΚΕΡΔΙΣΑΝ, Η ΜΕΪ ΕΧΑΣΕ, Ο ΚΟΡΜΠΙΝ ΔΙΑΚΙΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ BREXIT ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ

Ο όρος hung parliament μπαίνει και πάλι στο πολιτικό λεξιλόγιο των Βρετανών, καθώς η τελική πρόβλεψη του αποτελέσματος στη Βρετανία δίνει πρωτιά των Συντηρητικών χωρίς αυτοδυναμία.
Η Τερέζα Μέι φαίνεται να είχε την τύχη του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προκήρυξε δημοψήφισμα για το Brexit και το έχασε. Και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Η ίδια ζήτησε από τη Βουλή των Κοινοτήτων πρόωρες εκλογές, έκανε μία κάκιστη προεκλογική εκστρατεία (πολλοί στα κοινωνικά δίκτυα τη συγκρίνουν με εκείνη της Χίλαρι Κλίντον το 2016) και έχασε.

Για τους προληπτικούς: είναι η 13η πρωθυπουργός της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Και δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών ως επικεφαλής σε περίπτωση που το κόμμα αποφασίσει να αναζητήσει συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Εντυπωσιακή εμφάνιση του Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, ο οποίος με μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία, τεράστια κινητοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδίως από τη νέα γενιά, κατάφερε να αυξήσει τη δύναμη των Εργατικών, έστω και αν παραμένουν δεύτερο κόμμα.

Κακή βραδιά για τη Νίκολα Στέρτζεον στην Σκωτία, όπου το κόμμα της έχασε δύναμη και περιπλέκεται εξαιρετικά το αίτημά της για δεύτερο δημοψήφισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σκωτία οι Συντηρητικοί πέτυχαν εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν και οι Εργατικοί.

Ακόμα και ο Άλεξ Σάλμοντ, ο πολιτικός μέντορας της Στέρτζεον και αρχιτέκτονας του δημοψηφίσματος του 2014 για την ανεξαρτησία έμεινε εκτός Βουλής.

Σε μικρή άνοδο το Φιλελεύθερο Κόμμα της Βρετανίας ο άλλοτε σύμμαχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην κυβέρνηση (2010-2015).

Το κόμμα είχε στηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και στο προεκλογικό του μανιφέστο ζητά νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit με επιλογή ακόμα και για παραμονή στην ΕΕ.

Πολύ καλά τα πήγε και το Sinn Fein στη Βόρειο Ιρλανδία: πήρε 7 έδρες, ενώ σε άνοδο και το «βρετανικό» DUP με 10 έδρες.

Σύμφωνα με την τελική πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, οι Συντηρητικοί θα συγκεντρώσουν 318 έδρες (8 λιγότερες από την αυτοδυναμία), οι Εργατικοί 262, το SNP στην Σκωτία 35, οι Φιλελεύθεροι 13, το DUP (Β.Ιρλανδία) 10, το Sinn Fein 7, και τα υπόλοιπα κόμματα 5.

Με δεδομένο ότι στις Βρυξέλλες ο Μισέλ Μπαρνιέ (ο επίσημος διαπραγματευτής της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ) περιμένει άμεσα τον συνομιλητή του για να ξεκινήσουν οι επαφές, στο Λονδίνο δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας είναι ουσιαστικά τρία:

  • Η Τερέζα Μέι θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αναζητώντας συμμάχους ανά περίπτωση -ήδη το DUP στη Βόρειο Ιρλανδία έχει δηλώσει πρόθυμο και οι έδρες του είναι αρκετές.
  • Η Τερέζα Μέι θα παραιτηθεί και θα κληθεί ένα άλλο πρόσωπο από τους Τόρις να σχηματίσει κυβέρνηση Brexit.
  • Οι Τόρις δεν θα προσπαθήσουν καν να σχηματίσουν κυβέρνηση και η εντολή θα περάσει στον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με άλλα κόμματα, κυρίως με το πληγωμένο SNP στην Σκωτία.

Από το είδος της κυβέρνησης που θα προκύψει, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το Brexit. Μια νέα κυβέρνηση από τους Εργατικούς ενδεχομένως να φέρει αλλαγές στην όλη διαδικασία, αν όχι και στο ίδιο το Brexit. Άλλωστε, ούτε ο Κόρμπιν πιστεύει στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ούτε η Μέι. Ούτε και η Νίκολα Στέρτζεον στην Σκωτία.

Πάντως, στο Συντηρητικό Κόμμα υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να πάρουν την καρέκλα της Τερέζα Μέι για να εφαρμόσουν άμεσα το σκληρό σενάριο της εξόδου.

GEOPOLITICS.COM.GR

Related Post