Uncategorized
ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ (Διαβαστε αυτη την αναλυση)

Tης Caroline B. Glick

Εάν οι ηγέτες του ιρακινού Κουρδιστάν δεν εκφοβιστούν να εγκαταλείψουν, στις 25 Σεπτεμβρίου ο λαός του Ιρακινού Κουρδιστάν θα πάει στις κάλπες για να ψηφίσει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Οι Κούρδοι ήλπιζαν να πραγματοποιήσουν το δημοψήφισμα από το 2013.
Ενώ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε την υποστήριξή του για την ανεξαρτησία των Κούρδων νωρίτερα αυτό το μήνα σε συνάντηση με αντιπροσωπεία επισκεπτών δημοκρατικών βουλευτών, η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε τον Κούρδο Πρόεδρο Μασούντ Μπαρζάνι και τους συναδέλφους του να αναβάλουν επ ‘αόριστον το δημοψήφισμα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάττις, ο οποίος επισκέφθηκε με τον Μπαρζάνι την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν την Ερμπίλ πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα έβλαπτε την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, “στόχος μας είναι τώρα να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σαν μια ακτίνα λέιζερ στην ήττα του ISIS και να μην αφήσουμε τίποτε να μας αποσπάσει”.

Μια άλλη επιχειρηματολογία κατά του κουρδικού δημοψηφίσματος προωθήθηκε πριν από αρκετές εβδομάδες από το συντακτικό συμβούλιο της εφημερίδας «The New York Times». Οι Times υποστηρίζουν ότι οι Κούρδοι δεν είναι έτοιμοι για ανεξαρτησία. Η κυβέρνησή τους πάσχει από διαφθορά, η οικονομία τους είναι αδύναμη, οι δημοκρατικοί θεσμοί τους είναι αδύναμοι και το ιστορικό τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι τέλειο.

Ενώ οι ισχυρισμοί των Times έχουν κάποια αλήθεια, το σχετικό ερώτημα είναι: συγκρινόμενα με τί;

Σε σύγκριση με τους γείτονές τους, για να μην αναφέρουμε την αγαπημένη ομάδα των Times τους Παλαιστίνιους, οι Κούρδοι, που αυτοδιοικούνται από το 1991, είναι πρότυπο καλής διακυβέρνησης. Όχι μόνο έδωσαν καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες Ιρακινούς που εγκατέλειψαν το ISIS. Το ιρακινό Κουρδιστάν υπήρξε νησί σχετικής ειρήνης σε μια χώρα που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο μετά την εισβολή που έκανε η Αμερική το 2003.

Οι δυνάμεις των Peshmerga δεν εξασφάλισαν μόνο το Κουρδιστάν. Ήταν η πιο ικανή δύναμη για την καταπολέμηση της ISIS από τις εδαφικές του κατακτήσεις το 2014.

Το ίδιο ισχύει και για την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στο Κουρδιστάν της Συρίας.

Όσον αφορά το επιχείρημα του Mattis ότι το δημοψήφισμα και οι μεταγενέστερες κινήσεις αποχωρισμού από το Ιράκ θα έβλαπταν την εκστρατεία εναντίον του ISIS, το πρώτο ερώτημα είναι αν έχει δίκιο.

Εάν ο Mattis ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα θα μειώσει την υποστήριξη του Ιράν και της Τουρκίας στην εκστρατεία, τότε η ανησυχία του είναι δυσχερώς υποστηρίξιμη.

Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ σημαντικός παίκτης στην εκστρατεία κατά τουISIS. Πράγματι, μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία χρησίμευσε ως βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης του ISIS.

Όσον αφορά το Ιράν, αυτή την εβδομάδα οι ιρανικές ελεγχόμενες στρατιωτικές δυνάμεις της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου έκαναν συμφωνία για να επιτρέψουν στους μαχητές του ISIS που κατάφεραν να περάσουν στα

σύνορα Λιβάνου και Συρίας για να μεταφερθούν με ασφάλεια στη Συρία στις περιοχές που κατέχονται από το ISIS κατά μήκος των συριακών συνόρων με το Ιράκ. Με άλλα λόγια, μακριά από τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον του ISIS, το Ιράν και οι υπάλληλοί του αγωνίζονται σε ξεχωριστό πόλεμο για να απομακρύνουν το ISIS από τις περιοχές επιρροής τους, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο ISIS να πολεμά τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του σε άλλους τομείς.

Αυτό μας φέρνει στη συνέχεια στο πραγματικό ερώτημα που πρέπει να υποβάλουν οι ΗΠΑ σχετικά με το δημοψήφισμα των Κούρδων. Το ερώτημα είναι εάν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα προωθήσει ή θα βλάψει τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Ρωσία ολοκλήρωσαν τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία στις 7 Ιουλίου, ο Νετανιάχου άδραξε κάθε ευκαιρία για να προειδοποιήσει ότι η κατάπαυση του πυρός είναι καταστροφή.

Προς το συμφέρον να διατηρηθεί η «εστίαση με το λέιζερ» του Mattis στην καταπολέμηση του ISIS, οι ΗΠΑ απέδωσαν το πολύ μεγαλύτερο στρατηγικό τους συμφέρον να εμποδίσουν το Ιράν και τους αντιπροσώπους του να αναλάβουν τις περιοχές που ελέγχονται από το ISIS – μεταξύ του Ιράκ, της Συρίας και της Ιορδανίας. Όπως προειδοποιεί ο Νετανιάχου σε κάθε ευκαιρία, το Ιράν και οι αντιπρόσωποί του μετακινούνται σε όλους τους τομείς που απελευθερώνονται από το ISIS.

Και το Ιράν δεν είναι η μόνη ανησυχία είτε από ισραηλινή είτε από αμερικανική οπτική. Η Τουρκία αποτελεί επίσης μια επικείμενη απειλή, η οποία θα αυξηθεί μόνο εάν δεν είναι περιορισμένη.

Η ταχεία επιτάχυνση της αντι-αμερικανικής τροχιάς της Τουρκίας είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.

Την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Mattis στην Άγκυρα, οι τουρκικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία άνοιξαν πυρ εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Η Τουρκία όχι μόνο απέτυχε να ζητήσει συγγνώμη, αλλά και καταδίκασε τις ΗΠΑ για αντίποινα εναντίον των επιτιθέμενων.

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι χρεώνουν τον αμερικανικό πάστορα Andrew Brunson με κατηγορίες για κατασκοπεία, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προσπάθεια να ανατροπής της συνταγματικής τάξης της Τουρκίας και του κοινοβούλιου της.

Ο Μπράνσον συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο.

Μέχρι το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου έτους κατά του καθεστώτος του Προέδρου Ερντογάν, η Τουρκία επέδειξε έντονο ενδιαφέρον να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά από το αποτυχημένο πραξικόπημα και μετά η Τουρκία, στην καλύτερη περίπτωση, επανεξετάζει τις επιλογές της. Οι Αμερικανοί στρατηγοί λένε ότι από το αποτυχημένο πραξικόπημα και μετά δεν έχουν σχεδόν κανέναν να μιλήσουν στον τουρκικό στρατό. Οι συνομιλητές τους είτε βρίσκονται υπό κράτηση είτε φοβούνται να μιλήσουν μαζί τους.

Το καθεστώς και οι υποστηρικτές του εκφράζουν τόσο τις νεο-οθωμανικές όσο και τις νεοαποικιακές φιλοδοξίες, και οι οποίες θέτουν την Τουρκία σε μια πορεία σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της νέας πτέρυγας του κόμματος Ερντογάν του AKP ανέφερε ότι ο Ερντογάν δεν είναι απλώς πρόεδρος της Τουρκίας. Είναι Πρόεδρος όλων των Μουσουλμάνων του κόσμου.

Έτσι, ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Σέιχ Γιούσεφ Καρανταβί αποκάλεσε τον Ερντογάν “την ελπίδα όλων των Μουσουλμάνων και του Ισλάμ”.

Ο Καρανταβί, ο οποίος ζει στο Κατάρ και είναι ο διαπρύσιος κήρυκας του δορυφορικού καναλιού Al Jazeera του Κατάρ, έχει καλό λόγο να αγαπά τον Ερντογάν.

Τον Ιούνιο, ο Ερντογάν αποφάσισε να προβεί σε στρατηγική κίνηση για να προστατεύσει το φιλο-μουσουλμανικό καθεστώς της Αδελφότητας και του φιλοϊρανικού καθεστώτος του Κατάρ από τους θυμωμένους γείτονές του, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Η μετακίνηση δυνάμεων από την Τουρκία στη Ντόχα καθυστέρησε την εκστρατεία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κατά του καθεστώτος του Κατάρ.

Εάν το καθεστώς επιζήσει και εάν οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να μειώνονται και έτσι αποδυναμώσουν τη Σαουδαραβική οικονομική δύναμη, η απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει τις δυνάμεις της στο Κατάρ θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση των νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών.

Όσον αφορά τον νεοϊμπεριαλισμό, τον περασμένο Οκτώβριο το «ForeignPolicy» ανέφερε ότι η τουρκική τηλεόραση χρησιμοποιεί τώρα χάρτη από το 1918 για να καθορίσει τα τρέχοντα σύνορα της Τουρκίας. Από το 1918 έως το 1920, το τουρκικό έδαφος περιλάμβανε μεγάλα τμήματα του Ιράκ, μεταξύ των οποίων το Κουρδιστάν και η Μοσούλη, καθώς και μεγάλα τμήματα της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπίου.

Το «Foreign Policy» ανέφερε ότι η χρήση του χάρτη δείχνει ότι καθώς ο χάρτης της Μέσης Ανατολής μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο είναι παρωχημένος, ο Ερντογάν βλέπει την ευκαιρία να επεκτείνει το τουρκικό έδαφος.

Στη συνέχεια, υπάρχουν κινήσεις του Ερντογάν για τη δημιουργία στρατηγικών δεσμών με τη Ρωσία και το Ιράν.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το μέλος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται την αγορά συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Όσον αφορά το Ιράν, ο αρχηγός του γενικού του επιτελείου MohammadHossein Baghari πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού ιρανικού στρατού στην Τουρκία μετά την επανάσταση του 1979. Ο Baghariσυναντήθηκε όχι μόνο με τον Τούρκο ομόλογό του, τον κ. Hulusi Akar, αλλά και με τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι μαζί με τη Βαγδάτη συζήτησαν πιθανές κοινές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, “η κοινή δράση κατά των τρομοκρατικών ομάδων που έχουν γίνει μια απειλή είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη.

“Αυτό το ζήτημα έχει συζητηθεί μεταξύ των δύο στρατιωτικών αρχηγών, και συζήτησα ευρύτερα πώς πρέπει να γίνει αυτό”.

Ο Μπαγκάρι ήταν πιο σαφής. Ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι το Ιράν και η Τουρκία θα απαντήσουν με δύναμη στο Κουρδικό δημοψήφισμα.

“Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι εάν το δημοψήφισμα [των Κούρδων] διεξαχθεί, θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη μιας σειράς εντάσεων και συγκρούσεων στο εσωτερικό του Ιράκ, οι συνέπειες των οποίων θα επηρεάσουν τις γειτονικές χώρες”.

Ο Μπαγκάρι συνέχισε: “Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα εμπλέξει το Ιράκ, αλλά και το Ιράν και την Τουρκία, και γι ‘αυτό οι αρχές των δύο χωρών υπογραμμίζουν ότι δεν είναι εφικτό και δεν πρέπει να γίνει”.

Αυτό μας φέρνει πίσω στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ και γιατί ο Netanyahu έχει δίκιο να υποστηρίζει την κουρδική ανεξαρτησία και η διοίκηση του Trumpκάνει λάθος να αντιτάσσεται σε αυτήν.

Εφόσον δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στη φύση των ιρανικών και τουρκικών καθεστώτων, η ενδυνάμωσή τους θα γίνει εις βάρος των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των αραβικών σουνιτικών κρατών.

Οι Κούρδοι, με τις ισχυρές και έμπειρες στρατιωτικές τους δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία, αποτελούν σημαντικό φρένο τόσο της ιρανικής όσο και της τουρκικής εξουσίας.

Πολλοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι θα ανταποκριθούν στο δημοψήφισμα των Κούρδων διεξάγοντας έναν πόλεμο εξόντωσης ενάντια στους Κούρδους στο Ιράκ και πέραν αυτού. Το Ιράν, προειδοποιούν, θα βοηθήσει στις τουρκικές προσπάθειες.

Όσον αφορά το Ιράν, στο εγγύς μέλλον, η κεντρική του προσπάθεια θα παραμείνει στη Συρία. Όσον αφορά την Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν και οι οπαδοί του ενδέχεται να επιθυμούν να προχωρήσουν σε μια τέτοια εκστρατεία, σήμερα είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι κάτι τέτοιο θα στεφθεί με επιτυχία.

Ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο τουρκικός στρατός εκπλήσσει τους παρατηρητές με την ανικανότητα των επιδόσεών του στη Συρία. Παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές δυνάμεις πολεμούν στη Συρία σε περιοχές παρακείμενες στα σύνορά τους, δεν είναι σε θέση να προβάλουν επαρκώς τη δύναμή τους.

Η κακή εμφάνιση της Τουρκίας στη Συρία καθιστά σαφές ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες ο Ερντογάν διέλυσε με τις εκκαθαρίσεις και τις διώξεις μετά τον αποτυχημένο πραξικόπημα, δεν έχουν ανακτήσει δυνάμεις.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του Al-Monitor που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι πρώτοι τέσσερις κύκλοι εκκαθαρίσεων αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα μείωσαν τον αριθμό των αξιωματικών κατά σχεδόν 40%. Η αναλογία των πιλότων σε αεροσκάφη στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία μειώθηκε από περισσότερους από τρεις πιλότους ανά αεροπλάνο που ήταν  σε λιγότερο από έναν πιλότο ανά αεροπλάνο.

Ενώ το Al-Monitor αξιολόγησε πέρυσι ότι θα χρειαστούν μέχρι δύο χρόνια για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία να ξανακτίσει το σώμα των πιλότων της, την περασμένη εβδομάδα φάνηκε ότι τα δύο χρόνια ήταν μια ιδιαιτέρως εσφαλμένη εκτίμηση του απαιτούμενου χρόνου.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ απέρριψαν ένα αίτημα από την Τουρκία να πετάξουν πακιστανοί πιλότοι στα τουρκικά F-16. Το αίτημα οφείλεται στην κρίσιμη έλλειψη πιλότων στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Και ο Ερντογάν συνεχίζει να καθαρίζει τους στρατηγούς του. Στις αρχές Αυγούστου απολύθηκαν οι διοικητές του τουρκικού στρατού και του τουρκικού ναυτικού.

Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης των τουρκικών δυνάμεων αφενός και του αξιόμαχου των κουρδικών δυνάμεων από την άλλη, είναι σαφές ότι η ισορροπία των δύο δυνάμεων δεν ήταν ποτέ καλλίτερη για τους Κούρδους.

Αν το Κουρδιστάν γίνει ανεξάρτητο με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ και επιβιώσει, οι συνέπειες για τη μακροζωία του καθεστώτος Ερντογάν, δεδομένου του ταχύτατα αναπτυσσόμενου μεγέθους της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία, είναι σημαντικές.

Ομοίως, για το Ιράν, ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο Ιράκ θα χρησιμεύσει για να συγκρατήσει την ιρανική δύναμη στη Συρία και ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει το ιρανικό καθεστώς στην πατρίδα.

Εν κατακλείδι, οι αντίπαλοι της κουρδικής ανεξαρτησίας είναι σωστοί. Ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Αλλά αντίθετα με τους ισχυρισμούς τους, αυτό είναι καλό. Για πρώτη φορά από το 2009, η αποσταθεροποίηση θα ωφελήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και θα αποδυναμώσει το Ιράν και την Τουρκία.

Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης

Jerusalem Post, ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Related Post