ΔΙΕΘΝΗ
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ-«ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας άρχισαν σήμερα γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε τομείς γύρω από την Ταϊβάν, ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινεζικές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από τη νήσο, η οποία έχει δική της κυβέρνηση αλλά το Πεκίνο θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

«Τα γυμνάσια ξεκινούν», ανέφερε το CCTV μέσω Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter. Οι ασκήσεις διεξάγονται σε αντίποινα για την επίσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν, κάτι που το Πεκίνο εξέλαβε ως βαριά προσβολή και πρόκληση.

Οι ασκήσεις, που εκτείνονται σε έξι τοποθεσίες, πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 12:00 μ.μ. (04:00 GMT) την Κυριακή. Είναι σημαντικό ότι στα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια, οι περιοχές άσκησης διχοτομούν τα 12 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων της Ταϊβάν – κάτι που οι Ταϊβανοί αξιωματούχοι λένε ότι αμφισβητεί τη διεθνή τάξη και ισοδυναμεί με αποκλεισμό του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της.

Οι τοποθεσίες περικυκλώνουν το νησί σε έναν σχηματισμό άνευ προηγουμένου, είπε ο Μενγκ Σιανγκκίνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, στην κινεζική κρατική τηλεόραση, περιγράφοντας πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μια πραγματική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν.

«Στην πραγματικότητα, αυτό δημιούργησε πολύ καλές συνθήκες για εμάς όταν, στο μέλλον, θα αναδιαμορφώσουμε το στρατηγικό μας τοπίο που ευνοεί την ενοποίησή μας», είπε ο Μενγκ. Οι κινεζικές δυνάμεις σε δύο περιοχές στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Ταϊβάν θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκλείσουν το Keelung, ένα σημαντικό λιμάνι, ενώ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πλήγματα από μια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν με στόχο τις στρατιωτικές βάσεις στο Hualien και στο Taidong, είπε. Οι «πόρτες» προς το Kaoshiung θα μπορούσαν επίσης να κλείσουν από τον κινεζικό στρατό στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής, είπε ο Meng.

Η Ανατολική Στρατιωτική Διοίκηση της Κίνας δήλωσε πριν λίγο ότι πραγματοποίησε βολές μεγάλης εμβέλειας με χτυπήματα ακριβείας σε συγκεκριμένες περιοχές στο ανατολικό τμήμα του Στενού της Ταϊβάν στο πλαίσιο προγραμματισμένων ασκήσεων.

Παραβιάσεις της μέσης γραμμής του Στενού από τους Κινέζους

Πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού και στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν για λίγο τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν το πρωί της Πέμπτης δήλωσε στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα από την Ταϊβάν. Περίπου 10 πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού διέσχισαν τη μέση γραμμή και παρέμειναν στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης έως το μεσημέρι της Πέμπτης και πολλά κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν για λίγο τη μέση γραμμή το πρωί της Πέμπτης. Η Ταϊβάν ανέπτυξε πυραυλικά συστήματα για να παρακολουθεί τη δραστηριότητα της κινεζικής αεροπορίας κοντά στη μέση γραμμή και τα πλοία του ναυτικού της Ταϊβάν παρέμειναν κοντά στη μέση γραμμή για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του κινεζικού ναυτικού, ανέφερε η ίδια πηγή.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *