ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ copyright@activenews.gr
ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΥΡΩΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Νέο μπαράζ επιθέσεων καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες σε ακυρωτικά μηχανήματα στα μέσα μεταφοράς, με πιο πρόσφατες τις καταστροφές έντεκα ακυρωτικών μηχανημάτων και δύο επιθέσεις σε συρμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά και λεωφορείο στο Καματερό.

Πέντε μηχανήματα υπέστησαν φθορές το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στον σταθμό ΗΣΑΠ Ειρήνη στο Μαρούσι, ένα ακόμη στον σταθμό των Άνω Πατησίων και τουλάχιστον πέντε ακόμη στην Πλ. Αττικής. Μερικές ώρες νωρίτερα ο οδηγός λεωφορείου του ΟΣΥ, της γραμμής 304, που εκτελούσε το δρομολόγιο Νομισματοκοπείο-Αρτέμιδα διαπίστωσε το σπάσιμο οθόνης ενός ακυρωτικού μηχανήματος νέου τύπου, ενώ το ίδιο συνέβη σε λεωφορείο της γραμμής 206 και στο δρομολόγιο Δάφνη-Αγ. Μαρίνα. Επίθεση με πέτρες δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα λεωφορείο του ΟΣΥ, της γραμμής 150 με δρομολόγιο Καματερό-Αγ. Ανάργυροι, με τους δράστες να σπάζουν τα πλαϊνά τζάμια του οχήματος χωρίς να καταγραφούν τραυματισμοί. Κάτι αντίστοιχο συνέβη σε συρμό του ΗΣΑΠ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κηφισιά-Πειραιάς, με τους δράστες να σπάζουν τα τζάμια σε δύο βαγόνια. Και αυτοί οι βανδαλισμοί εντάσσονται σε μια σειρά δράσεων από οργανωμένες ομάδες ή και μεμονωμένες περιπτώσεις που προκαλούν καταστροφές στα ΜΜΜ και τα ακυρωτικά μηχανήματα σταθμών και οχημάτων στο πλαίσιο του «δόγματος» των ελεύθερων μετακινήσεων, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Μετά από ένα μπαράζ βανδαλισμών τους προηγούμενους μήνες η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε ανασχεδιασμό των μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου, στα οποία συμμετείχαν περίπου 400 ονομαστικοποιημένοι μυστικοί-αστυνομικοί που μπήκαν ως «επιβάτες» σε 34 δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, που είχαν καταγραφεί επιθέσεις, ενώ κάποιοι από αυτούς με μοτοσυκλέτες ακολουθούσαν οχήματα μέσων μαζικής μεταφοράς, που υπήρχαν πληροφορίες για «ύποπτους» επιβάτες. Περιοχές δράσεις ήταν αυτές του Ζωγράφου, Εξαρχείων, Αμπελόκηποι, Πετρούπολη, Ίλιον, Πετράλωνα, Κερατσίνι, Πατήσια, Αγ. Βαρβάρα, Ψυχικό, Καισαριανή, Παγκράτι. Σημειώνεται ότι από την πρώτη μέρα τοποθέτησης ακυρωτικών μηχανημάτων νέου τύπου, περίπου 180 από αυτά έχουν αφαιρεθεί ή καταστραφεί, με το κόστος να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.

www.protothema.gr

Related Post