Το συνολικό ύψος του προγράμματος επιδότησης πάγιων δαπανών ανέρχεται σε 500 εκατ. και όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει μέχρι αύριο Παρασκευή που λήγει η προθεσμία να υποβάλλουν αιτήσεις μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών από το τέλος Ιουλίου θα διατεθούν στους δικαιούχους 50.000 πιστωτικά κουπόνια που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021.
«Διαβατήριο» για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών αποτελούν τα δεδομένα του εντύπου Ε3 που απαιτείται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος χωρίς ωστόσο να απαιτείται και η υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί πάνω από 130.000 έντυπα Ε3 το μεγαλύτερο μέρος των οποίων συνδέεται με το πρόγραμμα.
Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων και πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τα ακριβή ποσά της επιδότησης και άλλες προϋποθέσεις
Οι επιχειρήσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να λάβουν το πιστωτικό θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
- Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
- Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
- Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
- Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
- Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.
Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Το ακριβές ποσό θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, θα υπάρχει και πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης καθώς δεν μπορεί να υπερβαίνει:
- το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
- την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019 με ειδική μέριμνα όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
- το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.
Όσοι ενταχθούν στο μέτρο θα πρέπει να διατηρήσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν.
Πηγή: Νewsit.gr
Leave a comment