ΕΛΛΑΔΑ
ΚYΜΑ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘEΣΕΩΝ ΦEΡΝΟΥΝ ΤΑ ΝEΑ LOCKDOWN ΣΕ ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Του Κώστα Κετσιετζή

Μια “νέα πραγματικότητα” για την κυβερνοασφάλεια δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, που μεταξύ άλλων έφερε ακόμη περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την ανησυχία του κόσμου για να διασπείρουν κακόβουλο λογισμικό.

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, οι επιπτώσεις των αλλαγών που ήρθαν κατά την πανδημία του κορονοϊού θα συνεχίσουν να απασχολούν της ομάδας πληροφορικής και ασφάλειας των οργανισμών. Παράλληλα, με το 81% των επιχειρήσεων να έχουν υιοθετήσει απομακρυσμένη εργασία για τη πλειονότητα των υπαλλήλων τους και το 74% να σχεδιάζει να εφαρμόσει μόνιμα την απομακρυσμένη εργασία, οι οργανισμοί στην Ελλάδα και παγκοσμίως αναμένεται να αντιμετωπίσουν πιο εξελιγμένες κυβερνοεπιθέσεις που σχετίζονται με τον κοροναϊό, όπως:

Εκστρατείες ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing campaigns) οι οποίες χρησιμοποιούν ως θέμα διάδοσης τα εμβόλια: Καθώς ο COVID-19 θα εξακολουθεί να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, τα νέα για την ανάπτυξη εμβολίων ή νέους εθνικούς περιορισμούς θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε εκστρατείες ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, όπως έχει συμβεί το 2020. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια θα συνεχίσουν επίσης να αποτελούν στόχο κακόβουλων επιθέσεων εγκληματιών ή ακόμα και κρατών που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Επιθέσεις σε μαθητές που παρακολουθούν distance learning: Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια χρειάστηκε να στραφούν σε ευρείας κλίμακας χρήση πλατφορμών ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, οπότε και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο τομέας παρουσίασε αύξηση 30% στις εβδομαδιαίες κυβερνοεπιθέσεις κατά τον Αύγουστο, πριν από την έναρξη των νέων εξαμήνων. Οι επιθέσεις θα συνεχίσουν να διαταράσσουν τις δραστηριότητες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά το επόμενο έτος.

Περισσότερες επιθέσεις double-extortion ransomware: Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε μια απότομη αύξηση των επιθέσεων double-extortion ransomware: οι hackers εξάγουν πρώτα μεγάλες ποσότητες ευαίσθητων δεδομένων, πριν κρυπτογραφήσουν τη βάση δεδομένων ενός θύματος. Στη συνέχεια απειλούν πως θα δημοσιεύσουν αυτά τα δεδομένα εκτός εάν καταβληθούν λύτρα, ασκώντας επιπλέον πίεση στους οργανισμούς που καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των hackers. Τα νοσοκομεία είναι από τους πλέον ευάλωτους και δημοφιλείς στόχους για τέτοιου είδους επιθέσεις.

“Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε το τοπίο των επιχειρήσεων όπως το γνωρίζαμε, σχεδόν για κάθε οργανισμό, αναγκάζοντας τους να εγκαταλείψουν τα επιχειρηματικά και στρατηγικά τους σχέδια, και γρήγορα να εφαρμόσουν ασφαλή απομακρυσμένη συνδεσιμότητα σε μαζική κλίμακα για το ανθρώπινο δυναμικό τους. Οι ομάδες ψηφιακής ασφάλειας και οι τεχνικοί έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απειλές για τα cloud συστήματα τους, καθώς οι hackers προσπάθησαν να ωφεληθούν από την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία”, σημειώνει ο Βασίλης Νικολακόπουλος, επικεφαλής της ομάδας Security Engineering της Check Point Software Technologies.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της εταιρείας το 71% των επαγγελματιών στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας ανέφεραν αύξηση των απειλών στον κυβερνοχώρο από την έναρξη της καραντίνας. Ένα από τα λίγα προβλέψιμα πράγματα σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ότι οι hackers θα προσπαθούν πάντα να επωφεληθούν από γεγονότα ή αλλαγές – όπως ο COVID-19 ή η έλευση του 5G- για δικό τους όφελος. “Για να μείνουν προστατευμένοι οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις πρέπει να προλαμβάνουν και να μην αφήνουν τα συστήματα απροστάτευτα ή χωρίς παρακολούθηση, γιατί κινδυνεύουν να γίνουν το επόμενο θύμα εξελιγμένων, και στοχευμένων επιθέσεων”, δηλώνει ο κ. Νικολακόπουλος.

 

Οι πιο συχνές επιθέσεις στην Ελλάδα

Οι Malware επιθέσεις έχουν επιστρέψει δυναμικά στο ελληνικό τοπίο, σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο ενώ στο top 3 βρίσκονται:

Tο Emotet το οποίο είχε καταγράψει επίδραση στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2020 της τάξεως του 26,84% ενώ τον Οκτώβριο που μας πέρασε είχε σχεδόν διπλασιαστεί στο 47.84%, το Agenttesla το οποίο τον Σεπτέμβριο είχε ποσοστό 12.78%, ενώ τον Οκτώβριο κατέγραψε μια μικρή μείωση στο 9.88% και τέλος το Trickbot όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ποσοστό 4.79% και τον Οκτώβριο 6.79% καταγράφοντας μια αύξηση.

kostaskets@capital.gr

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *