ΚΥΠΡΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΙΝΤΕ ΣΕ ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΕΥΗ

Διαμεσολαβητικό ρόλο αναλαμβάνει ο Ειδικός Σύμβουλος προκειμένου να υπάρξει νέα Γενεύη
– Σήμερα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το τι θα πρέπει να συζητηθεί σε τυχόν νέα Διάσκεψη
– Αύριο στις χωριστές συναντήσεις θα γίνει επανεκτίμηση όσων ειπώθηκαν σήμερα και καθορισμός επόμενων βημάτων
– Πρόταση Ακιντζί για νέα Γενεύη εφ’ όλης της ύλης εντός Ιουνίου, αλλά με αναβολή γεώτρησης τον Ιούλιο
– Πρόταση ΠτΔ μια νέα Γενεύη να περιλαμβάνει μόνο τα ζητήματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων

Για αύριο έχουν διευθετηθεί χωριστές συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με τα ΗΕ.

“Αύριο ο κ. Έιντε θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες,” δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Αλίμ Σιντίκ, προσθέτοντας ότι στις συναντήσεις θα γίνει μια επανεκτίμηση των σημερινών συζητήσεων και αναμένεται να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα.

Όπως ανέφερε, δεν έχει μέχρι στιγμής καθοριστεί η ώρα των συναντήσεων.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, είπε πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέλαβε να έχει τις επόμενες των ημερών διαβουλεύσεις με τα δυο μέρη για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει προοπτική μιας ουσιαστικής, αλλά και δημιουργικής συνάντησης που να μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα.

Εξάλλου ο κατοχικός ηγέτης σε δική του τοποθέτηση μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε πως αυτό που αναμένει τώρα, είναι μια αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα από τον κ. Έιντε. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν επιθυμεί η διαδικασία να συνεχιστεί επ’ άπειρον και ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τον κ. Έιντε πιο κοντά στις απόψεις της τουρκικής πλευράς, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν το βλέπει έτσι. Ο κ. Ακιντζί διερωτήθηκε εάν αυτή είναι τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς με όλους τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν αναμένει ο κ. Έιντε να βρίσκεται πιο κοντά στις τουρκικές θέσεις, αλλά να είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός.

www.newsit.com.cy

Related Post