ΚΥΠΡΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει το απόγευμα τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη την Κυριακή το βράδυ.

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έχει οριστεί για τις έξι και μισή το απόγευμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης έχουν προσκληθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών από τον ΓΓ του ΟΗΕ για να συζητήσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την πορεία προς τα εμπρός. Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι η ελπίδα είναι πως θα υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση για τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες και ιδιαίτερα σε σχέση με το ενδεχόμενο επιστροφής στη Γενεύη σύντομα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες βράδυ πως αν δεν υπάρξει παραλογισμός ή άρνηση να συζητηθεί ουσία του θέματος των εγγυήσεων, μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές να είμαστε όλοι στη Γενεύη.

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας μέσα από τις προϋποθέσεις που έθεσαν χθες Μουσταφά Ακιντζί και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθεσαν από κοινού Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς δεν αφήνουν ουσιαστικά περιθώρια επίτευξης συμφωνίας κατά το δείπνο της Κυριακής, λαμβανομένης υπόψη και της θέσης του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος διαμήνυσε πως δεν θα κάνει πίσω στην πρότασή του για να ανοίξει η ουσιαστική συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η Διάσκεψη για την Κύπρο μπορεί να ξεκινήσει στη βάση των ανακοινωθέντων της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και 12ης Ιανουαρίου 2017. Ακιντζί και Τσαβούσογλου εμφανίστηκαν μπροστά στους δημοσιογράφους έτοιμοι να συζητήσουν και το θέμα της ασφάλειας, εάν βεβαίως γίνουν δεκτοί οι όροι τους.

Ωστόσο, όταν τους τέθηκε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν άκρως αρνητικοί και έστειλαν το μήνυμα πως το μόνο που έχουν διάθεση να συζητήσουν είναι μερική αλλαγή του καθεστώτος των εγγυήσεων του 1960, αλλά όχι κατάργηση και όχι απομάκρυνση όλων των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ απάντησε και στην τουρκική θέση περί ύπαρξης όρων από ελληνοκυπριακής πλευράς. Επανέλαβε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η απαίτησή του να συζητηθούν σε Διάσκεψη τα κεφάλαια της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατανόηση και από τα ΗΕ για να γίνει μια συνάντηση όχι για χάριν της συνάντηση.
Πέραν από τους όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά συνεχίζει και το παιχνίδι των απειλών σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση των «μονομερών ενεργειών» από την ε/κ πλευρά, τότε «και εμείς θα κάνουμε κάποια βήματα, καθώς εδώ υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκικής Δημοκρατίας και των Τ/κ».

Οι «μονομερείς ενέργειες» των Ε/κ, ανέφερε, επηρεάζουν αρνητικά τις διαπραγματεύσεις, ανοίγουν τον δρόμο για ένταση στην περιοχή και κάλεσε την ε/κ πλευρά να μην παραβλέπει τα δικαιώματα της τ/κ πλευράς γύρω από το νησί.

ΚΥΠΕ και Φιλελεύθερος

Related Post