Breaking News
Μ.ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ Β.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ»
Η ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΟΙ ΗΠΑ «ΔΙΑΛΥΟΥΝ» ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΛΗΓΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΓΙΑΤΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΘΕΜΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΝ ΙΟYΝΙΟ
ΟΗΕ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟYΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΥΠΟΧΩΡΟYΝ
«ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΡΑ, ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ»: ΧΙΛΙAΔΕΣ ΝΕΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝIΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛIΜΑ
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΟΝ
25 ΜΑΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΗΦΙΣΙΑ ΜΕ ΑΙΓΛΗ ΚΑΙ ΚΥΡΟΣ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓEΣ 2019: ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ;
Η ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ
ΟΗΕ: Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ»
ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΑΤΑΡΡΕΙ Η «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»-ΕCONOMIST: «AMΦΙΒΟΛΟ ΑΝ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΟΝΟΜΑ»-«ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ‘ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ’ » -ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ

Άρθρο του Economist αναφέρεται στη νέα ονομασία των Σκοπίων, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο θα επικρατήσει, επισημαίνοντας πως οι νέες ονομασίες κρατών αργούν να επικρατήσουν, εφόσον, βέβαια, επικρατήσουν.

 

 

Το άρθρο αυτό, επιβεβαιώνει ένα από τα πολλά επιχειρήματα όσων αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», πέραν του ότι ανοίγει το δρόμο για νέες αναβαθμισμένες εδαφικές διεκδικήσεις, είναι αμφίβολο το αν θα επικρατήσει στο κρατίδιο, καθώς έχουν πυροδοτηθεί έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία.

Ήδη η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων αναφέρεται μόνο σε «Μακεδονία» και «μακεδονική» γλώσσα, ενώ οι συνταγματικές τροποποιήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό, σε συνδυασμό με τις σφοδρές αντιδράσεις πολιτών και αντιπολίτευσης, υποδεικνύει πως το νέο όνομα του κρατιδίου, πολύ δύσκολα θα επικρατήσει.

Με αφορμή τον «τερματισμό» της διαμάχης με τα Σκόπια για το ονοματολογικό μετά την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή ο Economist διερωτάται επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία αν θα επικρατήσει τελικά το «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως αναφέρει το βρετανικό περιοδικό η γειτονική μας χώρα δεν είναι η μοναδική που άλλαξε τελευταία το όνομά της, αφού το πριν από τρία χρόνια η Δημοκρατία της Τσεχίας υιοθέτησε σκέτο το «Τσεχία» ενώ πέρυσι η Ζουαζιλάνδη στην Αφρική μετονομάστηκε σε «Εσουατίνι».

«Οι χώρες αλλάζουν τα ονόματά τους για διάφορους ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. Στην περίπτωση της “Μακεδονίας” ο στόχος ήταν να διευθετηθούν ανταγωνιστικές αξιώσεις για ένα όνομα που ανάγεται στο αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για την Εσουατίνι στόχος ήταν να αποστασιοποιηθεί από το αποικιοκρατικό της παρελθόν και να υιοθετήσει μια αφρικανική ταυτότητα καθώς ήταν μια απ’ τις λίγες αφρικανικές χώρες που επέλεξαν μετά την ανεξαρτησία της να διατηρήσουν το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες. Ο σκοπός της Τσεχίας ήταν πολύ πιο πρακτικός, αφού ελπίζει ότι το συντομότερο όνομα θα είναι πιο εύχρηστο όπως χρησιμοποιείται το “Σλοβακία” για τη Δημοκρατία της Σλοβακίας», εξηγεί ο Economist.

Όπως όμως σημειώνει «δυστυχώς οι νέες ονομασίες των κρατών μπορεί να αργήσουν να επικρατήσουν. Ανατρέχοντας σε κάποιες από τις σημαντικότερες τέτοιες αλλαγές στον εικοστό αιώνα, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Google Ngram Viewer, μια βάση δεδομένων άνω των πέντε εκ. τυπωμένων έργων, διαπιστώνουμε ότι μπορεί να πάρει χρόνια για να αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως ένα νέο όνομα. Μετά την υιοθέτηση από την πρώην βρετανική αποικία της Κεϋλάνης του ονόματος Σρι Λάνκα το 1972 χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να ξεπεράσει το νέο όνομα το προηγούμενο σε αριθμό λογοτεχνικών αναφορών.

Το όνομα Ζιμπάμπουε ξεπέρασε εκείνο της Ροδεσίας περίπου στο μισό χρόνο. Κι όταν η στρατιωτική χούντα της Βιρμανίας άλλαξε το όνομα της χώρας σε Μιανμάρ το 1989, ορισμένες ξένες κυβερνήσεις ήταν απρόθυμες να αναγνωρίσουν την αλλαγή, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως νομιμοποίηση του καθεστώτος. Μέχρι το 2008 το όνομα Βιρμανία αναφερόταν σε αγγλόφωνα βιβλία διπλάσιες φορές απ’ ό,τι το Μιανμάρ».

Και καταλήγει:

«Μένει να αποδειχθεί αν το “Βόρεια Μακεδονία” θα κατακτήσει το κοινό. Η ονομασία δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων των γεωγραφικών ονομάτων των Ηνωμένων Εθνών και στους χάρτες της Google η χώρα αναφέρεται ακόμη ως “Μacedonia FYROM”. Oι αλλαγές παίρνουν χρόνο. Αλλά σε λίγα χρόνια η διαμάχη για το όνομα του βασιλείου που κυβερνούσε κάποτε ο Μέγας Αλέξανδρος ίσως έχει περάσει οριστικά στην ιστορία».

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Ρentapostagma.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!