ΔΙΕΘΝΗ
ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΕ ΤΕΞΑΣ ΚΑΙ ΛΟΥΙΖΙΑΝΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μεταβαίνει το Σάββατο στο Χιούστον και στο Λέικ Τσαρλς της Λουιζιάνα προκειμένου να συναντήσει θύματα της καταστροφικής καταιγίδας Χάρβεϊ, μιας από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ που παρουσιάζει μια δοκιμασία για την κυβέρνηση.

Η καταιγίδα, από τις πιο κοστοβόρες που έχουν πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οδήγησε στον εκτοπισμό άνω του ενός εκατομμυρίων ανθρώπων ενώ διατυπώνονται φόβοι ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες που παρέλυσαν το Χιούστον, προκαλώντας άνοδο-ρεκόρ της στάθμης των ποταμών και διακοπή της παροχής πόσιμου νερού στο Μπόμοντ του Τέξας, μια πόλη 120.000 κατοίκων.

Ο κυκλώνας Χάρβεϊ έφθασε στην ακτή ως ο ισχυρότερος που έπληξε το Τέξας σε διάστημα άνω των 50 χρόνων. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών σημειώθηκε στη μητροπολιτική περιοχή του Χιούστον, η οικονομία του οποίου είναι περίπου του ίδιου μεγέθους με της Αργεντινής.

Το 70% της κομητείας Χάρις, που περιστοιχίζει το Χιούστον, έφθασε κάποια στιγμή να καλύπτεται με νερό ύψους 45 εκατοστών ή και περισσότερο, δήλωσαν αξιωματούχοι της κομητείας.

Ο Τραμπ επισκέφθηκε για πρώτη φορά την περιοχή του Κόλπου την Τρίτη αλλά έμεινε μακριά από την περιοχή της καταστροφής, λέγοντας ότι δεν ήθελε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες διάσωσης. Συναντήθηκε με πολιτειακούς και τοπικούς ηγέτες και υπηρεσίες άμεσης απόκρισης.

Επικρίθηκε ωστόσο γιατί δεν συναντήθηκε με θύματα της χειρότερης καταιγίδας που έπληξε το Τέξας σε διάστημα 50 χρόνων.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Τραμπ θα επισκεφθεί πρώτα το Χιούστον προκειμένου να συναντηθεί με επιζώντες των πλημμυρών και εθελοντές που συνέδραμαν τις προσπάθειες διάσωσης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λέικ Τσαρλς, μια άλλη περιοχή που επλήγη από την καταιγίδα.

Σε επιστολή της προς το Κογκρέσο η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Σώμα να εγκρίνει την εκταμίευση ενός πρώτου ποσού ύψους 7,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο σύμβουλος εσωτερικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τομ Μπόσερτ δήλωσε πως τα αιτήματα για βοήθεια θα έρχονται σταδιακά καθώς περισσότερα θα γίνονται γνωστά για τις επιπτώσεις της καταιγίδας.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ έχει πει πως η πολιτεία μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από 125 δισεκ. δολάρια.
Η καταιγίδα, που κινείτο για μέρες στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού, προκάλεσε βροχοπτώσεις ρεκόρ και καταστροφές σε μια έκταση άνω των 480 χλμ. των ακτών της πολιτείας.

Related Post