Γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος
Νομικός, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό για την χώρα μας με την κρίση να μπαίνει στον έβδομο χρόνο. Η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στην προσπάθεια για την απομείωση (κούρεμα) του χρέους στο οποίο βάσισε το κύριο αφήγημα της, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κουρέματος παρά μόνο μια επιμήκυνση αποπληρωμής με παράλληλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού που είναι και πιο συμφέρουσα λύση. Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε αναβρασμό ενώ ο Γερμανός υπουργός οικονομικών παρέπεμψε στις καλένδες (μετά το 2018) την όποια συζήτηση για το χρέος μας καθώς επίκεινται εκλογές στην Γερμανία. Οπότε, η κυβέρνηση επενδύει σε μια ανεδαφική υπόσχεση μείωσης του χρέους, αντί να προχωρήσει αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις. Όχι μόνο να τις ψηφίσει στην βουλή αλλά να τις εφαρμόσει. Ο Πρωθυπουργός ροκάνισε πολύτιμο πολιτικό χρόνο το 2015 με την διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη, η οποία όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά οδήγησε και στα capital controls. Μετά, έγιναν εκλογές κυρίως για να μπορέσει ο κ. Τσίπας να αποβάλλει από το κόμμα του τους «δραχμιστές». Ο λαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την ελληνικό λαό που βλέπει να συρρικνώνεται δραματικά το εισόδημα του και να μένει εν γένει απαθής καθώς δεν βλέπει πλέον ελπίδα πουθενά.
Η κυβέρνηση καλλιέργησε το μύθευμα περί του «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς και ότι συγκρούεται με την διαπλοκή. Με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες η κυβέρνηση προσπάθησε να δείξει ότι μάχεται την διαπλοκή ενώ το μόνο που κάνει είναι να συρρικνώνει στην πολυφωνία και τον πλουραλισμό και παράλληλα να επιδίδεται σε άθλιες παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη. Βεβαία να τονίσουμε ότι και η άρνηση της ΝΔ να συγκροτηθεί ΕΣΡ ήταν λανθασμένη επιλογή. Η συγκέντρωση υπερεξουσιών στον Υπουργό Επικρατείας στο πεδίο ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δείχνει έναν αυταρχισμό που δεν συνάδει με μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά. Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία ο ανταγωνισμός λειτούργει και αφήνει όλες τις φωνές ελεύθερες. Να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αλλά δεν μπορεί να περιορίζεται ο αριθμός αδειών σε τέσσερις. Η αγορά θα ρυθμίσει τον αριθμό των αδειών. Πρέπει επιτελεί να γίνουμε Ευρώπη και όχι να μένουμε Βαλκάνια. Ο προοδευτισμός δεν μπορεί νέα εξαντλείται σε συνθήματα, αλλά να βασίζεται σε προοδευτική σκέψη και πράξη. Η δημοκρατία δεν είναι προνόμιο καμιάς παράταξης. Τα κόμματα πρέπει να υπηρετούν την δημοκρατία διότι αυτός είναι ο θεσμικός τους ρόλος. Οι αυταρχικές συμπεριφορές και ο συγκεντρωτισμός πρέπει να τελειώνουν εδώ. Η ανάγκη για συναίνεση και περιπαθή πολίτικο λόγο είναι τεραστία αυτή τη στιγμή. Η χωρά είναι εφτά χρόνια σε μνημόνιο και εμείς ασχολούμαστε με το αν οι καναλάρχες είναι δικοί μας ή δικοί τους. Αυτή η κατάσταση είναι απράδεκτη. Η χωρά έχει χάσει το κύρος της διεθνώς, οι Τούρκοι μας κουνούν το δάχτυλο, η Κύπρος κοντεύει να Τουρκοποιηθεί και εμείς εδώ περί άλλων τυρβάζουμε. Το 2014 ο κ. Τσίπας, ως άλλος ΓΑΠ, εκβίασε εκλογές με αφορμή την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Και όλα αυτά για να είναι αυτός Πρωθυπουργός και ας πήγε η χώρα πίσω χάνοντας χρόνο. Ενώ έπρεπε να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση, όπως υπεύθυνα είχε προτείνει ο κ. Λεβέντης ήδη από τα τέλη του 2009.
Οι πειραματισμοί και η εξουσιομανία καταστρέφουν την χωρά. Τα κόμματα πρέπει να υπηρετούν τον λαό και να λειτουργούν υπέρ αυτού και όχι να έχουν ως αυτοσκοπό την κατάληψη της εξουσίας. Ας συνέλθουμε και όλοι μαζί να αναδομήσουμε την χωρά. Η οικονομία θέλει θυσίες και σοβαρότητα. Αν αυξανόταν η εγχώρια παραγωγή και έρχονταν πραγματικές επενδύσεις και όχι ξεπούλημα τότε το ΑΕΠ θα αυξανόταν ενώ ο συντελεστής του χρέους θα μειωνόταν αυτόματα. Με υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, επενδύσεις δεν έρχονται εδώ αλλά πάνε στην Κύπρο ή στην Βουλγαρία. Οι αδελφοί Κύπριοι γιατί βγήκαν από το μνημόνιο και πέτυχαν να έχουν διεθνείς επενδύσεις ενώ εμείς εδώ δεν τα καταφέρνουμε; Έχω βιώσει την κρίση στην Κύπρο και εκεί οι πολιτικές δυνάμεις ομονόησαν στο βωμό του εθνικού συμφέροντος. Οι Έλληνες διαπρέπουν παντού στον κόσμο εκτός από την Ελλάδα. Ας αναρωτηθούμε το γιατί και ας κάνουμε κάτι όλοι μαζί για αυτήν την χώρα επιτέλους. Κυβέρνηση εθνικής ενότητας τώρα για έξοδο από την κρίση και ανάκτηση εθνικής αξιοπρέπειας πριν να είναι αργά.